hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isimler anlattı: Dijital Kıyamet’te B planı ne olmalı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Son yıllarda gelişen teknolojileri konuşurken dünya kendini dijital bir kıyametin içinde buldu. Dev yazılım şirketinin ‘hatalı bir güncelleme’ olarak açıkladığı o kriz soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Benzeri bir krizde insanlığın B planı ne olmalı? Uzman isimler yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Havayolu şirketleri, bankalar, borsalar yani sarsılmaz denilen her şey bir anda adeta yerle bir oldu. 20 saat boyunca yaşanan yazılım krizinin dünyaya faturası ağır oldu. Bundan böyle yaşanabilecek dijital depremlere karşı bir B planı kaçınılmaz hale geldi.

    Uzmanlar konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

    İstinye Üniversitesi Veri Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şebnem Özdemir:

    Sadece havaalanlarında beklemek, uçuşlarının iptallerini ya da gecikmeleri görmek paralara erişmemek değildi. Bu dijital dünya olarak algıladığımız ama hayatımızın hatrı sayılır bir kısmı olarak gördüğümüz bir sistemin çökmesi, hareket edememesi oldu.

    Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say:

    Evet burada bir korsan yazılım için el konulmamıştı ama bu güncellemenin bozulmasına bir hacker neden oldu mu?' Bunu henüz bilmiyoruz. Dünyanın önemli güvenlik ve yazılım şirketlerinden bir tanesi, 65 milyar dolar bir piyasa değeri olan şirketten bahsediyoruz. Aslında kıyamet gününün küçük bir senaryosuydu, 20 saat ve bütün sistemlerin durmadığı bir dünyada nasıl bir zarara uğradığımızı gördük. Toplam dünyaya maliyetinin 25 milyar dolar olduğu söyleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İNSANLIK DİJİTAL KIYAMET SENARYOSUNA HAZIR MI?

    Bu senaryoya hazır olunmadığı görüldü. 'Uzaktan bir tuşa basarım, ben eski haline getiririm' gibi iddiaların bugün hala geçerli olmadığını görmüş durumdayız. Mayıs ayında Eski Başbakan Yardımcısı İngiltere'de seslendi ve insanlara 'siber saldırılara ve dijital kıyametlere hazır olmanız lazım. Buna hazır olmanız lazım. Pilli radyolar bulundurmanız lazım. Belli ilaçları bulundurmanız lazım' ifadelerini kullandı. Dijital kıyamet bütün dünyanın sustuğu bir dünya dersek, bundan daha büyük bir katastrofibi ile karşılaşacağımız açık.

    Prof. Dr. Sedat Akleylek:

    Biz bunu bir deprem olarak değerlendirebiliriz. Allah korusun bir deprem oluyor ve her şey yıkılıyor. Benzerini bu dijital dünyadaki deprem için de alabiliriz. Mum diyin, el feneri diyin ya da size ışık sağlayacak ürünler deyin. Diğer teknoloji ile ilişkili olmayan ama bizim hayatta kalmamızı sağlayacak ürünleri yerleştirmemizi istiyorlar.

     

     

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow