hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'da fırtına başladı: Türkiye alarma geçti

    Yunanistanda fırtına başladı: Türkiye alarma geçti
    expand
    KAYNAKDHA

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek beklenen tropik fırtına için, "İstanbul için büyük bir risk gözükmüyor. Daha çok Güney Ege ve Antalya'nın batısında görülecek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün "Tropik Fırtına" uyarısının ardından son veriler üzerinden değerlendirme yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Akdeniz üzerinde, Yunanistan'da yıkım yapacak gibi görünüyor" dedi.

    "Mora Yarım Adası'nda, güneyine doğru kuvvetli rüzgarla birlikte kuvvetli yağışlar da var" diyen Tek, "Akdeniz'de meydana gelmesinin sebebi yüksek deniz suyu sıcaklığı. Deniz suyu sıcaklığının 26 derecenin üzerine çıktığı, yazdan kışa geçildiği dönemlerde görülüyor. Yarın yine Yunanistan'da devam edecek" diye konuştu.

    Fırtına Ege sahillerine doğru ilerliyor

    "Fethiye, Marmaris ve Antalya'nın batısı..."

    Türkiye içinde değerlendirmede bulunan Adil Tek, "Bizde de pazar günü akşam saatlerinde güney kesimleri etkileme ihtimali var. Daha çok Fethiye, Marmaris ve Antalya'nın batısında gerçekleşmesi bekleniyor. Rüzgarın şiddeti biraz daha azalmış olacak. Kuvvetli yağış olasılığı ise daha yüksek. İstanbul için büyük bir risk gözükmüyor. Daha çok Güney Ege ve Antalya'nın batısında görülecek. Pazartesi günü de etkisi azalacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistanda fırtına başladı: Türkiye alarma geçti

    Yunanistan'da fırtına başladı 

    Yunanistan'daki meteoroloji servisine göre, "Zorba" ismi verilen kasırga, yarın öğleden sonra Mora Yarımadası kıyılarında etkisini göstermeye başlayacak.

    Ülkenin güney kesimlerini etkisi altına alacak şiddetli rüzgar ve yağışların iki gün boyunca etkili olması bekleniyor. Mora'nın güney sahilleri ve Girit'te ise hızı saatte 100 kilometreye yaklaşacak fırtına nedeniyle 11 metreyi bulan dalgaların oluşacağı tahmin ediliyor. 

    Başkent Atina'nın da içinde bulunduğu Attiki bölgesi, Mora Yarımadası'ndaki birçok bölge ve İyonya Adaları'nda okullar cuma günü tatil edildi, gemi seferleri de iki gündür yapılamıyor.

    Meteorolojiden 'tropik fırtına' ile ilgili 10 il için uyarı

    Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatından (Eurocontrol) yapılan açıklamada, hızı 120-150 kilometreye ulaşması beklenen rüzgar nedeniyle Yunanistan ve adalara uçuşlara ilişkin uyarıda bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'da çarşamba gününden bu yana devam eden kötü hava koşulları nedeniyle deniz seferlerindeki aksamaların yanı sıra pek çok kentte binaların çatıları zarar görmüş, ağaçlar devrilmiş ve elektrik kesintileri yaşanmıştı. Kasırganın Ege Denizi'ni geçerek pazar günü Türkiye kıyılarında da etkili olabileceği ifade ediliyor.

    Zorbas kasırgası Yunanistan’dan Türkiye'ye geçecek

    Zorbas adı verilen tropik kasırganın Cuma ile Pazartesi günleri arasında Yunanistan’ın üzerinden geçerek Türkiye'ye geçmesi bekleniyor. Afet boyunda büyük hasarlar verebilecek kapasitede olan Zorbas, Perşembe günü Yunanistan’a yaklaşıyor. İlk olarak Girit’ten geçip Peloponez, Ege ve Kiklades adalarını saracak olan kasırganın, Attika bölgesinde de baş göstermesi bekleniyor. Ayrıca “Ksenofon” adındaki kötü hava koşulları, şiddetli rüzgârlar ve bu dönem için alışılmamış düşük ısı düzeyi ile ülkeyi sarmış durumda.

    Limanlarda tekneleri deviren, ağaçları söken 10-11 bofor şiddetindeki rüzgâr, Attika başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde bugün okulların kapalı tutulmasına neden oldu. Pazartesi’den sonra doğuya doğru ilerleyecek olan Zorbas‘ın yönünü değiştirmediği durumunda Türkiye’ye geçmesi bekleniyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ege'de alarm 

    Meteoroloji’nin Akdeniz ve Ege’de oluşacak “tropik fırtına” uyarısının ardından belediyeler teyakkuza geçti. Fırtına ve şiddetli yağışa karşı tüm birimler makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır hale geldi. Denizde bulunan teknelerin kaptanları anonslarla uyarılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU, itfaiye, fen işleri, İZBETON ve Park Bahçeler birimleri; fırtına ve şiddetli yağışa karşı can ve mal güvenliğinin korunması için personelini makine, ekipman ve araç ile 24 saat görev yapmaya hazır hale getirdi. Muğla’nın Marmaris ilçe belediyesi de alarma geçen kentler arasında. Belediye, hafta sonu için tüm personelini fırtınaya karşı hazırda bekletilmesi talimatı verildi. Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Kirt, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısını okuduk. Marmaris, altyapısı ve ıslah edilmiş dereleri ile gelebilecek doğal olaya karşı hazır” dedi. Sahil Güvenlik Güney Görev Grup Komutanlığı ekipleri de, tekne kaptanlarını telsiz anonsları ile uyardı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aydın'da fırtına seferberliği 

    Aydın Büyükşehir Belediyesi, Orta Akdeniz'de oluşup Ege Bölgesi'ne doğru ilerleyen, 30 Eylül Pazar günü saatteki hızı 100-120 kilometreye ulaşması beklenen tropik fırtınada olumsuzluk yaşanmaması için teyakkuza geçti.

    Aydın'da fırtına öncesi Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ), Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İtfaiye, Makine İkmal Bakım ve Onarım, Çevre Koruma ve Kontrol, Sağlık İşleri ile Denizcilik Daire başkanlıkları gereken önlemleri aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu ise kasırgaya karşı alınacak önlemler için ekipler ve yöneticilerle toplantı yapıp bilgi aldı, müdahale yöntemlerini belirledi. Çerçioğlu, vatandaşları çanak antenlerin uçması, elektrik tellerinin kopması, ağaçların devrilmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı yağış, güneş enerji panelleri, su depoları ve inşaat iskelelerinin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı uyardı. Yaşanabilecek olumsuzluklarda vatandaşların zaman geçirmeden Büyükşehir Belediyesi'nin '444 40 09' numaralı hızlı çözüm merkezini, ASKİ'nin '444 70 09' numaralı hattını veya itfaiyenin 110 numaralı ihbar hattını aramalarını istedi. Çerçioğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak bütün müdahale ekiplerimizle 24 saat çalışmaya hazır haldeyiz. Gereken önlemleri aldık. Umuyoruz ki fırtına can ve mal kaybına sebebiyet vermez. Olası olumsuzluklara ekiplerimiz anında müdahale edecekler. Bin 200 personelin yanı sıra 15 greyder, 60 kamyon, 20 vidanjör, 10 kanal açma aracı, 20 ekskavatör, 80 kepçe, 15 büyük kepçe, 30 tam donanımlı itfaiye ekibi, 5 vinç, 8 bomlu araç, 102 su tahliye pompası, 30 jeneratör hazır. Bunun yanı sıra hasta nakil araçları ve ambulanslar da hazır bekletiliyor" dedi.

    Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre fırtınada metrekareye 75 kilogram yağış bekleniyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow