Yargıtay, Sebahat Tuncel'in cezasını onadı
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel'e PKK üyeliğinden verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasını oybirliği ile onadı. Kararla, Tuncel'in milletvekilliğinin düşmesi gündemde.
HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel hakkında, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı.
Kararın Meclis'e gönderilmesi sonrasında, Genel Kurul'da okunmasıyla birlikte, Tuncel'in milletvekilliği düşecek. Tuncel'in cezaevine girmesi de gündeme gelebilecek. 1 yıldan fazla ceza aldığı için yeniden milletvekili de olamayacak.
Tuncel, tutuklu olarak yargılanırken, 2007 yılında milletvekili seçilmiş ve tahliye edilmişti.
Davanın geçmişi
Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006'da İstanbul Bağcılar'da gözaltına alınmıştı.
Tuncel, "Yasal yollardan 12 Haziran 2004'te Şırnak-Habur sınır kapısından Irak'ın kuzeyine geçtiği, örgütün 2004'te buradaki kamplarında yapılan toplantılara örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004'te Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006'da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK üyesi olduğunun anlaşıldığı" gerekçleriyle tutuklanmıştı.
Hakkında, "terör örgütü üyesi olma" suçundan dava açılan Tuncel, 27 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden 24 Temmuz 2007'de tahliye edilmişti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Eylül 2012'deki son duruşmasında Tuncel'i, "PKK silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 9 ay hapisle çarptırmıştı.
Tuncel: "Bizim açımızdan siyaseten yargı kararını vermiştir"
Bu arada Şırnak'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sebahat Tuncel, hem davanın görüldüğü sırada hem de Yargıtay'a gönderildiğinde siyasi bir karar olduğunu ifade ettiğini söyledi.
Kararın, hukuki olmadığını ileri süren Tuncel, "Avukatlarımız da bunun hukuken değil hep siyasi olarak ele alındığını ifade ettiler. Şimdi bu saatten sonra yapacak bir şey yok. Biz hükümetten 'yargı bağımsızdır, bir şey diyemeyiz' açıklamasını bekliyoruz. Bizim açımızdan siyaseten yargı kararını vermiştir. Demokratik siyasetin önünü engellemek istemiştir" dedi.
Bir gazetecinin, "Cezaevlerindeki milletvekillerinin serbest bırakılmasının gündemde olduğu bir dönemde bu cezanın nasıl yorumlanması gerektiği" yönündeki sorusunu Tuncel, şöyle yanıtladı: "Kürt milletvekilleri cezaevinden çıkarılmıyor, aksine yenilerine zemin sunuluyor. Bu demek ki yalnızca bizimle sınırlı kalmayacak. Yargıtay'da daha başka dosyalar da devreye girebilir. Bundan kim kaybeder? Herhalde Sebahat Tuncel'in vermeyeceği bedel yoktur. Binlerce arkadaşımız cezaevindeyken bizim ceza almamızın bence bir anlamı yok. Türkiye siyasetinin ne kazanacağını sorarsanız. Çok da bir şey kazanamayacağı ortadadır. Türkiye'yi bir krize ve kaosa sürükleyeceği ortadadır."
HDP'den karara tepki
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin verdiği kararın ardından HDP bir açıklama yaparak kararı protesto etti. Yargıtay kararının siyasi olduğu belirtilen açıklamada ''Türkiye'de yargı, evrensel demokratik hukuk ilkelerine göre değil, siyasi gelişmelere ve dengelere göre kararlar üretiyor. Solun, demokrasi ve barış güçlerinin, toplumsal muhalefetin aleyhine olan geçmişteki ve bugünkü örnekler saymakla bitmez. Yargı, adalet değil, haksızlık dağıtıyor.'' denildi.
Mustafa Balbay kararına da değilen açıklamada '' Binlerce Kürt siyasetçisi KCK isimli davalarla yıllardan beri rehin tutuluyor. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemeleri Mustafa Balbay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı 4.5 yıldır tutuklu olan BDP'li Kürt vekiller için yok sayıyor. Kürtlere ayrı, Türklere ayrı hukuk standardı kullanılıyor. '' ifadelerine yer verildi.
''AİHM'e gideceğiz ''
Yargıtay'ın Sebahat Tuncel için verdiği onama kararının Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de götürüleceği belirtildi.