hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Serebrenitsa katliamının yıl dönümü! 11 Temmuz’da Srebrenitsa’da ne oldu?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Srebrenitsa katliamının 24. Yıl dönümünde katliama kurban giden 8372 Boşnak, başta Bosna Hersek olmak üzere tüm dünyada hüzünle anılıyor. Peki, bundan 24 yıl önce yani 11 Temmuz 1995 günü Srebrenitsa’da ne oldu? İşte bundan 24 yıl yıl önce Srebrenitsa’da yaşananlar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Srebrenitsa katliamının 24. yılı… İnsanlığın utancı olarak tarihe kaydolan bu acı olayda hayatını kaybeden 8372 Bosnalı Müslüman, dünya genelinde anılıyor. Peki, Srebrenitsa’da ne oldu? İşte yıllar geçse de kapanmayan yara Srebrenitsa katliamına giden süreç ve Srebrenitsa’da yaşananlar…

    SREBRENİTSA'DA NELER OLDU?

    Temmuz 1995’de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusu, “Krivaya 95 Harekatı”nın bir parçası olarak Srebrenitsa’yı işgal etti. Yaşanan bu olay bir işgal olarak kalmamış bir katliama dönüştü.. Çünkü Bosna – Hersek’in Srebrenitsa kentinde en az 8.372 kişi “Ratko Miladiç” komutasındaki ağır silahlı Sırp ordusu tarafından öldürüldü. Yapılan katliamda genç yaşlı demeden binlerce insan yaşamını yitirdi. Yapılan katliama Sırp ordusunun yanı sıra, Bosna-Sırp ordusunun “Akrepler” olarak bilinen özel birlikleri de katıldı. Ne Birleşmiş Milletler’in Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmesi ne de kentte bulunan 600 Hollanda Barış Gücü askeri katliama mani olamadı.

    Yugoslavya’nın düşmesinin ardından, 1992 yılında Sırplar Yugoslav halklarına katliam uygulamaya başladı. Olaya müdahil olmak isteyen Birleşmiş Milletler 6 bölgeyi güvenli ilan etti ve bu bölgelerden biri de Srebrenitsa’ydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savaştan önce 24.000 nüfusu olan bu kent mülteciler ve dışardan kente sığınan insanlarla birlikte 60.000 nüfusa ulaştı. Nüfusun artmasıyla bu kent artık hastalıklarla, açlıkla mücadele etmeye çalışan bir toplama kampına dönüştü.

    Kenttekilerin kendilerini korumak için edindikleri silahlar da BM (Birleşmiş Milletler) güçleri tarafından güvenlik gerekçesiyle toplandı. Sırp devlet Başkanı Radovan Karadziç’in emriyle, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerlerinin kente olan tacizleri sıklaşınca kamptaki insanlar silahlarının geri verilmesi için başvuruda bulunmuş; fakat kampın Hollandalı komutanı Thom Karremans bu isteği geri çevirmişti.

    BM güçleri ise sadece kent üzerinde iki tane F16 uçurarak tepki vermişti. Hollandalı askerler Bosna’daki BM Barış Gücü Komutanı Fransız generalden aldıkları emirle bir gece yarısı kenti boşaltmış ve bulundukları kampı içindeki 25.000 mülteci ile birlikte Sırplara teslim etmiştir. Kent bir hafta sonra Sırplara yenik düştü.

    Srebrenitsa kırsalında 1000 kişiyi esir alan grup, Ratko Mladiç’in emriyle esirleri öldürmeye başladı. Daha sonra kimlik tespiti yapılmaması için cesetler askerler tarafından parçalanarak Kremetorium’da yakılmış ve toplu mezarlara gömülmüşlerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollanda'da bir mahkeme ise 3 yıl önce, kasabada 300 Boşnak'ın öldürülmesinden Hollandalı BM askerlerinin doğrudan sorumlu olduğuna hükmetti.

    Lahey kentinde görülen davada kararı okuyan Yargıç Larissa Alwin, Hollandalı BM barışgücü askerlerinin kontrolleri altındaki kamptan götürülen erkeklerin öldürüleceğini bilmesi gerektiğini, çünkü o dönemde de Sırpların savaş suçları işlediğine dair kanıtlar bulunduğunu vurgulamıştı.

    Alwin, "Hollandalı BM barışgücü askerleri bu erkeklerin karargahtan götürülmesinde işbirliği yaparak yasalara aykırı davranmışlardır" demişti.

    Tam 10000 kişiyi esir alan askeri grup Mladiç'in emriyle esirleri öldürmeye başladı. 5 gün süren katliamda 8372 kişi öldürüldü.

    Sırp askerler cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdüler.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow