Roubini: Tasarruf çılgınlığı dursun
"Krizi kahini" olarak tanınan New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, krizden kurtuluşun yolunu kemer sıkmakta gören Avrupa ülkelerinin hükümetlerine daha fazla harcama çağrısı yaparak, "Avrupa'daki hükümetlerin kemer sıkmak ve tasarruf etmekte ısrar etmek yerine vergileri azaltıp, ücretleri yükselterek büyümeyi artırmaları gerekiyor" dedi.
Alman Bild Gazetesine verdiği röportaja göre, Roubini derinleşen borç krizinde en katı kemer sıkma tedbirlerinin uygulayıcısı olan Almanya'ya, "Alman hükümetinin kendi vatandaşlarına teşvikler vererek, borç krizinde olan Güney Avrupa ülkelerinde tatillerini yapmasını sağlaması ve krizden etkilenen o ülkeleri desteklemesi gerekiyor" dedi.
Avrupa'daki bazı liderlerin çoktan kemer sıkma söyleminden büyüme söylemini kullanmaya geçtiğini belirten Roubini, Avrupa'da vergi artışlarının, vatandaşların harcamalarında kısıtlamaya gitmesine ve resesyonun derinleşmesine neden olduğunu ifade etti.
Roubini, "Tasarruf çılgınlığı durdurulmalı. Avrupa'daki hükümetlerin kemer sıkmak ve tasarruf etmekte ısrar etmek yerine vergileri azaltıp, ücretleri yükselterek büyümeyi artırmaları gerekiyor. Avrupa'nın büyümesi gerekiyor" dedi.
"Almanya 1000 euro versin"
Roubini, kemer sıkma tedbirlerinin en sıkı savunucusu Almanya'ya ilginç bir öneride bulundu. Roubini, "Alman hükümeti her haneye 1000 euro tutarında bir seyahat çeki vermeli. Fakat bu çek sadece krizde olan ülkelerde kullanılabilmeli. Bu şekilde oralarda büyüme artırılabilir. Buna ek olarak Avrupa'nın güneyinde yazlık ev alan herkese vergi bonusu verilmeli" dedi.
Ayrıca Roubini, krizin en kırılgan ülkesi Yunanistan'a yapılan finansal yardım paketlerini destekleyerek, Yunanistan'ın fonlandırılmaması durumunda, "Ortak para biriminin çökeceği" tahmininde bulundu.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Danışmanı Roubini, dört yıl önce ekonomik krizi en doğru şekilde öngören iktisatçı olduğu için "kriz kahini" lakabını almıştı.
2011'in yaz aylarında Wall Street 'e verdiği bir demeçte ise "Marks haklıydı" diyen Roubini, ocak ayında, Yunanistan'ın 12 ila 18 ay arasında Euro Bölgesi'nden çıkacağı tahmininde bulunmuştu.