Yıldırım: Karayollarında hız felaket, internette berekettir
Başbakan Binali Yıldırım, Sheraton Oteli'nde düzenlenen Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'na katıldı. Bilişimin önünden bahseden Yıldırım, Gezi olaylarında bilişimin doğru kullanılmadığını söyledi. 2017'de bilişim geliştirilmesi konusunda daha çok çalışacaklarını ifade etti.
Başbakan Tataristan'da Sadri Maksudi Anıtı'nı açtı
Başbakan Yıldırım: Ben proje adamıyım, yol yaparım
Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:
Biz bilişiminin önemini 15 Temmuz'da gördük. Bu işin bana göre gizli kahramanları basındır, medya kahramanlarıdır. Çünkü basın ve medya burada tarihi bir görev üstlenmiştir. Bir telkinle bir talimatla değil, bu çağrıyı durumdan vazife çıkarmak suretiyle özel, kamu bütün yayın kuruluşları darbenin karşısında yer almış ve vatandaşı zamanlı bir şekilde bilgilendirmeyi sürdürmüşlerdir.
Bizim yaptığımız açıklamalar darbecilerin moralini bozan bir başlangıç olmuştur. 11 saat boyunca 600 telefon görüşmesi yaptım, o gece. O gece yaptığımız bütün işler iletişimle oldu. Eskiden insanlar darbeleri 1-2 gün sonra öğrenirdi, bilemezdi yukarıda neler oluyor, kim kiminle karşı karşıya geliyor öğrenme şansları yoktu.
15 Temmuz'da basının önemi
Bunlar TRT'ye yöneldiler, hemen sonra TÜRKSAT şehit verdi ama yayınların susturulmasına izin vermediler. Oradaki kahramanlarımız gittiler analog sistemden kalma çok büyük bir çanak, TÜRKSAT'ı susturacak budur diye onu bombaladılar. O orada sadece semboldü. Arkadaşlarımız ölüm tehdidi altında onları saatlerce meşgul etmeyi başardılar. Kısa bir süre sonra yedek sistemi kullanarak yayına devam ettiler.
Özel sektörde CNN TÜRK'e gittiler, orada da başarılı olamadılar. Dolayısıyla bilişimin bu darbenin bastırılmasındaki gücünü hakkını teslim etmemiz lazım.
Darbeden sonra duruşta, siyasi duruşta bir takım sapma gösterenler oldu. Ama biz olduğumuz yerdeyiz, konu memleket olursa gerisi teferruattır. Memleketin konularında siyaset olmaz. Bu bakımdan ben bir kez daha Bahçeli'ye teşekkür ediyorum.
Şimdi artık savaşlar tankla tüfekle topla olmuyor. Savaşlar bilgiyle oluyor. Bakın 2. Irak Harekatı bir tek kurşun atılmadan tamamlandı. Çünkü bilişimi kullandılar. Bütün noktaları tespit ettiler, oradaki komutanlara mesaj verdiler. Oradaki araçlarınızı, tanklarınızı, uçaklarınızı kenara bırakın şöyle bir caddeye dizilin size hiçbir şey yapmayacağız dediler. Ve bilişimle Irak Harekatı'nı tamamladılar.
Başbakan Yıldırım telefonda müjdeyi verdi
Gezi olaylarında bilişimin önemini gördük
Arap Baharı dediğimiz hareketlerde de bilişimin önemli rolünü gördük, Gezi olaylarında bilişimin önemli rolünü gördük. Nasıl aymazca nasıl terörü teşvik eder şekilde kullanıldığına şahit olduk. Bilişimi hem iyi amaçlı hem de bir ülkeyi yok etmek için kullanabilirsiniz. Aynen ilaç gibi yani Bazen tedavi bazen zehir olabiliyor. Mutlaka ve mutlaka sorumluluk anlayışını geliştirecek bir yapıyı getirmemiz lazım. Sanal dünya yalan dünya değil, sosyal medya sorumsuz medya değil. Bunların etiğinin zaman içerisinde oluşması lazım.
Yapmamız gereken şeyler var. Bugün Türkiye'de üretilen verilerin yüzde 80'ini dışarıda depolanıyor. Bir sorunumuz olduğu zaman bu verilere ulaşımda güçlük çekiyoruz. İş işten geçtikten sonra elimize geçen verilerin de bir faydası olmuyor. O yüzden çok kısa bir süre önce veri merkezlerinin kurulması ve teşvik edilmesine dair KHK'da Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin geliştirilmesi, cazibe merkezi oluşturulmasına yönelik aldığımız kararlar içinde bunu da dahil ettik. Burada her şey var.
Siber güvenlik
2017 yılı bilişim için bir hamle yılı olacak, buradan 'gelişim yılı' olarak ilan ediyorum.
Siber güvenlik meselesi ülle güvenliği, milli güvenliğe dönüşmüştür. Bunun da adımlarını attık. Durup dururken dalaşacak halimiz yok ama bizim üzerimize gelenler olursa onlara da verecek cevabımız olması lazım.
15 Temmuz'da sonuç alamayanlar bu sefer altyapımıza saldırdılar. 5- 11 Ağustos'ta 407 ciddi siber saldırı yapıldı. Tedbir alıyoruz ama bunun sürdürülebilir hale gelmesi lazım.
Şu anda 528 kurumda siber olaylara müdahale birimleri var. Kasım ayında yürürlüğe giren kanunla BTK idari yaptırım da uygulayabilecek.
Bunları yapmazsak güven içerisinde olamayız. İşte bunlardan biri veri merkezlerimizin topraklarımızda olmasıdır. Ve bilginin elimizin altında olmasıdır. Bilgiye sahip olursak, bilgiyi gerektiğinde güç olarak kullanabilirsek biz başkalarının önünde daha dik dururuz. Menfaatlerimizi, ülkemizin konularını daha gür sesle dile getirebiliriz.
'Karayollarında hız felakattir, internette hız berekettir'
Değişik ülkelerden ambargo sesleri geliyor, bunları görmemiz lazım. Bundan sonraki hedefimiz her konuda kendi kendimize yetecek adımları atmak.
2017'de iki şeye yoğunlaşmamız lazım; akıl yollarının kapasitesini arttırmamız lazım. Benim hep dediğim bir söz var; karayollarında hız felakettir, internette hız berekettir.
İnternet yaşamın bir parçası.
Bir konuya bilgiye erişmek istiyorsunuz arama motoruna yazıyorsunuz bir de tak diye çıkıyor bir de bunları mı demek istedin diyor önünüze getiriyor, insan hafızasının bu kadar bilgiyi aynı anda tutması mümkün değil. Arşivi bilişime bırakalım, günceli kafamızda tutalım. Bu da zihinsel dönüşümle olur. Yurdun 278 bin kilometre, bilişim ağımız var bununla öğünemeyiz. Operatörler; kıskançlığı bırakın, bu yollar hepinizin. Yol altyapıdır istediğiniz işi yapın, yol için kavga etmeyin. Yol ortak değer, ihtiyaçtır. Yolu beraber yapalım herkes üzerine düşen görevi yapsın. Bir de yerli, yerlileşme. Yazılım başta olmak üzere, donanım da dahil olmak üzere yerlileşme ve millileşmeye hız vermemiz gerekiyor. Bilişim ekonomisini büyüteceğiz.