hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

    Geleceğin Meslekleri Nelerdir
    expand

    LYS sonuçlarının açıklanmasına günler kala öğrenciler meslek araştırmalarına yoğunluk verdi. İşte yakın gelecekte popülerliğinin artması beklenen, öğrencilerin ilgisini çeken 16 meslek ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Nazik Kösegil'in öğrencilere tavsiyeleri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LYS sonuçlarının açıklanmasına günler kala öğrencilerin aklında oluşan en önemli soruları Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Nazik Kösegil yanıtladı. Kösegil “Her yıl bilinen bazı meslek alanları kaybolurken, sadece beş yıl önce kimsenin aklına gelmeyen işler hayatımızda yerini almaya başladı. Uzmanlaşmış bilgiye olan ihtiyaç hiçbir zaman olmadığı kadar arttı. Bilgisayar iş yaşamının tartışmasız en önemli aracı oldu. Tüm bu değişim ve gelişimler yeni iş ve mesleklerin ortaya çıkmasına, var olan bazı mesleklerin yapılış tarzının değişmesine, bazı mesleklerin ise yok olmasına neden oldu.” dedi.

    Kösegil, iş dünyasındaki değişimlerin adayların meslek seçimini nasıl etkilediğini söyledi. “İş dünyası sürekli gelişmekte ve değişmekte buna bağlı olarak kişilerin meslek seçim davranışları da değişmekte.”

    Üniversiteler Tanıtım Günlerine Ne Zaman Başlıyor?

    Bilinçli meslek seçiminin geçmişten günümüze kadar olan gelişimi 

    İnsanlar; geçmişte ailelerinin yaptığı meslekle anılırlardı. Çünkü ailenin yaptığı iş babadan oğula geçerdi. Küçük yaşta çocuk o mesleği öğrenir daha sonra baba işi bırakınca çocuklar devam ederdi. Meslek seçimi, kariyer planlama kavramlarına gerek yoktu. Daha çocukken yol belliydi. Okuyabildiği kadar okuyacak sonra babanın yanına çalışmaya devam edecek. Üniversite eğitimi gerektiren meslekler için bile bu durum aynıydı. Doktor babanın muayenehanesini doktor oğul devralır, avukat babanın ofisine genç avukat olan oğlu ortak olurdu. Baba mesleğini devam ettirmek çocukların en önemli kariyer planıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüzde ise kariyer planlama farklı aşamalardan oluşmaktadır. Hala baba mesleğini devam ettirme eğilimi olan kişiler olsa da çoğu öğrenci artık meslek seçimini bilinçli adımlardan oluşan bir süreçte belirlemektedir. Günümüzde çok daha fazla kişi meslek seçerken kendi kişilik özelliklerini göz önünde bulunduruyor; mutlu olabilecekleri, kendilerini yansıtan ve kendilerini geliştirebilecekleri meslekleri seçiyor.

    Öğrencilerin En Memnun Olduğu İlk 20 Üniversite

    Geçmişten günümüze kaybolan ve popüler olan meslekler 

    Bilim ve teknolojideki sürekli gerçekleşen gelişmeler günümüzde bazı meslekleri öne çıkarırken bazı mesleklerin giderek kaybolmasına neden oldu. 20 yıl önce varolmayan meslekler günümüzde dünyayı yönlendiren meslekler haline geldi. 4.0 Endüstri devrimiyle birlikte Moleküler Biyoloji ve Genetik, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Radyo-Televizyon, Halkla İlişkiler, Psikoloji gibi meslekler günümüzün en popüler meslekleri oldu. Son 20 yıl içerisinde tarımdan sanayiye sanayiden de hizmet sektörüne geçiş yaşandı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşe Alımda Dikkat Edilen Kriterler 

    Son yıllardaki yaşanan değişimler ve teknolojik gelişmeler yapılan işleri ve meslekleri karmaşık hale getirmiş ve bir işi iyi bir şekilde gerçekleştirebilmek için gereken nitelikler artmıştır. Gazetelerde Internet’te günümüzde herhangi bir iş ilanına baktığımızda hemen hemen benzer kriterler göze çarpıyor.

    20 yıl önce liseyi tamamlamış kişiler iş yaşamında kolaylıkla iş bulabiliyordu, üniversiteyi bitirenler ise bir şirket için bulunmaz zenginlikti. Günümüzde ise kişinin belli bir üniversiteyi bitirmesi yetmemekte alanında uzmanlaşması yani yüksek lisans yapması gerekmektedir. Artık bazı durumlarda sadece yüksek lisansı tamamlamak da yeterli görünmemektedir. İnsanlar artık işten çıktıktan sonra akşamları ya da hafta sonları ek eğitimlere katılıyorlar. Herkes daha fazla bilmeye ve bildiklerini belgelemek için kurslara devam etmektedir. Artık iş yaşamında insanlar kendilerine yer edinmek için okullarda aldıkları eğitimlerle yetinmemekte iş ilanlarında sıralanan nitelikleri karşılamak için ek eğitim, seminer ve kurslara katılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üniversite Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?

    İyi iş yapandan yaratıcı çalışana geçiş

    Rekabet artık tüm iş ortamlarında yoğun olarak hissediliyor. Sadece verilen işleri iyi yaparak iş yaşamında başarılı olmak imkansız hale geldi. İş yaşamında başarılı olmanın yeni anahtarı yaratıcılık. İş yaşamında yeni projeler üretmek, çalıştığı iş yerine yenilikler getirmek başarılı çalışan olarak nitelendirilmek için gerekli. Yaratıcılık becerisini kazanmak için kişinin dünyaya bakış açısını genişletmesi, farklı perspektiflerden bakabilmesi gerekmektedir. Günümüzde sadece yapılan işi bilmek yetmemektedir. Her çalışanın sürekli yeni becerilerini ekleyeceği kendi alet çantası olmalı.

    ABD’li kişisel finans platformu Kiplinger’dan geleceğin meslekleri:

    - Etik bilgisayar korsanı
    - Sigorta uzmanı
    - Gıda kimyageri
    - Epidemiyolog
    - Kullanıcı arayüzü mühendisi
    - Dental hijyenist
    - Sonografi uzmanı
    - Fizyoterapist
    - Bilgi teknolojileri yöneticisi
    - Yazılım geliştiricisi
    - Yönetim danışmanı
    - Sağlık servisleri yöneticisi
    - Hemşirelik
    - Uygulama geliştiricisi
    - Pazar araştırma analisti
    - Ağız ve hijyen uzmanı
    - Operasyon araştırma analisti