Yeni dönemin ilk parlamentosu: Milletvekilleri yemin etti
Meclis, milletvekillerinin yemin töreni için bugün saat 14.00’te toplandı. TBMM Geçici Başkanı olarak yemin törenini yöneten İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, İstiklal Marşı sonrası yaptığı açılış konuşmasıyla oturumu açtı.
27. dönem parlamentosunun en yaşlı üyesi olan eski CHP Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlığının elvermemesi üzerine TBMM Geçici Başkanı olarak Yılmaz’ın yönettiği oturumda Geçici Başkanvekilliği’ni de AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü yaptı.
Cumhurbaşkanlığı seçimine KHK düzenlemesi
TBMM Geçici Başkanlık Divanı’nda da en genç üyeler olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, CHP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ görev aldı.
Hangi partide grup yönetimi değişecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan locadan izledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti. Genel Kurul'da daha sonra İstiklal Marşı okundu. Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı. Yemin törenini izlemek üzere Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Sayıştay ve Danıştay ile Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları da TBMM'ye geldi.
Erdoğan Genel Kurul'dan ayrıldı
Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ve locada bulunan izleyicilerin alkışları eşliğinde salondan
ayrıldı. Ardından da Ankara milletvekilleri AK Partili Yalçın Akdoğan'la başlamak üzere yemin etti. AK Parti'nin yemin eden Ankara Milletvekilleri arasında BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de vardı.
Durmuş Yıllmaz konuştu
Açılışta TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz konuşma yaptı. Yılmaz, konuşmasına "Hangi partiden olursak olalım, hangi ilimizi temsilen burada olursak olalım, anayasamızda sınırları, özellikleri belirlenmiş Türkiye Cumhuriyeti devletine sahip çıkmak ve onun sonsuza kadar yaşamasını temin etmek diye bir ideal ve görevimiz olduğuna inanıyorum" diyerek başladı.
'Kuvvetler ayrılığına vurgu'
Anayasaların varlık nedeninin devlet iktidarını sınırlandırıp, devlet karşısında yurttaşların haklarını güvence altına almak olduğunu belirten Yılmaz, kuvvetler ayrılığına vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Parlamenter sistemde bu güvence yasama organının yürütme erkini kontrol ve denetimi ile sağlanır. 27. Yasama Dönemi ile birlikte ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmektedir. Bu sistemde yazılı soru önergesi hariç artık güvenoyu, bütçe hakkı ve sözlü soru önergesi gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçları yoktur. Bununla beraber anayasamızın 104. maddesinde düzenlendiği şekliyle ister parlamenter ister Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden söz edilsin demokratik rejimlerin değişmez bir tek temeli vardır. Buna göre normlar hiyerarşisinde yasama organının çıkardığı anayasanın ve kanunların üzerinde bir kural yoktur. Bununla doğrudan bağlantılı olarak yasama yetkisi asli ve geneldir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yasama ile yürütme arasındaki ilişki, yukarıda bahsedilen anayasal düzenlemeler ve uygulamada karşılaşılacak sorunlara bulunulacak pratik çözümler ile şekillenecektir. Her devletin ve dolayısıyla o devletlerin temsil ettiği milletlerin çıkarları vardır. Bu çıkarlara doğası gereği rekabet içindedir. Bu hep böyleydi. Bu durum veri alındığında içinden geçtiğimiz şu günlerde ülkemizin karşı karşıya olduğu başta terör olmak üzere sorunların çözümü bizim göstereceğimiz dirayete bağlıdır."
Mazereti olanlar önce yemin etti: Binali Yıldırım da yeminini etti
Yılmaz konuşmasının ardından milletvekili yeminini etti. Teamül gereği mazereti bulunan milletvekillerinin yeminini öncelikle ettiği törende, ilk yemini HDP'nin engelli İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu etti. Ardından da AK Parti'nin Hakkari Milletvekili Husret Dinç yeminini etti. Daha sonra da kürsüye AK Parti'nin İzmir Milletvekili Başbakan Binali Yıldırım geldi ve yeminini etti. AK Partili milletvekilleri Binali Yıldırım'ı ayakta alkışladı. AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal yemin ettiler.
Yemin sırası Ankara'ya gelince...
Daha sonra da Adana'dan başlayarak il sırasına göre milletvekillerinin yemini başladı. Milletvekili yemin sırası Ankara'daki milletvekillerine geldiğinde, TBMM'nin Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, milletvekillerini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz ruhu için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
Durmuş Yılmaz'dan vekil yakınlarına uyarı
Milletvekilleri yakınları, davetiyeyle birlikte illerine göre locaya sırayla alındı. Yemin töreni sırasında izleyicilerin de milletvekillerinin yeminini alkışlaması üzerine Yılmaz, TBMM İçtüzüğü gereği izleyicilerin sözle, alkışla düşüncelerini ortaya koyamayacağını hatırlattı. Yılmaz, buna uymayanların dışarı çıkarılacağı uyarısında bulunarak, herkesi sükunete davet etti.
Yılmaz, çalışmaların kısa sürede bitmesi için yemin sırası gelen ilin milletvekillerinden, kürsüye yakın bir yere gelerek zaman kaybının önlenmesini istedi.
AK Parti eski Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez kızı AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı'yı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da oğlu AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar'ı locadan izledi.
TBMM Genel Kurulunun yeni dönemdeki yerleşim düzeni de değişti. Başkanlık Divanının sağına göre sırayla İYİ Parti, MHP, HDP, CHP ve AK Parti grupları yer aldı.
Yemini 4. seferde okuyabildi
Yemini CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, milletvekili andını 4. seferinde doğru bir şekilde okudu. İlk ikisinde yanlış okuyan Ünsal, daha sonra Yılmaz'ın yanına gitti. Yeniden kürsüye gelerek andını içen Ünsal, bu kez de
doğru yemin edemedi.
Ünsal, gözünde sıkıntı olduğunu belirterek milletvekillerinden özür diledi. Yemini 4. seferinde doğru okuyan Ünsal'ı bütün milletvekilleri alkışladı.
Mavi bileklikle çocuklara saldırıya dikkat çekti
Bugün yemin edecek milletvekilleri arasında CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer de bulunuyor. Taşçıer 8 aylık hamile olmasıyla dikkat çeken bir isim. Taşçıer, yemin törenine, çocuklara yönelik cinsel saldırıları protesto amacıyla Saadet Öğretmen Derneği tarafından başlatılan kampanyanın simgesi olan mavi bileklikle katıldı. Taşçıer, tören öncesinde katıldığı CNN TÜRK yayınında, ilk defa parlamento çatısı altında hamile bir vekil olarak yemin edeceğine dikkat çekerek, "Hamile kadın sokağa çıkmasın' diyenlerin TV programı yaptığı bir ortamda kadın olarak mücadele etmek elbette zor olacak. Ama bunun üstesinden tüm toplum olarak geleceğiz. Biri yolda iki kız çocuğu annesi olarak, çocuklarımızın daha iyi koşullarda yaşayacağı bir ülke için yola çıktım" dedi.
HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise yemin törenine, 8 Ocak 1996'da İstanbul'da öldürülen gazeteci Metin Göktepe ile annesi Fadime Göktepe'nin figürlerinin yer aldığı bir rozetle katıldı.
Katıldıkları ilk birleşimde yemin edecekler
Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek. Yemin etmeyen milletvekilleri ise milletvekilliğinden kaynaklanan haklardan yararlanamayacak. Geçen dönem HDP’li Leyla Zana, geçersiz sayılan yeminini tekrarlamayınca milletvekili haklarından yararlandırılmamıştı. Zana, yemin metnindeki “Türk milleti” ifadesini “Türkiye milleti” olarak değiştirmişti.
TBMM Başkanlığı süreci de start aldı
Yemin töreniyle birlikte Meclis Başkanlığı süreci de bugün start aldı. Adaylık başvuruları 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00’te sona erecek. TBMM Başkanlık seçiminin ise 12 Temmuz Perşembe günü yapılması bekleniyor. Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?