hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gabon'da darbe girişimi! Gabon nerede, başkenti neresi, etrafında hangi ülkeler var?

    Gabon'da meydana gelen darbe girişimi sonrasında ülkenin tarihi ve siyasi durumu merak konusu oldu. Peki, tam olarak Gabon nerede, başkenti neresi ve etrafında hangi ülkeler var?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gabon’un bulunduğu bölge ülke ile ilgili yaşanan gelişmeler sonrasında merak konusu oldu. Tropikal iklimin hakim olduğu ülkede 40’a yakın etnik grup bulunuyor. İşte Gabon ile ilgili bilinmesi gereken her şey…

    GABON NEREDE,  BAŞKENTİ NERESİ, ETRAFINDA HANGİ ÜLKELER VAR?

    Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi'ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville'dir.

    Gabonda darbe girişimi Gabon nerede, başkenti neresi, etrafında hangi ülkeler var

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GABON'DA DARBE GİRİŞİMİ

    Gabon'de meydana gelen darbe girişimi ile ilgili detaylar CNN TÜRK canlı yayınında aktarıldı. CNN TÜRK spikeri Kaan Temeltaş'ın bölge ile ilgili aktardığı bilgiler şöyle: Gabon Afrika'da özellikle petrol ve doğal gaz rezervi ile öne çıkan ülkeler arasında, Nijerya'nın hemen altında yer alıyor. Gabon'da şu dakikalarda bir darbe girişimi yaşanıyor. Bir grup asker ulusal radyoyu ele geçirdi. Yönetime müdahale ettiklerini ve güvenilir olmadıkları gerekçesiyle yapılması planlanan seçimlerin iptal edildiğini açıkladı. Başkent'te ise an itibariyle silah sesleri duyuluyor. Gabon'da hafta sonu yapılan seçimlerde mevcut başkan üçüncü kez seçilmiş iktidardaki 14. yılına geçiş yapmıştı. 

    Gabonda darbe girişimi Gabon nerede, başkenti neresi, etrafında hangi ülkeler var

    GABON’UN TARİHİ

    Bölgeyi ilk keşfeden Avrupalı olan Portekizli denizci Lopo Gonçalves 1472 yılında Gabon kıyılarına gelmiştir. Lopo Gonçalves, Portekiz kralı V. Alfons'dan 600 km'lik sahil şeritinde keşif yapabilme yetkisi alan iş adamı Fernão Gomes adına Afrika kıyılarında masrafları kendisi tarafından karşılanmak üzere keşfe çıkmış ve bunun sonucunda da 1472 yılında karaya ayak basmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gabon sahilleri ilerleyen yıllarda Portekiz denizcilerin haricinde Hollanda, İngiltere ve Fransa'dan gelen tüccarların da uğradığı bir bölge haline gelmiştir.[12] Avrupalı tüccarlar bu bölgelerde köle, abanoz ve fildişi ticareti yapmışlar, köleleri de sahilde yaşayan ve kendilerinin de iç kesimlerden köle olarak aldığı kişilerden almışlardır. Günümüzde Gabon'un merkezinde kalan, Ogowe Nehrinin kuzey bölgelerinde o dönem için Portekizli tüccarlara diğer Avrupalı tüccarlara nazaran belli ticari öncelikler verilmiş ancak bu işlem bölgede sömürge düzenine dayalı bir baskı oluşturmamıştır. Bu haklardan 1777 ve 1778 yıllarında imzalanan Ildefonso ve Pardo anlaşmaları ile Portekiz sahip olduğu tüm haklardan İspanya lehine çekilmiş olmasına rağmen İspanya 1850 yılına kadar bölgede aktif bir rol oynamamıştır.

    Ülkenin ismi Portekizce bir kelime olan gabão (Türkçe: Şapka) kelimesinden gelmektedir. Bu bölgelere ilk defa gelen Portekizli denizciler gördükleri ilk nehir olan Mbe nehrinin şekli itibarıyla bu bölgeye verdikleri bu isim yıllar içerisinde tüm ülke için kullanılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gabon, Afrika kıtasında nüfus yoğunluğunun çok az olduğu ülkelerden biri konumundadır. Ülke nüfusunun neredeyse yarısı ülkenin üç büyük şehrinde yaşamakta olup, diğer yarısı da geri kalan bölgelerde ikamet etmektedir. Ülkenin özellikle iç kesimleri ile kuzey bölgeleri neredeyse insansız bölge konumundadır. Ülke genelinde ortalama yıllık nüfus artışı %1,8-1,9 düzeyi ile Afrika kıtası ortalamasının altında yer almaktadır.

    Gabon'da günümüzde 40 farklı etnik grup yaşamaktadır. Bu etnik gruplar içerisinde çoğunluğu Bantu etnik grupları oluşturmakta olup, Bantu grupları içerisinde de en büyüğü ve siyasi açıdan en etkili grubu ise Mpongwe-Fang grubudur. Ülke nüfusunun üçte birini oluşturan grupta üyelerin %31'i Mpongwe, %7'si ise Fang olarak kendisini ifade etmektedir. Bu grubun haricinde ülkede bulunan diğer etnik gruplar ise Mbete (%15,5), Bapunu (%15), Tsabatis (%14), Batazis (%9,5), Bateke (%4 ) ve %1,5 ile ülkenin ve bölgenin en eski toplulukları olarak Pigmelerdir. Bu grupların haricinde ülkede çoğunluğunu Fransızların (~60.000) oluşturduğu ve büyük şehirlerde yaşayan Avrupalılar yaşamaktadır.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow