hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yargıtay Başkanından anayasa uyarısı

    Yargıtay Başkanından anayasa uyarısı
    expand

    Yargıtay Başkanı Ali Alkan, 1-2 partinin anlaşmasıyla yapılacak bir anayasanın meşruiyetinin tartışmalı olacağı uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Ceza Yargılamasında Yasa Yolu olarak Temyiz ve İtiraz konulu sempozyuma girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin yeni anayasa yapımına ilişkin sorusu üzerine Alkan, yeni anayasa ihtiyacının toplumun tüm kesimlerince kabul edildiğini söyledi. Yeni anayasanın mutlaka toplumsal mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Alkan, "Kamuoyundan öğrendiğimiz kadarıyla 1-2 partinin anlaşmasıyla yapılacağı ifade ediliyor. Şahsen böyle bir anayasanın yapılması halinde, bunun hemen ertesi gün toplumsal mutabakatı sağlamadığı için yine meşruiyeti tartışılır hale gelecektir" diye konuştu.

    Alkan, siyasi dinamiğin bunu çözmeye yeterli ve ehil olduğunu ifade etti.

    Yeni anayasayla ilgili kırmızı çizgilerinin ne olduğu sorulan Alkan, "Mutlaka uluslararası sözleşmeleri, evrensel hukuk ilkelerini kapsaması, özgürlükçü anayasa olması lazım. Kırmızı çizgimiz uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilkeleri esas alınmalı" ifadesini kullandı.

    Çözüm sürecine ilişkin soruya karşılık ise Alkan, "Türkiye'ye acilen barışın gelmesine ihtiyaç var. Bu durum, sonsuza kadar sürdürülerek varlığını devam ettirmesi mümkün değil. Barış sürecinin sonuca ulaşma mecburiyeti var. Tarafların fedakarlıklar yaparak ortak bir sonuca ulaşması lazım" yanıtı verdi.

    "AİHM'de en çok mahkumiyet yargılamanın uzun sürmesinden"

    Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Hukuk Adamları Birliği (HUKAB) ile düzenledikleri Ceza Yargılamasında Yasa Yolu Olarak Temyiz ve İtiraz Sempozyumu'nun açılışındaki konuşmasında da  AİHM'de Türkiye aleyhine açılan davalarda en çok, yargılamanın uzun sürmesiyle ilgili ihlal kararı verildiğine işaret etti. Alkan, "Yargılamanın uzun sürmesi ülkemizin önemli bir sorunu olup bu süre yasa yollarını da kapsamaktadır. Bir taraftan bu hakkın kullanımı engellenmemeli, diğer taraftan hakkın kötüye kullanılmasına da fırsat verilmemelidir" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow