hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Veysel Eroğlu: "Denetim sorumluluğu işi yapanda"

    Veysel Eroğlu: Denetim sorumluluğu işi yapanda
    expand

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kozan'da 10 işçinin yaşamını yitirdiği baraj kapağının patlaması olayına ilişkin, esas denetim sorumluluğunun, "işi yapan proje mühendisleri ile şantiye şeflerinde" olduğunu ve DSİ'nin bu denetimlere yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam İşbirliği Teşkilatı Su Konularından Sorumlu Bakanlar Konferansı’na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    Gerekli denetimleri DSİ yapacak

    Adana’nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli’nin kapağının patlaması olayının hatırlatılarak, baraj denetimlerinin sorulması üzerine Eroğlu, “Düzenleme aslında, esasen bu işi yapan proje mühendisleri ve aynı zamanda şantiyeyi inşa eden şantiye şefleri bunlar esas denetimi yapacak. Ayrıca biz şunu teklif etmiştik, bunların dışında bir mühendislik inşaat firması da ayrıca 10 projeyi denetlesin diye teklif etmiştik. Çünkü DSİ’nin hepsine yetişmesi mümkün değil. DSİ’nin zaten kendi işi var. Bu özel sektörün yaptığı iş. Bizim teklifimiz buydu. Ama şu anda DSİ’de boşluk olmaması için talimat verdim. Gerekli denetimleri DSİ yapacak, gerekli ikazlarda bulunacak. Esas itibariyle sorunluluğu proje mühendisi ve inşa eden şantiye şefi ve bunu inşa eden firmalardır" diye konuştu.

    2B'lerde yüzde 50 indirim net değil

    Eroğlu, 2B orman arazilerinde rayiç bedelinin yüzde 50’ye indirildiğine ilişkin soruya, “Gelinen aşamada alt komisyonda bazı istekler var ama alt komisyondaki teklifler ana komisyonda Tarım, Ormancılık ve Köy Hizmetleri Komisyonu’nda görüşülecek. Şu anda net bir şey değil. Komisyonda görüşüldükten sonra mecliste kabul edilince ancak o zaman kesin bir şekli o zaman alacak. Ama şu anda alt komisyon bazı teklifler yapmış ama tabi ana komisyon da onları ayrıca ele alacak komisyon. Ona göre meclise sevk edecek. Yakında, herhalde bu Çarşamba ana komisyona gelecek. Muhtemelen önümüzdeki hafta da meclise gider diye düşünüyorum" dedi.

    Barajları boşaltma pahasına Suriye'ye su verdik

    Eroğlu, 1997 yılında Suriye ve Irak ile gerçekleştirilen "Su Anlaşması"na ilişkin bir soru üzerine de, “Biz yaptığımız sözleşmeler aynen uyuyoruz, Ne söz vermişsek, ne tür anlaşma yapmışsak onlara uyuyoruz ve hatta şunu da ifade edeyim, 2009 yılında büyük bir su sıkıntısı meydana geldi, biz buna rağmen barajları boşaltma pahasına Suriye’ye Fırat Nehri’nden önemli miktarda su verdik. Biliyorsunuz, Fırat Nehri’nden Suriye’ye 500 metreküp saniyelik bir su bırakılması öngörülmüştü, bırakıyoruz. Hatta benim elimde kayıtlar var bazen 600-700 metreküp saniyeye kadar çıkıyor. Bizim, bu suyun o halklara da faydası olsun diye düşüncemiz var" dedi.

    Suriye ile "Dostluk barajı"

    Türkiye-Suriye sınırında Asi Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan “Dostluk Barajı'nın Suriye’de yaşanan olaylardan etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine ise Eroğlu, “Şu anda karşılıklı mutabakata vardık. Ben defalarca Şam’a gittim. Ayrıca iki ülke arsında mutabakat zaptı imzalandı. Yani biz sözümüzde duruyoruz. Dostluk Barajı inşaatı da şu anda devam ediyor. Herhangi bir problem olmaması gerekir mutabakat gereği" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow