YHT hattı göçmen kuşların yolu üzerinde mi?
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nden, Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattının kuşların göç yolu üzerinde bulunmadığı belirtilerek, 2006'da hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nda (ÇED) da "önemli ve hassas kuş alanı yoktur" tespitinin yer aldığı bildirildi.
TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, son günlerde basın yayın organlarında Yüksek Hızlı Tren'in güzergah seçiminde hata olduğu, trenin göçmen kuşlar için yaşamsal tehlike arz ettiği yolunda haberler yer aldığı hatırlatılarak, söz konusu haberlerde yanlış ve eksik bilgiler bulunduğu belirtildi.
Açıklamada, 2009'da hizmete açılan Ankara-Eskişehir hattının, işletmeye açılma sürecinde, test sürüşleri sırasında münferit kuşa çarpma olayları yaşandığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Konuyla ilgili Dünya Demiryolları Birliği ve Yüksek Hızlı Tren İşleticisi ülkelerle yazışmalar yapılmış ve görüşleri alınmıştır. Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattı kuşların göç yolu üzerinde bulunmamaktadır. 2006 yılında hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nda 'önemli ve hassas kuş alanı yoktur' tespiti yer almaktadır. Hat, kuşların göç yolu üzerinde değildir. Diğer yandan, katener direklerine kuşların yuva yapmasıyla ilgili araştırma ve istatistik çalışması yapılmış, kuşların sıklıkla yuva yaptığı direklerde yuvaların zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmıştır."
CHP'li vekil: "Güzergah seçiminde hata var"
CHP Çanakkale Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Serdar Soydan ise, YHT hattı güzergah seçimindeki hatalar nedeniyle yüzlerce göçmen kuşun telef olduğunu söyledi.
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, yazılı açıklama yaparak Ankara- İstanbul güzergahında sefer yapan YHT'nin göçmen kuşlar için yaşamsal tehlike arz ettiğini bildirdi.
Geçmişten günümüze Türkiye güzelleri
Güzergah belirlenmesindeki hataların kuşların göç yollarında ölümlere neden olduğunu kaydeden Soydan, TCDD yetkililerinin yaptığı açıklamayı eleştirdi.
Ankara-Eskişehir arasını 1 saat 20 dakikada alan YHT'nin ilk yıllarda daha fazla kuş sürüsüne çarptığını, bunun artık azalmaya başladığını, çünkü kuşların duruma alışıp göç yollarını değiştirmeye başladığını ileri süren TCDD'nin inandırıcı olmadığını savunan Soydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu yolu kullanan, keskin manevra yeteneğine sahip olmayan ve şanssız kuşlar o tren hattında ölmeye devam edecek. 30- 40 yıl sonra buradaki göçmen kuş popülasyonundan başka göç yolu kullananlar ve hızla gelen trenden kendini kurtarabilecek fiziki evrimi geçiren kuşlar hayatta kalacak. Canlıların evrimi, yeni yaşam koşullarına adaptasyonları öyle hızlı tren seferlerinden başlayan ve günümüze gelen süreçte gerçekleşecek kadar basit bir şey değildir.
"O tren o kuşlara çarpacak, o kuşlar da ölmeye devam edecek"
O tren o kuşlara çarpacak, o kuşlar da ölmeye devam edecek. Bu ne yazık ki, günümüz dünyasında çok anormal bir şey değil. Ancak anormal olan yetkililerin kamuoyunu bu şekilde kandırmaya çalışmasıdır. Kuşlar kendi kendilerine göç rotalarını değiştirmezler. Dünyada birçok havaalanı, hızlı tren hatları kuşları hatlarından uzaklaştırmak için değişik teknolojileri kullanıyor.
Kuşların türlerine göre değişkenlik gösteren bu uygulamalarla hem insan yapımı araçların kuşlara zarar vermeleri engelleniyor hem de olası kazaların önüne geçiliyor. İlgili bakanlık ve TCDD, kuşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde acilen risk değerlendirmesi yapmalı. Buralarda trenler bariyerlerle kapatılabilir böylece muhtemel kuş ölümlerini ve kazaları önlemek mümkün olabilir."
Soydan, doğayı ve yaşamı ilgilendiren konuyu, TBMM açıldığında kapsamlı bir şekilde araştırılabilmesi için gündeme getireceğini sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İşçileri taşıyan midibüs TIR'la çarpıştı: 22 yaralı
SON DAKİKA... Meteoroloji'den yeni rapor! Pastırma sıcakları geliyor
HABER | Mardin'de bulundu: 12 bin yıl öncesine ait! 2 metre uzunluğunda
SON DAKİKA! Gabonlu Öğrenci Karabük'teki Filyos Çayı'nda Ölü Bulunmuştu: Mahkeme Kararını Verdi
Rojin'in ölümünde yeni gelişme! Ek rapor çıktı: Kaybolduğu gün...