Yargıtay'dan şüpheliyi döven özel güvenlik görevlisine tazminat kararı
Ankara'da çalıştığı AVM'deki bir hırsızlık şüphelisini polislerin elinden alarak darbeden güvenlik görevlisini, çalıştığı şirketin bu olay nedeniyle tazminatsız işten çıkarmasıyla ilgili görülen iş davası 12 yılın ardından sonlandı. Yerel mahkemede iki kez görülen davada Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, işverenin hırsızlık şüphelisini darbeden güvenlik görevlisine kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerektiğine hükmetti.
Olay 2005’te Ankara’daki bir alışveriş merkezinde (AVM) yaşandı. Görev yaptığı AVM’deki bir iş yerinden iki karton sigara çalan ve yağma olayına karışan şüpheli iddiaya göre, güvenlik görevlisine saldırdıktan sonra sivil polislerce yakalandı.
Mesai arkadaşlarıyla birlikte hırsızlık zanlısını, polislerin elinden alarak ticaret merkezine götüren güvenlik görevlisi, zanlıyı darp etti. Darba uğrayan kişi, iş görmez raporu alarak "kötü muameleye" uğradığı gerekçesiyle şikayetçi oldu. Görevliler hakkında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açıldı.
Bunun üzerine AVM yönetimi işverenin saygınlığını zedeledikleri gerekçesiyle güvenlik görevlisi ve mesai arkadaşlarının iş akitlerini feshetti. Güvenlik görevlisi, Ankara 14. İş Mahkemesi’nde kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi talebiyle dava açı. Davacı, iş akdine bir hırsızlık olayı bahane edilerek 21 Nisan 2005 tarihinde ihtarname ile son verildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının ödetilmesini istedi.
Davalı işveren ise bir müşterinin alışveriş merkezinden 2 karton sigarayı çalıp kaçarken sivil polislerce yakalandığını ve davacı ile diğer güvenlik görevlilerinin bu kişiyi sivil polislerden alarak götürdükleri ticaret merkezinde "fena muamelede" bulunduklarını ve iş göremez raporu almasına sebebiyet verdiklerini söyledi. Ceza davası sebebiyle saygınlığının zedelendiğini de öne sürdü.
Mahkeme ise kararında, hırsızlık şüphelisini darp etmenin işveren yönünden haklı fesih sebebi değil, disiplin cezası uygulanmasını gerektiren bir suç olduğunu belirterek, işten çıkarılan güvenlik görevlisinin kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine hükmetti.
İşverenin kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu, güvenlik görevlisinin hırsızlık şüphelisini darbetmesinin işveren açısından haklı fesih sebebi olduğuna işaret etti. Yeniden görülen davada 14. İş Mahkemesi kararında direnince dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na taşındı. Hukuk Genel Kurulu, güvenlik görevlisinin hırsızlık şüphelisini darbetmesi nedeniyle şirketin zarara uğradığını gösterir bir bilgi ve belge bulunmadığına işaret ederek, işten çıkarılan güvenlik görevlisinin tazminatlarının ödenmesine hükmetti.