hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yalova açıklarındaki 3.3’lük deprem öncü mü bağımsız mı? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı…

    6 Ağustos tarihinde Marmara Denizi Yalova açıklarında meydana gelen 3.3’lük deprem çevre illerde hissedilirken halk büyük panik yaşadı. Peki bu deprem beklenen büyük İstanbul depreminin öncüsü olabilir mi? Deprem, Marmara’da var olan fay hatlarını hareketlendirebilir mi? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un açıklamaları şu şekilde;

    Deprem düşük şiddetli olsa da bu kadar çok hissedilmesinin sebebi olarak, bulunduğunuz yerin zemini de çok önemli. Ayrıca deprem olan yer derinde değilse, bu da sanıyorum 7 km civarında. Dolayısıyla enerji soğurulmadan, yani absorbe olmadan yüzeye yayıldığı için daha fazla hissediliyor. Benim gözlemlerimden bir tanesi, şimdi öncelikle şunu söylemek gerekiyor, günlük deprem aktivitesine baktığımız zaman Türkiye’de 50-100 arasında değişiyor. Yani her gün 50 ila 100 deprem oluyor. Biraz değişken olmakla birlikte. Bu genel deprem aktivitesi içerisinde Türkiye’nin her bölgesinde deprem oluyor. Nitekim Marmara’da da böyle bir durum söz konusu. Yani günlük deprem aktivitesi içerisinde algılayabileceğimiz bir deprem büyüklük itibariyle de. Fakat biz depremin yeriyle daha çok ilgileniriz büyüklüğünden ziyade. Bir sonraki olabilecek depremi etkileyebilecek bir yerde mi, onu saptamak gerekir. Yalova açıklarında olan bu depremi de o anlamda değerlendirmek gerekiyor. Bu harita üzerinde gördüğünüz her kırmızı çizgi bir fay olup, 5.5 büyüklüğünden daha büyük depremler oluşturabilecek faylar bunlar. Türkiye’de deprem aktivitesini gösteriyor. Türkiye’de 500’e yakın böyle deprem oluşturabilecek fay mevcut. Biz Marmara bölgesini çokça konuşurken şu ana kolu konuşuyoruz aslında. Bu ana kol, kuzeyden geçen, yani hepsi kırmızı çizilmiş ama 1912’de deprem oldu, Tekirdağ kısımlarına kadar olan bölüm kırıldı. Şu iç taraf tehlikeli, diğer yerde de 1999 yılında Kocaeli kısmına kadar geldi Gölcük’te bitti. Şimdi Silivri ile Gölcük arasında büyük bir deprem bekliyoruz, 7’nin üzerinde. En kötü senaryo da 7,5. Peki Yalova depremi ne söylüyor? Biz Marmara depremini konuşurken hep ana kol ile ilgili konuşuyoruz. Bu ana kol üzerinde değil. Bu deprem, beklenilen büyük depremin beklendiği ana kolda değil. Bu kolda oluşacak deprem kuzeydeki ana koldaki kadar büyük deprem üreteceğini sanmıyorum. 6’yı geçer ama 7’yi bulmaz. Biraz segment uzunluğuyla ilgili bir durum. Elbette Marmara bölgesinin canlı olduğunu gösteriyor. 5.8’lik Silivri depreminde haberleşme durdu, trafik durdu. Teknik olarak neyi anlattığını görmemiz gerekiyor. Bu depremin hemen ardından 1.7’lik bir artçı deprem oldu. Ama bu depremin ardından büyük depremin geleceğini söylemek çok spekülatif bir bilgi olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalova açıklarındaki 3.3’lük deprem öncü mü bağımsız mı Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy yanıtladı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3.3’lük depremin şiddetli olarak hissedilmesi

    Deprem, çok karmaşık bir olay. Bazı depremler de çok geniş alanlarda hissediliyor ve her depremin de farklı karakterleri var, karakteristiği dediğimiz şeyler var. Mesela bazı faylar söz gelimi 100 yılda bir deprem oluşturur, diğeri 500 yılda oluşturur. O, onun karakteridir. Bazıları çok öncü vererek büyük depreme erişir, bazıları bunu yapmaz, hiç öncü vermeden direkt ana şok yaşanabilir. Bizim için önemli olan şey o fay zonunun karakteristiğini iyi anlamak. Biz burada Marmara depreminin gelecekte büyük deprem oluşturacağını söylerken olasılık hesaplamaları kullanıyor. Yoksa biz depremi önceden bilmiyoruz. Bir de erken uyarı sistemlerinin depremi önceden haber verdiği gibi yanlış bilgiler empoze ediliyor bunlar yanlış. Erken uyarı sistemi gelen ilk ve zararsız dalgaları haber veriyor. Bir de yıkıcı olan dalgalar sonrasında geliyor. Burada iki dalga arasındaki zaman farkından yararlanarak erken uyarı yapılabiliyor. Marmara’da bu süre bildiğim kadarıyla 5 saniye ile 20 saniye arasında insanlardan çok sanayi tesislerinde devreyi kapatması için. Ama insanlar için çok örgütlü olursa size 15 saniye evinizde konuşlanmanız için, bir yere çök-kapan-tutun yapabilmeniz için önemli bir zaman. Ama örgütlü olursanız. Aksi taktirde cama, balkona merdivene yöneldiğiniz zaman daha çok zararlar görebilirsiniz. Türkiye’de depremin zarar verme büyüklüğü 5,5. 5,5’te özellikle kırsal kesimlerde büyük zararlar görüyoruz. Ve özellikle Doğu Anadolu’da bu büyüklükte bir depremde ağıl yıkıldığı zaman yüzlerce hayvan telef olabiliyor. Kaldı ki insanların oturduğu evlerde de büyük hasar olabiliyor. Biliyorsunuz 5,5 büyüklüğünde bir deprem oldu Konya ve çevresinde, Adana ve çevresinde bir deprem oldu, bunlar hep hissedildi ve yıkılan binalar oldu. Bu depremin başka bir depremi tetiklemesini bilemeyiz ama başka bir depremin öncüsü olabilir mi bilmiyoruz. Bundan yarın büyük deprem olacak mesajı çıkmasın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow