hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıldız Sarayı ziyarete açılıyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    Osmanlı Devleti’nin son sarayı olan Yıldız Sarayı, tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmasının ardından müze olarak kapılarını açacak. 2019 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının detaylarını CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın uzman konuğuyla aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı döneminin son sarayı Yıldız Sarayı, yaklaşık 100 yıl sonra, kapılarını müze olarak açıyor.

    İstanbul Beşiktaş'ta 500 bin metrekarelik alanda yıldız tepesinde bulunan Yıldız Sarayı, Osmanlı döneminde Sultan 2. Abdülhamid tarafından hem devletin yönetim merkezi hem de ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı. Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını dış dünyaya kapattı.

    2019 yılında, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından başlayan restorasyon çalışmaları tamamlandı, sarayda bulunan 'Büyük Mabeyn Köşkü', 'Çit Kasrı', 'Küçük Mabeyn Köşkü' ve 'Harem Dairesi' başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.

    Yıldız Sarayı, 19 Temmuz Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ziyarete açılacak, girişler bir süre ücretsiz olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız sarayla ilgili yaptığı açıklamada, “Sultan İkinci Abdülhamid tarafından kullanılmış olduğu için ciddi anlamda Abdülhamid’e ait elimizde tarihi envanter bulunuyor. Bu envanteri on ayrı konsepte ve on ayrı salonda sergilemek üzere Sultan Abdülhamit’in müzesi olarak tefriş etmiş durumdayız. Bazı özgün katmanların günümüze ulaşamamış bölümleri ile ilgilidir çok kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılmak suretiyle o bölümlerin restorasyonları da gerçekleştirildi. Sultan Abdülhamit döneminde devlet işlerinin yürütüldüğü yerlerden biri de Yıldız Sarayı’nda Küçük Bey’in köşküydü. Odasında da birçok toplantı gerçekleştiriliyordu ama aynı zamanda 1909 yılında Sultan Abdülhamit’e padişahı görünümünden alındığını bilgisi bu hal odasında verildi. Kadın efendiler dairesinde yeni kurmuş olduğumuz Türkiye’nin ilk mobilya müzesi ve yeni yıldız fotoğraf albümlerinin seçkilerde sergileyeceği yıldız albümlerin müzesi bununla birlikte tarihi silahhane binasında sonuçlandırmış olduğumuz Türkiye’de ilk Sultan İkinci Abdülhamit’in kütüphanesi bu yakın bir geçmişe kadar İstanbul Üniversitesi’nde muhafaza ediliyordu” şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow