hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Türkiye'nin yerli ve milli ilk lokomotifi

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'nin yerli ve milli ilk elektrikli ana hat lokomotifi "Eskişehir-5000"in test süreci devam ediyor. Peki, Türk mühendislerince tasarlanan ve yüzde 65 yerlilik oranına ulaşan lokomotif ne zaman raylara inecek? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarih verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ESKİŞEHİR-5000'İN" TEST SÜREÇLERİ DEVAM EDİYOR

    Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi Eskişehir-5000'in test süreçleri devam ediyor. Projesinde sona yaklaşılan lokomotif, saatte 140 kilometre hıza ulaştı. Açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi.

    Bakan Uraloğlu, lokomotifin 2025'in Eylül ayında raylara inmesinin beklendiğini söyledi. Proje kapsamında 95 adet lokomotifin seri üretimine de devam ediliyor. Konuyla ilgili konuşan Bakan Uraloğlu, "Eskişehir-5000 lokomotifi için geliştirilen tüm ana bileşenler ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünlerdir." dedi.

    Video Haber | Türkiyenin yerli ve milli ilk lokomotifi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAKAN URALOĞLU: DIŞA BAĞIMLILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

    Ayrıca, "Bu ürünler, Devlet Demiryolları Taşımacılık bünyesindeki mevcut lokomotiflerde hem yedek parça hem de modernizasyonları kapsamında kullanılabilecektir." vurgusu yaptı.

    Eskişehir-5000 projesi, Türk mühendisliği ile tasarlandı. 115 yerli firma ile işbirliği yapıldı, yüzde 65 yerlilik oranına ulaşıldı. Seri üretimde bu oranın yüzde 80'e ulaşacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, "Bu sayede demiryolu sektöründe dışa bağımlılığın önüne geçeceğiz." dedi.

    Proje, Türkiye'deki üniversiteler ve sanayi kuruluşlarının ortak çalışmasıyla hayata geçti. TÜRASAŞ, TÜBİTAK RUTE, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi önemli paydaşlar bu projede yer aldı. Bakan, "Türkiye'nin raylı sistemlerdeki yerlilik oranını artırmak adına önemli bir dönüm noktası yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow