VİDEO | ŞANLI ZAFERİN 102. YILI! İşte zafere giden süreç...
102 yıl önce bugün, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleşen Büyük Taarruz, Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı. 30 Ağustos'taki şanlı zafere nasıl gidildi? Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları askeri dehalarıyla nasıl tarih yazdı? İşte zafere giden süreç...
TÜRK ORDUSUNUN VE MİLLETİNİN TEK YÜREK OLDUĞU SAVAŞ
Sakarya Meydan Muharebesi, tarihler 23 Ağustos 1921'i gösterdiğinde başladı. 22 gün 22 gece aralıksız sürdü. Bu savaş, dünya tarihinin en uzun meydan muharebesi olarak kayıtlara geçti. 13 Eylül 1921'de Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı.
Bundan bir yıl sonra, kendisine dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal, işgalcilere karşı hazırlıklarını gizlice yürüttü. Bunun başlıca iki nedeni vardı: Gerekli cephane ve malzemeyi toparlayabilmek, savaş için yeterli asker sayısına ulaşmak.
Savaşa katılan Türk ordusundaki asker sayısı 207 bin civarındayken, Yunan askeri sayısı ise yaklaşık 225 bindi. İki ordu arasındaki savaş, piyade ve süvari birlikleri arasında geçecekti. Türk süvari birlikleri, kendilerine düşen hayati görevi layıkıyla yerine getirerek savaşın kazanılmasında önemli rol oynayacaktı.
KURTULUŞ SAVAŞININ SON DARBESİ: ZAFERİN BAYRAMI
26 Ağustos gecesi Afyon'da başlayan Büyük Taarruz’u Mustafa Kemal, bizzat kendisi yönetti. Yaklaşık yarım saat süren yoğun bombardımanla Yunan mevzileri büyük yıkıma uğratıldı. Geri çekilmeye başlayan Yunan ordusu ile Türk askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Dört gün süren Büyük Taarruz, Dumlupınar Meydan Muharebesi, yani Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferiyle taçlandırıldı.
Bu savaşta Türk ordusu yaklaşık 2 bin 500 kayıp verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı 8 bini aştı. Mustafa Kemal Atatürk, kazanılan bu zaferin ardından Türk askerlerine “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” talimatını verdi.
9 Eylül’de İzmir’in de geri alınmasıyla birlikte Anadolu toprakları, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları sayesinde ilk kez rahat nefes alıyordu. 30 Ağustos 1922, yıllarca süren Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandığını müjdeleyen bir tarih olarak kayıtlara geçti.