Yargıtay'dan zorunlu aşı kararı

Çocuklarına çeşitli nedenlerle aşı yaptırmak istemeyen aileler ve bu konuda açılan davalar artınca, Yargıtay noktayı koydu: Devlet, geçerli bir neden gösterilmedikçe, anne-baba rızası aramaksızın çocuğa zorunlu aşı yaptırabilir!
Geçen yıl Uşak'ta bir çift, 2013 doğumlu bir yaşındaki bebeklerine zorunlu aşı yaptırmadı. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, "sağlık tedbiri" talebiyle 2. Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 13 Haziran 2014'te davayı reddetti. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de kararı temyiz etti.
Yargıtay, mahkemenin çocuğa zorunlu aşı yaptırılması için sağlık tedbiri koyulması talebini reddeden kararını oybirliği ile bozdu.
Ebola aşısında klinik deneyler durduruldu
Daha önce zorunlu aşılar içinde anne-baba izni arayan Yargıtay, kararında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Türk Medeni Kanunu'na atıfta bulundu.
Kanserde kişiye özel aşı umudu
Kararın gerekçesinde, "Çocuğun yasal temsilcileri uygulanacak aşı ile ilgili aydınlatıldıkları halde, hiçbir haklı gerekçe ileri sürmeksizin buna rıza göstermiyorlarsa, çocuğun menfaatine aykırı bu tavra hukuki sonuç bağlanamaz, çocuğun üstün yararına açıkça aykırı ise rıza aranmaz" denildi.
Yargıtay'ın bu emsal kararı öncesi ordu'da Aile Mahkemesi çocuklarına hepatit aşısı yaptırmayan Savcı Hüseyin Ayyayla ile öğretmen eşi Rehyah Ayyayla hakkında açılan davayı reddetmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Galeri Haber... Türkiye'de Bir İlk Gerçekleşti: Patili Dosta 'Altın' Dokunuş!
SON DAKİKA! Kabine Toplantısı Beştepe’de: Gündemde Gazze, Enflasyon ve Terörle Mücadele Var
Erdoğan–Trump Görüşmesi Türkiye’de mi olacak, ABD’de mi?
Meteoroloji'den kar uyarısı: 5 ilde okullar tatil edildi
Kabus İstanbul'a geri döndü! "Balık avlayamıyoruz"