hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kriz Küba'yı kötü vurdu

    Kriz Kübayı kötü vurdu
    expand

    Küresel ekonomik krizin etkilerini derinden hisseden Küba'da, fabrikalar en işlek saatlerde kapanıyor, enerji kesintisi uygulanıyor ve elektrik kesintisi yüzünden ölümcül sıcakta klimalar kapatılmak zorunda kalınıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küba yönetimi, artan bütçe açığı ve düşen ihracat karları sorunuyla başa çıkabilmek için bu yaz sıkı bir enerji tasarrufu uygulanmasını istedi.

    Bu yıl ekonomide büyüme tahminlerini düşüren Komünist Parti Merkez Komitesi, kriz nedeniyle 12 yıldır ilk kez Komünist Parti kongresini erteleme planları yapıyor.

    Küba gazetelerinde yer alan bir rapora göre, Devlet Başkanı Raul Castro, Küba'nın, "çok ciddi bir kriz" ile mücadele ettiğini ve daha fazla kemer sıkmanın yolda olduğunu söyledi.

    Geçen yıl kasırgaların yarattığı hasarları onarmaya çalışan ekonomi şimdi de küresel durgunluktan kaynaklanan sorunlarla boğuşuyor.

    Halka seslenen Castro, çok sıkı çalışmaları gerektiğini, çünkü kendilerinden başka suçlayacak kimse olmadığını, eğitim ve sağlık sistemine yapılan harcamaların kısılacağını belirtti.

    Ücretsiz tedavi sona mı eriyor?


    Devlet harcamalarının "kolay kolay sürdürülemeyeceğini" bildiren Castro, kırsal kesimlerdeki okulları yeniden düzenleyeceklerini ve tasarruf etmek için hizmetlerin parasız verildiği sağlık sistemini mercek altına alacaklarını kaydetti.

    Küba'da son zamanlardaki bu kesintiler, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle azalan sübvansiyonlar nedeniyle Kübalıların neredeyse açlığın sınırına geldikleri "özel dönem" diye adlandırılan dönemle karşılaştırıldığında küçük kalıyor.

    2004'te de elektriksiz kalmışlardı

    Küba'nın içinde bulunduğu sıkıntılı süreç, elektrik santrallerindeki teknik sorunlar yüzünden ülkenin saatlerce elektriksiz kaldığı 2004 yılıyla kıyas götürmeyecek kadar önemsiz görünüyor.

    2004 yılında vantilatörler ve su pompaları çalışmadı, elektrik kesintileri yüzünden buzdolaplarındaki süt ve gıda malzemelerini bozuldu, televizyon ve diğer elektronik cihazlar zarar gördü.

    Ortalama ücretin 20 doları geçmediği ülkenin en önemli ihraç kalemi olan nikelin fiyatı geçen yıla göre yüzde 50'den fazla değer kaybetti.

    Küba'nın en büyük enerji ortağı Kanada merkezli Sherritt International Cooperation şirketinin, ülkedeki petrol üretimi, bu yıl ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 geriledi. Petrol üretimindeki bu düşüşte, şirketin, Küba yönetiminin ödemelerini geciktirdiği gerekçesiyle bu yıl başında sondaj işlemini durdurması önemli rol oynadı.

    Kemer sıkılıyor

    Hükümet, 1 Haziran'da, ulusal bütçenin yüzde 6 kadar kısılması planı kapsamında enerji tasarrufu önlemleri aldı.

    Merkezi planlamacılar, ekonomideki büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,5'ten yüzde 1,7'ye çekti.

    Küba'nın ekonomideki sorunları, geçen yıl yaz aylarında üç kasırganın, hükümetin artan emtia fiyatlarını kontrol altında tutmak için gıda malzemelerini depoladığı alanları harap etmesi ve 10 milyar dolardan fazla maddi hasara yol açması başlattı.

    Castro, hükümetin, kasırgalarda zarar gören 260 bin evin yüzde 43'ünü onardıklarını ifade etti. Küba, 145 bin varil olan günlük petrol tüketiminin 52 bin varilini içeride üretiyor ve 93 bin varilini ise Venezuela'dan ithal ediyor.

    Petrolün yarısı ise elektrik üretiminde kullanılıyor. Başkent Havana'nın 50 kilometre güneyindeki San Jose de las Lajas'daki lastik fabrikasında çalışan işçiler, üretimin düştüğünü ve elektrik talebinin yüksek olduğu zamanlarda fabrikanın karanlığa gömüldüğünü ifade etti.

    "Haftada iki saat işe gelin!"


    Komünist Gençlik gazetesi Juventud Rebelde, ülkenin orta kesimindeki Cienfuegos eyaletinde, ülkenin büyük bölümü için dondurma ve diğer ürünlerle, ihraç peynirin üretildiği büyük bir süt fabrikasında üretimin kısılması talimatı verildiğini yazdı.

    Kamu sektöründe çalışanlar, çalışma saatlerinin azaltıldığını ve bazılarına haftada sadece iki saat gelmeleri talimatı verildiğini bildirdi. Devlet şirketleri ayrıca, enerji tasarrufu sağlamak için işçi kafeteryalarında düşük maliyetli öğle yemeği verilmesini durdurdu.

    Bankalar, mağazalar ve diğer hükümet bürolarında, klimaların günün büyük bölümünde çalıştırılmaması istendi. Turizm sektörü güçlü kalmaya devam ederken, ülkeye gelen turist sayısı geçen yılın rekoru olan 2,35 milyonu çok az geçti ve 2,7 milyar dolar döviz geliri sağlandı. Bu döviz geliri, bu yıl geçen yıla göre yüzde 10 azaldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA