Yargıtay'daki İlhan Cihaner-Saldıray Berk davasında gizli tanık kararı
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in başsavcı olduğu dönemde Erzincan'da aralarında Gülen cemaatinin de bulunduğu bazı dini örgütlenmelerin yasa dışı faaliyetlerini soruşturması nedeniyle "İrtica ile Mücadele Eylem Planını" uygulamaya koymakla suçlandığı davaya Yargıtay'da devam edildi. Sanıkları arasında Saldıray Berk'in de bulunduğu davanın kimlikleri açığa çıkan gizli tanıklarının iddialarının dinlenmesi ve sanıkların karşı beyanda bulunması talep edildi. Ancak mahkeme gizli tanıkların koruma tedbir kararının devamına karar verdi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 kişinin "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi. Daha önce hakkında 6 kez zorla getirilme kararı çıkarılan Cihaner, avukatı Turgut Kazan'ın İstanbul'daki hava muhalefeti nedeniyle duruşmaya katılamaması üzerine bugünkü celseye de gelmedi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 kişinin "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu salonundaki duruşmaya, hakkında zorla getirilme kararı bulunan sanık İlhan Cihaner ve duruşmadan vareste tutulan Saldıray Berk katılmazken, sanık avukatları ve diğer bazı sanıklar katıldı.
Duruşmada, Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın kış koşulları nedeniyle duruşmaya katılamayacağına ilişkin mazeret dilekçesi okundu. Kazan'ın, dilekçesine İstanbul'daki hava muhalefetine ilişkin gazete kupürlerini eklediği görüldü.
Daha sonra, Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek'in davaya katılma talebi ile gizli tanıklar "X", "Can" ve ailesi hakkında verilen koruma tedbir kararlarının uzatılması yönündeki talep dilekçeleri okunarak, sanıklara ve avukatlarına görüşleri soruldu.
Sanıklardan Ali Tapan, koruma tedbirinin devam ettirilmesinden yararlanarak kendileri aleyhine çalışan bazı emniyet görevlilerinin gizli tanıklara baskı yapıp aleyhlerine ifade vermeleri konusunda faaliyette bulunduğunu savundu.
Bu nedenle gizli tanıklar hakkındaki koruma tedbir kararlarının devam ettirilmemesini isteyen Tapan, "Kaldı ki bu gizli tanıkların hemen hemen tamamının açık kimlikleri ortaya çıkmıştır. Gizlilikleri de kalmamıştır. Bu hususların gözetilerek koruma tedbir kararlarının kaldırılmasını isterim" dedi.
Avukat Deniz Aksoy da gizli tanıkların kimliklerinin açığa çıktığını, koruma tedbirine gerek olmadığını düşündüklerini söyledi. Aksoy, Dursun Çiçek'in talebinin usul yasasına uygun olmadığını, talebin kabulünün davayı uzatacağını ifade ederek, reddedilmesini istedi.
Avukat Hüseyin Özarslan ise gizli tanıkların tedbir kararının devam etmemesi yönündeki taleplere katıldıklarını ancak Dursun Çiçek yönünden durumun farklı olduğunu dile getirdi. Bu davada gizli tanık olarak dinlenen bazı kişilerin Dursun Çiçek aleyhine anlatımları bulunduğunu belirten Özarslan, gizli tanıklar dinlendikten sonra Dursun Çiçek'e de bu beyanlara karşı diyeceklerini sunabilmesi için imkan verilmesi gerektiğini düşündüğünü kaydetti.
Duruşmaya verilen aranın ardından kararı okuyan Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, Avukat Turgut Kazan'ın mazeretinin kabulüne, gizli tanıklar "X" ve "Can" ile ailesi hakkındaki koruma tedbir kararının devamına, Dursun Çiçek'in davaya katılma talebinin, bu davanın doğrudan mağduru olmadığından reddine karar verildiğini açıkladı. Duruşma, ileri bir tarihe ertelendi.
Bu toplumdan bıktı, 8 aydır bir mağarada yalnız yaşıyor
Sevgilisini otomobiliyle ezerek öldürdü
Sırrı Süreyya Önder neden "kılıç boyu" dedi?