Yargıtay, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel için soruşturma izni istedi
Yargıtay Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, "Siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" gerekçesiyle hakkında yapılan suç duyurusu kapsamında Başbakanlıktan soruşturma izni istedi. Ancak Anadolu Ajansı'na bilgi veren "Yargıtay kaynakları", dosyanın Başbakanlığa izin istemek için değil, Genelkurmay Başkanıyla ilgili soruşturmayı kimin yürüteceği konusundaki yasal boşluk nedeniyle gönderildiği belirtildi.
Bazı gazeteci ve akademisyenler Özel'in Kürt sorunu, askeri yargı, Kürtçe'nin kamusal alanda ve eğitimde kullanılması konularında yaptığı açıklamalardan sonra 23 Ocak 2012'de Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.
2, 5 yıl içinde takipsizlik veya dava açılması yönünde karar almayan Yargıtay dosyayı raftan çıkardı.
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den çözüm süreci açıklaması
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yargıtay Başsavcılığı, , 22 Şubat 2014'te yürürlüğe giren ve Başbakana, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları hakkında görevleriyle ilgili suçlardan dolayı soruşturma izni yetkisini veren düzenleme kapsamında Özel hakkındaki dosyayı Başbakanlığa gönderdi.
3 Mart'ta Başbakanlığa giden dosya ile ilgili kararı Davutoğlu verecek. Özel'in o tarihte büyük yankı uyandıran sözleri nedeniyle yargılanıp yargılanmayacağı Başbakanın soruşturma izni verip vermeyeceği ile netleşecek.
"Dosya Başbakanlığa izin istemek için gönderilmedi"
Bu gelişmeler üzerine, Anadolu Ajansı'nın "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından" alınan bilgiye dayandırdığı haberinde, dosyanın Başbakanlığa soruşturma izni için gönderilmediği belirtilerek süreç anlatıldı. Orgeneral Özel hakkında "siyasi demeç verdiği ve yargıyı etkilemeye çalıştığı" gerekçesiyle bazı kişilerce suç duyurusunda bulunuldu. Genelkurmay Başkanı hakkındaki şikayeti kimin inceleyeceği konusundaki kanun boşluğu nedeniyle dosya önce Ankara Adliyesine gönderildi. Burada alınan görevsizlik kararının ardından Başbakanlığa konuyla ilgili kanun boşluğu bulunduğunu belirten yazı yazıldı. Konu hakkındaki kanuni düzenlemenin ardından dosya, Başbakanlığa gönderildi. Bu işlemin Başbakanlıktan izin isteme olmadığı, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığıyla ilgisinin kalmadığı kaydedildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tapu işlemlerinde yeni dönem: 1 Ocak'ta zorunlu olacak
Suriye ve PKK konusunda hangi mesajları verdi? Erdoğan'ın konuşmasının kodları
Yaya geçidinde yumruklar havada uçuştu: Trafik kilitlendi
Meteoroloji'den SON DAKİKA Uyarısı! Kar İstanbul’un Kapısında: Meteorolojiden Kar ve Fırtına Uyarısı
Papa'dan önce defineciler geldi: İznik'te kaçak kazı yaparken yakalandılar