hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay'ın da dinlendiği kesinleşti!

    Yargıtayın da dinlendiği kesinleşti
    expand

    Yargıtay'ın telefonlarının dinlendiği ortaya çıktı. Yargıtay'a ulaşan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı raporuna göre, Yargıtay santrali dinlendi. Bu, santrali kullanan 250 hakim ve savcının telefon konuşmalarının dinlenmiş olabileceği anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelişmeler üzerine erken toplanan Yargıtay Başkanlar Kurulu, Yargıtay telefonlarının dinlendiğine ilişkin Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen belge üzerine ön inceleme kararı aldı. Belgede İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 3 Kasım 2008'de dinleme kararı aldığı belirtiliyor.

    Kurul, ön inceleme raporunun tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde yeniden toplanacak.

    Yargıtay Birinci Başkanlığı, Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan inceleme sonunda hazırlanan raporu Sincan Cumhuriyet Başsavcılığından istemişti.

    Yargıtay Başkanı'ndan açıklama

    Yargıtay Başkanı Gerçeker, bu sabah Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlamıştı.

    Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu yorumladı:Kuvvetler ayrılığında 1982 Anayasası'nda yürütmenin hep diğer organlar üzerindeki önceliliğinden yakınmıştık. Fakat burada karşımıza çıkan tablo şunu gösteriyor: Aslında 1982 Anayasası'nın yürütmeye yasama ve yargıya oranla tanımış olduğu öncelik bile bunu açıklamaya yetmiyor. Bunu hukuk sistemimizde açıklamakta zorlanıyorum. Anayasa'daki dinleme koşulları daha çok bireysel dinlemeye ilişkin istisnalardır. Burada kurumsal ve kolektif dinleme, gizleme var.
    Gerçeker, "Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa biz onun takipçisi olacağız. Yargıtay'ın telefonlarının dinlenebilmesi için Birinci Başkanlık Kurulu'nun izni olması lazım, karar olması lazım. Onun dışında Yargıtay'ın telefonlarının dinlenmesi mümkün değil" diye konuştu.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in de örgüt soruşturması kapsamında dinlendiğinin hatırlatılması üzerine Gerçeker, devam eden davalarla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti.

    Yargıtay Başkanı Gerçeker, hakim ve savcıların dinlenmeleriyle ilgili birbiri ardına belgeler ortaya çıktığının ifade edilmesi üzerine de konunun Yargıtay kurullarında değerlendirileceğini, daha sonra basına ve kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

    Radikal gazetesinin haberine göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda yapılan inceleme, Yargıtay 1. Başkanlığı'nın santral telefonlarının Adalet Bakanlığı'nın isteğiyle dinlendiğini ortaya koydu.

    Diğer dinlenenler

    Adalet Bakanlığı'nın meslekten ihracını istediği Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve yine meslekten ihracı istenen Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nu da dinlettiği iddia ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow