Vizesiz AB için ilk adım atıldı
Türkiye ile AB arasında, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Ankara Palas'da Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metnine imza attı.
Erdoğan: "Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz"
Törende konuşan Başbakan Erdoğan da, "AB ile vizeler kalktığında da hiç kimsenin endişesi olmasın ne Türkiye ne AB üyesi ülkeler bundan en küçük sorun yaşamayacaklardır. Tam tersine vizeler kalktığında iş adamlarımız, sanatçılarımız, sporcularımız, sivil toplum örgütü mensuplarımız daha rahat seyahat edecek ve bu da AB'ye çok önemli katkılar sağlayacaktır. Benim her zaman bir ifadem var, yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz" dedi.
Erdoğan şöyle konuştu:
"Türkiye-AB ilişkilerinde artık yeni bir süreç başlıyor. Bugün AB ile attığımız karşılıklı imzalarla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına artık vizesiz Avrupa'nın kapıları açılıyor. Tabii önümüzde belli bir süreç daha var. Uzun bir mücadelenin, kararlı bir mücadele ve müzakere sürecinin ardından Türkiye'nin hassasiyetlerini de dikkate alan bir yol haritası üzerinde mutabık kalındı. Türkiye, daha önce verdiği söze riayet ederek geri kabul anlaşmasını imzaladı. 3-3,5 yıllık bir süre sonunda da artık vatandaşlarımıza tam anlamıyla vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak.
Türkiye'den yurt dışına gidenler eskisi gibi baskılardan kaçmak veya iş bulabilmek, yasaklardan kurtulup, üniversite okuyabilmek için değil, iş kurmak, yatırım yapmak özellikle de dünya üzerinde nerede mazlum, mağdur halklar varsa onlara yardım için koşuşturuyor. Biz de bu süreçleri kolaylaştırmak, iş adamlarımızın, yatırımcı ve ihracatçılarımızın, yardım kuruluşlarımızın yurt dışına daha kolay gidebilmelerini sağlamak için her seviyede yol açıcı bir politika izliyoruz."
Başbakan ayrıca, "Yaşanan acı hadiselerden ders çıkararak, AB içinde Türkiye hakkındaki tartışmaların ve özellikle de önyargıların ve engellemelerin tekrar gözden geçirilmesi en büyük arzumuzdur. AB içindeki tüm AB içindeki tüm dostlarımızdan bu çabayı bu gayreti bekliyoruz. Ben bugünün, 16 Aralık tarihinin, attığımız bu imzaların, Türkiye-AB ilişkilerinde bir milat olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Davutoğlu: "Önümüzde 3 aşama var"
İmza töreninin ardından konuşan Davutoğlu, Türkiye'nin tarihi ve
coğrafi olarak Avrupa'nın parçası olduğunu belirterek, "Tarihi bir noktaya
geldik. Anlaşmanın Türkiye ve AB'ye hayırlı olmasını, halklarımızın kaynaşmasına vesile olmasını diliyorum" dedi.
Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve sürece destek olan tüm bakan ve bürokratlara teşekkür eden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Önümüzde üç aşama var. Birincisi bugünden başlayacak olan psikolojik devrim aşaması. Algılar değişecek, vize serbestisi ile Türkiye ve AB halkları arasında iletişimde yeni dönem başlayacak. İkinci aşamada, önümüzdeki 3-3.5 yıl boyunca kurumlar arasındaki çalışmalar hızlanacak ve artacak. En önemlisi ise uzun vadede Türkiye ve Avrupa halkları, yoğun bir etkileşim içine girecekler."
GERİ KABUL ANTLAŞMASI
Geri Kabul Anlaşması, AB ülkelerine Türkiye üzerinden yasadışı yollardan giren göçmenleri ilgilendiren bir anlaşma.
Anlaşmanın hükümleri uyarınca, Türkiye üzerinden AB ülkelerine geçmiş yasa dışı göçmenlerin, yani üçüncü ülke vatandaşlarının geri kabulüne, anlaşmanın yürürlüğe girişinden ancak 3 yıl sonra başlanacak.
Geri kabul konusundaki Türkiye'nin ulusal kapasitesinin artırılmasına yönelik adımların atılacağı 3 yıllık süre zarfında Türkiye, mevcut ikili anlaşmalar dışında, sadece kendi vatandaşlarını geri kabul etme yükümlülüğü altında. Bu durum, Geri Kabul Anlaşması imzalanmasa dahi Türkiye için bugün de geçerli olan anayasal bir yükümlülük.
İade için kanıt gerekecek
Yasa dışı yollarla bir AB ülkesine giden göçmenin Türkiye'ye iadesi için bu kişinin son olarak Türkiye üzerinden AB topraklarına giriş yaptığının anlaşmada belirtilen somut belgeler yoluyla kanıtlanması ve bu durumun Türkiye tarafından kabul edilmesi gerekiyor.
Yunanistan ile 2001 yılından beri yürütülen ikili Geri Kabul Protokolü
de bu şekilde uygulanıyor. Dolayısıyla, yasa dışı göçmenlerin 28 AB ülkesi
tarafından Türkiye'ye otomatik olarak iade edileceği ve milyonlarca göçmenin Türkiye'ye akın edeceği iddialarının temelsiz olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, AB ile Geri Kabul Anlaşması'nın ilgili maddesi, Ek Protokol dahil ortaklık hukukundan kaynaklanan tüm hakları saklı tutulacağını hüküm altına alıyor. Dolayısıyla, ortaklık hukukundan kaynaklanan Türk vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin kazanılmış hakların Geri Kabul Anlaşması ile ortadan kaldırılması da söz konusu olmayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji listeyi açıkladı... 6 ilde turuncu 24 ilde sarı alarm!
Kabus Sona Eriyor: Çalışma Başladı!
SON DAKİKA! Dürzi Lider Canbolat Ankara'da: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabul Etti
2025 MİLLİ PİYANGO BİLET FİYATLARI! Milli Piyango yılbaşı çeyrek, yarım, tam bilet ne kadar, kaç TL?
Evinde 1050 litre sahte içki ele geçirildi! 'Pes' dedirten savunma: Yılbaşında içecektim