hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Türkiye'de 'sezaryen doğum' alarmı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Dünya Sağlık Örgütü'nün makul kabul ettiği yüzde 15 olan sezaryen oranı Türkiye'de aşıldı. Bu oran özel hastanelerde yüzde 78, devlet hastanelerinde ise yüzde 46'yı aştı. Yani neredeyse her iki çocuktan biri sezaryen ile doğuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili harekete geçti. "Normal Doğum Eylem Planı" hazırlandı. Peki bu kapsamda nasıl adımlar atılacak? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de sezaryen doğum oranları, özel hastanelerde yüzde 78'i, üniversite hastanelerinde yüzde 74'ü, devlet hastanelerinde ise yüzde 46'yı aştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün makul olarak kabul ettiği sezaryen doğum oranı ise yüzde 15. Türkiye'de bu sınır aşılmış durumda. Neredeyse her iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili harekete geçti. Tıbben gerekli olmayan sezaryenlerin azaltılması için "Normal Doğum Eylem Planı" hazırlandı.

    Bu kapsamda, kamu, üniversite ve özel hastanelerin tamamına gebe okulu kurma zorunluluğu getirilecek. Bu hastanelerde "Anne Dostu Hastane" unvanını almak için gerekli fiziki standartların oluşturulması sağlanacak. Bakanlık, bunun için gerekli mevzuat düzenlemelerini hazırlayarak uygulamaya koyacak.

    Ayrıca, ebelerin görev ve yetkileri genişletilecek, doğumhane çalışanlarına maddi teşvik verilecek. Tüm doğumhanelerde rehber ebeler görev alacak, hâlihazırda verilen ebelik eğitimleri daha güçlü bir yapıya kavuşturulacak. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile ebeler, tıbbi hatalı uygulamalar konusunda bilgilendirilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sezaryen ameliyatlarına yönelik denetim ve takip çalışmaları yapılacak. Anne adayları için "Annelik Yolculuğu" mobil uygulaması da hayata geçirilecek. Uygulama ile, anne adaylarının, gebelikten doğuma uzanan tüm süreçlerde bilimsel olarak kanıtlanmış en doğru bilgilere ulaşabilmesi amaçlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow