Mevlana değişim pogramı

Mevlana değişim programı, yurtiçinde eğitim veren üniversiteler ile yurtdışında eğitim veren üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır.
YÖK'ün sağladığı Mevlana programı diğer değişim programlarına göre belirli bir bölgeye yönelik olmayıp tüm dünyayı kapsamasıdır. Bu açıdan YÖK 'ün öğrenci ve öğretim görevlilerine verdiği destek kişilerin mesleklerine, sosyal çevrelerine ve akademik çalışma alanlarına katkı sağlamaktadır.
YÖK tarafından 2011 yılında başlatılan programda amaç, Türkiye de ki Üniversite alanlarında farklı milletlerden gelen kültürel bir ortam yaratmak, Üniversitelerin yabancı öğrenci kapasitelerini arttırmak, Türkiye’nin tarihini ve kültürel zenginliklerini paylaşmaktır.
Faydaları?
Bu programa katılan öğrenci ve öğretim elamanları dış dünyayı daha iyi tanımış, donanımlı bir altyapıya sahip, rekabet duygusu güçlenmiş kişiler olacaktır.
Kimler katılabilir?
Bu programa Türkiye deki bütün üniversitelerde (Mevlana Değişim Programını imzalamış olan üniversiteler) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve burada görev yapan tüm eğitim personelleri katılabilirler.
Başvuru Şartları nelerdir?
Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması, Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az iki buçuk olması, Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının dört üzerinden en az üç olması. %50 dil puanı + %50 Not Ortalaması Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.
Mevlana programına katılmak isteyen öğrenci ve öğretim elamanları Türkiye’de kayıtlı olduğu Üniversitenin kurumunun Mevlana Değişim Programı ofisine resmi internet adresinden ulaşabileceği gerekli formları eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurusunu gerçekleştirebilir.
Programa katılan öğrenciler en az bir, en fazla iki yarıyıl faydalanabilmektedir. Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değişiklik gösterebilirse de toplam değişim süresi bir eğitim-öğretim yılını aşamaz.Üniversitelerde çalışan öğretim görevlileri Mevlana Değişim Programı hareketlilik süresi, bir eğitim- öğretim yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere en az bir hafta en fazla üç ay olabilir.
Ücret?
Öğrenciler sadece, Mevlana Değişim Programı öğrencisi oldukları süre zarfında kayıtlarının bulunduğu örgün Üniversitelere ödemekle oldukları katkı paylarını ya da öğrenim ücretlerini ödemeye devam ederler. Değişim programı çerçevesinde gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca bir eğitim öğretim ücreti ödemezler.
Dönem Kaybına uğrama?
Mevlana Değişim Programı’na katılıp, başka bir ülkede eğitim gören öğrencinin yurt dışındaki Üniversiteden almış olduğu ders ya da derslerin,ülkesinde okuduğu üniversitede hangi derslere denk sayılacağının açıkça belirlenmiş ve öğrencinin bütün derslerden başarılı olması durumunda, öğrenci ülkesine döndüğünde herhangi bir dönem kaybı yaşamaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hemşirelik programı 2019 taban puanları ve sıralamaları
Diş Hekimliği programı 2019 taban puanları ve sıralamaları
2018 yılı verilerine göre Vakıf Üniversiteleri'nin genel memnuniyet sıralaması
2018 Yılı verilerine göre öğrencilerin kampüs imkanlarından en çok memnun olduğu ilk 10 üniversite
2019 yılı verilerine göre en başarılı üniversiteler