Yargıtay, korkunç cinayette kadın katiline verilen cezayı fazla buldu
Erzurum'da 5 çocuk annesi sevgilisini öldüren sonrasında da iddiaya göre cesedini sürükleyerek bir iş makinesinin altına atan sanığa verilen cezayı Yargıtay fazla buldu. Hanım Ç.'nin katilini, "itekleyip, hakaret etmesi" için tahrik diyen Yargıtay, "Namusumu temizledim" diyen katile, indirim uygulanmasını isteyerek verilen müebbet hapis cezası kararını bozdu.
Cinayet Erzurum'un Palandöken ilçesinde 17 Mart 2015'te işlendi. Lokman Serçeoğlu, cep telefonu ile evli sevgilisi Hanım Ç.'yi arayıp, dışarı çıkmasını istedi. Sokakta buluşan Serçeoğlu ve Hanım Ç. arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında Serçeoğlu, Hanım Ç.'yi bıçakla ağır yaraladı ve sonra da 30 metre sürükleyerek bir iş makinesinin altına attı. Hanım Ç. orada yaşamını yitirdi.
İzmir ve Mardin'de erkek şiddeti
Hanım Ç.'yi öldürdükten sonra kaçan katil Lokman Serçeoğlu ise evinde yakalanarak tutuklandı. Serçeoğlu hakkında Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanık cinayetle yargılandığı sırada Hanım Ç'nin çocuklarından ikisinin babası olduğunu ve çocukların Hamza Ç.'nin nüfusuna kayıtlı olduğunu ileri sürerek, babalık davası açtı. 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Lokman Serçeoğlu, DNA testiyle çocukların babalarının belirlenmesini istedi.
Erkek cinayetinde 'canavarca hisle öldürmekten' ağırlaştırılmış müebbet istemi
Hanım Ç'nin babası: 'Bu nasıl bir canavarlık'
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Hanım Ç.'nin babası Fazlı Ç., taksi şoförlüğü yapan Lokman Serçeoğlu'na dönerek, "Bu cani, kızımın kalbine 12 bıçak saplıyor, sonra 30 metre sürükleyip iş makinesinin altına atıyor. Bu nasıl bir canavarlık, izah edin bana? İnsanı ancak Allah ve devlet öldürebilir. Topluma çıkamıyorum, namusum yerlerde çiğnendi" dedi.
Cinayeti, 'namus' diye savundu
Hanım Ç. ile 2010 yılında çalıştıkları huzurevinde tanıştıktan sonra ilişkilerinin başladığını anlatan Serçeoğlu, cinayeti "namusunu temizlemek" için işlediğini söyledi; cinayeti tasarladığı ve maktülün cesedini sürüklediği suçlamalarını ise reddetti.
Mahkeme, haksız tahrik indirimi uygulamadı
Erzurum 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Kasım 2015'de yapılan karar duruşmasında Lokman Serçeoğlu, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Hazırlanan gerekçeli kararda, sanık ile maktul arasında cep telefonu ile olaydan önce ve olayın olduğu güne kadar sık sık mesajlaşma ve karşılıklı görüşme yapıldığı vurgulandı. Savunmalarında Hanım Ç.'nin kendisine olay günü küfür edip tokat attığını ileri süren Lokman Serçeoğlu için haksız tahrik uygulanmadığına işaret edilen kararda, şu ifadelere yer verildi: "Maktulün kendisini yalancı olmakla suçladığı, bunun üzerine maktulün küfredip, kendisini iteklemesi üzerine kendisinin de bir anda sinirlenerek üzerinde taşıdığı bıçağı çıkardığını ve vurduğunu, ilk vuruşundan sonrasında hatırlamadığını savunmuş ise de sanığın kardeşi İsmail Serçeoğlu'nun maktulün öldürmesinin sebebi olarak ihanetini gerekçe olarak gösterdiği, maktulün tokat attığının tanıklar tarafından gözlemlenmemesi, maktule 12 adet öldürücü mahiyette olduğu ve sanığa göstermiş olduğu küfür ya da tokat şeklindeki eylemlerin uzun süredir birliktelik yaşadığı bir bayana karşı göstermesi gereken bir tepkinin çok ötesinde olduğu dikkate alındığında maktulden kaynaklanan haksız bir eylem olmadığı kabul edilmiştir."
Katilini telefonuna 'Ömrüm' diye kaydetmiş
Hanım Ç.'nin cep telefonunda Lokman Serçeoğlu'nun 'Ömrüm' diye kayıtlı olduğuna işaret edilen 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi kararında, Lokman Serçeoğlu'na iyi hal indirimi de uygulanmadığı belirtildi. Serçeoğlu'nun 112 veya 155'i aramayıp olay yerinden kaçtığına dikkat çekilen kararda, "Bir başka kişi ile evli ve çocuklu olduğunu bildiği halde onunla uzun süre gayri meşru ilişki içerisine girmiş olan, kovuşturma aşamasında da samimi bir şekilde pişmanlık duymak yerine maktul yakınlarına karşı tehdit boyutuna ulaşacak şekilde agresif ve tepkisel davranışlar içerisine giren sanık lehine taktiri indirim maddesinin uygulanmasına gerek duyulmamıştır."
Yargıtay: 'Fazla ceza verilmiş'
Kararın temyiz edilmesinin ardından dosya Yargıtay 1'nci Ceza Dairesi'nde incelendi. Yargıtay, sanığın kollukta sıcağı sıcağına verdiği ilk ifadesinde maktulü, kendisine hakaret etmesi, montunun yakasından tutarak iteklemesi ve tokat atması nedeniyle sinirlenerek öldürdüğünü hatırlattı. Yerel mahkemenin, aksi ispat edilmeyen sanık beyanına itibar etmeyerek TCK'nın 29'uncu maddesi uyarınca asgari oranda haksız tahrik indirimi yapılması gerektiği gözetilmeden usule uygun düşmeyen gerekçeler ve yanılgılı değerlendirme yaptığı bildirildi. Haksız tahrik hükümlerini uygulamayan mahkemenin fazla ceza verdiğini belirten Yargıtay, kararı bozdu. Kararı bozarak yerel mahkemeye gönderen 1'nci Ceza Dairesi cezanın düşürülmesini istedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü