hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yumurtaya damgalı etiket zorunluluğu

    Yumurtaya damgalı etiket zorunluluğu
    expand

    Doğrudan tüketime sunulacak yumurtanın üzerine, hangi işletmede ve hangi kümeste elde edildiğine dair bilgiler damgalanacak.

    Bir yıl sonra zorunlu olarak başlaması öngörülen uygulama ile tüketici, hangi kümesteki tavuğun yumurtasını yediğini bilecek. Artık ambalajsız yumurta satışı yapılamayacak.
     
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, AB mevzuatına uygun olarak yenilediği "Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği" tüketiciye sunulacak yumurtanın damgalanmasına imkan sağlamak üzere, sektöre 1 yıl uyum süresi verildi.
     
    Tebliğ, evcil tavuktan elde edilen yumurta ve yumurta ürünlerini kapsarken, diğer kanatlı hayvanlara ait yumurta ve yumurta ürünleri ile kuluçkalanmış ve pişmiş yumurtalar tebliğ kapsamı dışında bırakıldı.
     
    Tebliğe göre, yumurtalar, kalitelerine göre "A sınıfı" ve "B sınıfı" olmak üzere ikiye ayrıldı. Evcil tavuklardan elde edilen sadece "A sınıfı" yumurtalar doğrudan insan tüketimine sunulabilecek.
     
    A sınıfı yumurtalar yıkanarak veya başka bir yöntemle temizlenemeyecek ve yağlama işlemine tabi tutulamayacak.
     
    A sınıfı yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak ve son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak.
     
    Tebliğe göre, semt pazarlarında serbestçe satılabilen kırık yumurtaların yumurta ürünlerinin üretimi de dahil olmak üzere, gıda maddelerinin üretiminde kullanılması yasaklanıyor.
     
    "B sınıfı" yumurtalar ise sadece sanayide kullanılabilecek.
     
    Kümesler ve işletmeler numaralanacak
     
    Tebliğe göre, kanatlı işletmelere "işletme numarası" verilecek. İşletme numarası, ürün takip sistemi kapsamında, ürünlerin pazarlanmasında kullanılacak.
     
    Kanatlı işletmelerinde bulunan herbir kümesteki sürülere de, "kümes sıra numarası" verilecek.
     
    İşletmelere, yumurtada damgalama için 1 yıl, diğer hükümlere uyum için de 3 ay süre verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow