Yerel seçimler ne zaman yapılacak? Belediye seçimleri 2024'ün hangi ayında?

2023 Türkiye Genel Seçimleri, 14 Mayıs'ta düzenlenen Genel Seçim ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 28. döneminin 600 yeni üyesi belirlendi. 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için 28 Mayıs'ta tekrar sandık başına gitti. 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 2. Tur Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde Recep Tayyip Erdoğan, yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. 2023 seçimlerinin ardından ise gözler yerel seçimlere çevrildi. Peki, Yerel seçimler ne zaman yapılacak? Belediye seçimleri 2024'ün hangi ayında yapılacak? İşte detaylar.
Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerin'nin tamamlanmasının ardından vatandaşlar "Yerel(belediye) seçimler ne zaman, hangi ayda yapılacak?" sorularının cevabını arıyor. Her 5 yılda bir yapılan belediye seçimleri son olarak 2019 yılında gerçekleştirilmişti. Türkiye'de 5 yılda bir gerçekleştirilen seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirleniyor.
BELEDİYE SEÇİMLERİ 2024 NE ZAMAN YAPILACAK?
Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nun 8. maddesindeki "Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir, Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür" şartı yer alır. Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için gerçekleştirilen yerel seçimler, son olarak 31 Mart 2019 yılında yapılmıştı. Buna göre; bir sonraki Türkiye Yerel Seçimleri ise 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak.
YEREL SEÇİM İLE KİMLER SEÇİLİR?
- İl Belediye Başkanı
- İlçe Belediye Başkanı
- Belde Belediye Başkanı
- Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri
- Mahalle muhtarları
- İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri seçilir.
YEREL SEÇİMLER ÖNE ÇEKİLEBİLİR Mİ, ERTELENEBİLİR Mİ?
Anayasa'nın "Seçimlerin geriye bırakılması ve ara seçimler" başlıklı 78. maddesinde şu ifadeler yer almaktadır:
Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Anayasa'nın 127. maddesinin III. fıkrasında ise yerel seçimlerin öne alınması öngörülmüş değildir. Bu bakımdan 2972 sayılı Kanun'un 8. maddesinin II. fıkrasındaki milletvekili genel seçimi ile birleştirme amacıyla yerel seçimlerin öne alınmasının kanunla düzenleneceği hükmü de, Anayasal dayanaktan yoksundur.
2019 YEREL SEÇİM SONUÇLARI
2019 Türkiye yerel seçimleri sonucunda Cumhur İttifakı yüzde 44,33 oy, Millet İttifakı, yüzde 30,12 oy aldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ulusal Staj Programı başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nden açıklama!
HABER... Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumu nasıl? Doktoru olumlu gelişmeyi paylaştı: Kızına tepki verdi
Sırrı Süreyya Önder: Kamyon şoförlüğü de yaptı çıraklık da! İşçi, yazar, sinemacı...
HABER... Nabzı 2 kez durdu: Ameliyatı 12 saat sürdü! Sırrın Süreyya Önder yoğun bakımda
Uzman isimler incelemelerde bulundu! Kabus geri mi dönüyor?