Yuvacık Barajı Kocaeli'ye bile yetmedi
Kocaeli'deki su sıkıntısı yapıldığı günden bu yana tartışma konusu olan Yuvacık Barajı üzerinde yoğunlaştı. İstanbul'un su sorununa çare olarak düşünülen baraj bugünlerde 700 bin nüfuslu Kocaeli kent merkezine dahi su sağlayamıyor.
Barajdan sağlanan içme suyuna devlet garantisi verilmesi tartışmanın en hararetli noktası. AK Parti bu garantiyle devletin soyulduğunu savunuyor. Dönemin belediye başkanı Sefa Sirmen ise anlaşmayı savunuyor ve dokunulmazlığının kaldırılmasını istiyor.
Yuvacık Barajı 40 yıl önce planlandı. 20 yıl önce temeli atıldı. İstanbul susuzluktan kırılırken 15 yıl önce baraj “yap-işlet-devret” modeliyle hızla bitirildi.
Ancak İSKİ suyu pahalı bularak satın almaktan vazgeçti. Ve Yuvacık Kocaeli’nin elinde kaldı. Müteahit firmanın yaptığı “garanti para anlaşması” da gündemin değişmez maddesi oldu.
İhtiyaç fazlası su denize bırakıldı. 7 yılda satılamayan su için İngiliz Thames Water şirketine ödenen rakam 1 milyar 278 milyon dolara ulaştı. Ve bu anlaşma 7 yıldır hem yargının hem de siyasetin gündeminden hiç düşmedi.
Baraj 2014 yılında belediyeye devredilecek. Kullanıcılar açısından 1.5 dolar olan suyun metreküp fiyatının 30 cente kadar düşmesi ama İngiliz şirketine ödenecek paranın da 4 milyar doları bulması bekleniyor.
Kente günde 10 saat su verilebiliyor. Yuvacık Belediye Başkanı Hikmet Karaaslan “Siyesetçiler olmayan suda fırtınalar kopartırken, kentte herkes kısa vadede yağış, uzun vadede ise kalıcı çözüm bekliyor” demekte.
Sanayici su istiyor, yetkililer yağmur bekliyor
İzmit Su İdaresi, Yuvacık Barajı'nın kurumasıyla ilde çıkan kriz aşılıncaya kadar Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne, günlük ihtiyacının yarısı kadar su verecek.
Üretimin zaman zaman durduğu organize sanayi bölgesinde 9 bin işçiyse her gün işe tedirgin geliyor.
Tankerler sanayi bölgesinin her yanında sürekli faaliyette. Sanayici sorunu geçici yöntemlerle çözmeye çalışıyor.
İzmit'te yaşanan su sorununa Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü çözüm arıyor. DSİ'ye göre sorunun kısa vadede çözümü için yağmur yağmasından başka yol yok.
Uzun vadeli çözümler nedir?
Geçen cuma günü DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun da katılımıyla İzmit'in su sorunu masaya yatırıldı. Toplantıda kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri ele alındı.
İstanbul'dan su taşınmasının şehirde üretimi durduran sanayi kuruluşlarına değil sadece konutların sorununa çözüm olabileceği tespit edildi.
Gündemde Sakarya Nehri’nden Sapanca Gölü’ne, oradan da Kocaeli'ne su aktarılması var. Ayrıca Melen'den de Kocaeli'ne su taşınması gündemde. Ancak bu çözümlerin kısa vadede devreye girmesinin zor olduğu belirtiliyor.
Yetkililer Kocaeli'nin yağışlar başlayana kadar İstanbul'dan taşınacak su ile idare etmek zorunda kalabileceğinin altını çiziyor. DSİ tarafından yürütülen teknik çalışmaya ilişkin raporun gelecek hafta içinde tamamlanması bekleniyor.
Suyun yarısı yolda toprağa karışıyor
Kocaeli'deki susuzluğun tek sebebi Yuvacık Barajı’ndaki suyun bitmesi değil. Kentin su şebekesindeki kayıp ve kaçaklar da susuzluğun diğer nedenleri.
Eski boruların da etkisiyle kayıp kaçak oranı yüzde 47; yani barajdan alınan suyun yarısı yolda toprağa karışıyor. 700 bin nufuslu kent merkezi için normalden 2 kat fazla su harcanıyor.
Oysa 12 milyon nüfuslu İstanbul'da kayıp kaçak oranı yüzde 27. Kocaeli'nde su boşa akarken çözüm üretilememesinin faturasını, şimdi musluk nöbetine başlayan Kocaeli halkı ödüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör