hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO | Savunma sanayiinde yeni adım: 'Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi' kuruluyor!

    KAYNAKMert Can Gülmez | CNN TÜRK

    Türkiye savunma sanayinde yeni bir adım daha atıyor. Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi kuruluyor. Bu merkez sayesinde, geleceğin harp ortamında ülkenin güvenliğini ve üstünlüğünü sağlayacak kuantum teknolojilerini yurt içinde geliştirmeye imkân verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savunma sanayiinde yeni bir adım daha atılıyor!

    Kuantum teknolojileri artık Türkiye’de geliştirilecek. Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin açılması, 6 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi ile karara bağlandı. Kuantum teknolojilerinde ihtiyaç duyulan altyapıların kurulması, insan kaynağının yetiştirilmesi, yurt içi kuantum teknolojileri ekosisteminin ve teknolojik birikiminin geliştirilmesi, yurt içi kuantum teknolojilerinin odaklı olarak yürütülmesi, ulusal ve uluslararası iş birliklerinin artırılmasına yönelik faaliyetlere hız verildi.

    Peki, kuantum teknolojisi hangi alanlarda hizmet verecek ve ne sağlayacak?

    Merkezin askeri alanla eş zamanlı olarak, malzeme ve ilaç geliştirme, tıbbi araştırmalar, uzay ve enerji gibi kritik sivil sektörlerde de çığır açan gelişmelerin önünü açacağı değerlendiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleceğin harp ortamında kuantum teknolojilerinin yeteneğine de dikkat çekiliyor. “Algılama, haberleşme, şifreleme, hesaplama, algoritma ve işlemciler gibi birçok alanda kullanılması ve hâlihazırda mümkün olmayan pek çok yeteneği harp ortamında mümkün kılması bekleniyor."

    Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin kurulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, küresel gelişmeleri dikkate alarak programı 2020 yılında başlattıklarını belirtti. “Program kapsamında, yurt içindeki mevcut altyapı, insan gücü ve bilgi birikiminden en yüksek oranda yararlanacak şekilde kuantum teknolojileri geliştirme projeleri hayata geçirildi.” dedi.

    ''Türkiye'ye stratejik avantaj kazandıracak''

    Görgün, kuantum teknolojilerinin harp sahasındaki avantajlarına ayrı bir parantez açtı. Kuantum teknolojilerinde, küresel gelişmelerle eş zamanlı ve eş değer kazanımları yurt içinde elde etmenin önemine dikkat çekti. Bunun harp sahasında gerekse bilimsel alanda Türkiye’ye stratejik avantaj kazandıracağını söyledi.

    "Kuantum teknolojilerinde yurt içi gelişimi ivmelendirmeyi ve dünya ile rekabet edebilir hale getirmeyi kritik bir kazanım olarak görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow