Yargı, Kuşadası'nda taş ocağı iznini iptal etti
Kuşadası'nda Meryem Ana Tabiat Parkı'nın neredeyse dibinde bulunan Yeniköy'de valilik tarafından özel bir şirkete "ÇED gerekli değildir" kararıyla verilen taş ocağı açma izni, Aydın İdare Mahkemesince iptal edildi.
Haberin Devamı
/

Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından özel şirkete 14 ay önce Kuşadası’na 10 kilometre mesafedeki 180 hane, 725 nüfuslu kırsal Yeniköy’deki Madentepe Mevkisi’nde 93.29 hektarlık alan içinde "Kalker ocağı (patlatma) ve karma-eleme tesisi" kurulması için izin verilmişti.
/

Yerleşim yerine yaklaşık 300 metre mesafede taş ocağı kurulması için verilen iznin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Aydın İdare Mahkemesi’nde dava açan Yeniköylülerin gelişmelere büyük tepki göstermiş ve 27 Temmuz tarihinde madenin yapılacağı bölgede eylem gerçekleştirmişti.
Haberin Devamı
/

Bilirkişi heyetinin incelemesini tamamlamasının ardından Aydın İdare Mahkemesi’nde duruşmalı olarak devam eden dava köylülerin lehine sonuçlandı.
/

Taş ocağı izninin iptal edildiği Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin oybirliği ile alınan kararında, bilirkişi raporundaki, yörede özellikle zeytin, meyve, tahıl ve sebze yetiştiriciliği yapıldığı ve taş ocağının buna zarar vereceği uyarısına işaret edildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Ayrıca taş ocağında gerçekleştirilecek patlamaların çevreye vereceği zarara dikkat çekilen bilirkişi raporuna göndermede bulunulan kararda, sahanın verimli orman vasfında olduğu ve Meryem Ana Tabiat Parkı'na yaklaşık 3.5 kilometre mesafede bulunduğu vurgulandı.
/

Bu nedenle kararda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün "ÇED gerekli değildir" kararının uygunsuz olduğuna hükmedilen kararda şunlar ifade edildi: "Bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilmiş olup, davalı idarenin itirazları yerinde görülmeyerek rapor karara esas alınabilecek yeterlilikte bulunmuştur. Bu durumda; dosyadaki bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporunda yer alan tespit ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesinin önemli çevresel etkilerinin olacağı, proje tanıtım dosyasındaki eksiklikler, projenin uygulanacağı saha, coğrafya bir bütün olarak değerlendirildiğinde, gerek canlı ve bitki çeşitliliği ve gerekse de Aydın İlinin ve projenin uygulanacağı sahanın tarımsal potansiyeli ile projenin olası etkileri dikkate alındığında bilirkişi raporunda da vurgulanmış risk ve etkiler sebebiyle ÇED sürecinin işletilmesi ve neticede ortaya çıkan duruma göre iş ve işlemler gerçekleştirilmesi gerektiği kanaatine varılmış olup belirtilen sebeplerle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir."