Yeni sınav sisteminin netleşmesi adına imza kampanyası başlatıldı
Hatırlanacağı üzere milyonlarca kişinin katıldığı üniversiteye geçiş sınavlarında bu yıl sistemsel değişiklik oldu. YGS ve LYS’nin yerine gelen TYT ve YKS üzerinde belirsizlikler sürmeye devam ediyor. Son olarak 9 Kasım 2017 tarihinde sınav tarihlerinin açıklanırken sistemde yapılan bazı değişikliklerde öğrenciler ile paylaşıldı.
Hatırlanacağı üzere bu yıl üniversiteye geçiş sınavlarında değişiklikler yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde sınav tarihleri ile birlikte yapılan birkaç değişiklik daha öğrenciler ile paylaşıldı. Yapılan son değişikliklere göre öğrenciler artık ilk sınav olan Temel Yeterlilik Test’inde Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri sorularından da sorumlu olacak. Buna bağlı olarak sınavın süreside uzatıldı.
Yapılan değişikliklere öğrencilerden tepki gecikmedi.
Sınav sistemi netleşmeden önce çalışmalarını YGS ve LYS’ye göre yapan öğrenciler ilk sınavda Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden sorumluydu. Yeni sistem üzerine yapılan ilk açıklamaya göre öğrenciler sadece Türkçe ve Temel Matematik testlerinden sorumlu olmuştu. Açıklanan sisteme göre çalışma düzenlerinde ve kaynaklarında değişikliklere giden öğrencilere kötü haber 9 Kasım 2017 tarihinde geldi. Yapılan son değişiklik ile birlikte Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri tekrar sınava dahil edildi.
Sistemin netleşmesi adına imza kampanyası başlatıldı
Sınav sisteminde yaşanan sürekli değişikliklerin artık sona ermesi ve sistemin son haline kavuşması adına öğrenciler imza kampanyası başlattı. 10 Kasım Cuma günü akşam saatlerinde başlatılan imza kampanyasına iki binden fazla kişi katılım gösterdi.
‘’Yeni değişiklikler beraberinde yeni değişiklikler getirebilir’’
Konuyla ilgili Tercih Uzmanı Özer Eyüp şu ifadeleri kullandı; ‘’ Yapılan son değişiklikler aslında en başında alınması gereken kararlardı. Burada en büyük sorun açıklamaların tarihi. Bir sistem açıklanıyor, öğrenciler buna göre çalışmalarına başlıyor, sonra sistem tekrar değişiyor bu durum öğrencilerin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemekte. Yapılan son değişiklikler beraberinde yeni değişiklikler getirebilir. Mesela puan türlerinin sayısı belirlenmişti, yeni değişikliklere göre puan türlerinde değişime gidilecek mi? Puan türlerinin sayısında artış olabilir mi? Bunun dışında yapılan ilk açıklamaya göre TYT’de derslerin yüzdelik etkisi açıklanmıştı. Şimdi yeni testler eklendi buna göre değişiklikler söz konusu mu? Yoksa tüm derslerin etkisi sabit mi? Artık sistemin tam anlamıyla netleşmesi, cevapsız soruların kalmaması gerekiyor. ‘’
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hemşirelik programı 2019 taban puanları ve sıralamaları
Diş Hekimliği programı 2019 taban puanları ve sıralamaları
2018 yılı verilerine göre Vakıf Üniversiteleri'nin genel memnuniyet sıralaması
2018 Yılı verilerine göre öğrencilerin kampüs imkanlarından en çok memnun olduğu ilk 10 üniversite
2019 yılı verilerine göre en başarılı üniversiteler