Üst üste zamlar alkol tüketimini nasıl etkiledi?
2015’te alkol tüketimi yüzde 3.2 düşerek 1 milyar 41 milyon litreye geriledi. Son 10 yıla bakıldığında 4 kata varan zamlar, tüketimde belirgin düşüş yaratmasa da, yüksek zam gören bira ve rakıdan votka ve viskiye kayış rakamlara yansıyor
Türkiye’de alkol tüketimiyle ilgili tartışmalar muhtelif. İşin akçeli kısmı ise bambaşka bir matematik, çünkü vergi zamları hem fiyatları hem tüketimi etkiliyor. Habertürk Gazetesi’nden Meltem Ersoy’un haberine göre; Son 10 yılda bira, rakı gibi temel kategorilerde 4 kata yaklaşan fiyat artışları yaşandı.
Yılbaşı sepetinde artık içki olmayacak
Türkiye'nin favori içkisi belli oldu
Peki bu zamlar tüketimi kesti mi? Hayır. Çünkü fiyat artışları cep yaksa da alkollü içki tüketimi toplamda küçük tek haneli gelgitlerle 1 milyar litre seviyesinde seyrediyor. Ancak vergiye bağlı zamlar, içki tüketiminin dağılımını değiştiriyor. Bu değişimin işaretleri TAPDK verilerinde kendini gösteriyor.
Önce 2015 yılına bakalım: Türkiye’de 2015 yılında alkollü içki tüketimi 1 milyar 41 milyon litre seviyesinde gerçekleşti. Bu aslında 2014 yılına göre yüzde 3.2 düşüş demek. Bu düşüş, temelde vergi artışı, düşen tüketici güveni ve kötü giden turizm sezonundan kaynaklanıyor.
Tüketimdeki düşüş birada yüzde 3.7, rakıda yüzde 2.6 olurken, şarap ve viski kategorilerinde ise artış yaşandığı göze çarpıyor. Bu kategorilerde artışın sırasıyla yüzde 1.2 ve yüzde 15 olarak gerçekleştiği ortaya çıkıyor.
Cirosal dağılım da etkileniyor
Kategoriler arasındaki bu kayış aslında son 10 yıldaki dağılım değişikliğine dair ipuçları veriyor. En çok zam yiyen bira ve rakının toplam tüketimden aldığı pay yüzde 4’e yakın düşerken, rakıdaki düşüş de yüzde 1.5’e yakın. Tüketim, yüksek alkollü içkiler kategorisinde fiyat fark makası kapanan viskiye kaymış gibi gözüküyor. Bu dağılım litre bazında. TÜİK’teki ortalama fiyatlar baz alınarak cirosal dağılıma bakılırsa, biranın toplamdan aldığı payın yüzde 2’lik düşüşle yüzde 63’e, rakının da yüzde 4’lük düşüşle yüzde 15’e gerilediği hesaplanıyor. Bu kaybın votka ve viskiye kaydığı gözlemleniyor.
Bu sene için de beklenti küçük tek haneli daralma olması
2016 yılına ilişkin beklenti de 2015 sonuçlarına benzer. Sektör tahminlerine göre, küçük tek haneli daralma 2016’da da sürecek. Bira pazarının en büyük oyuncusu Anadolu Efes’in beklentisi de bu yönde. Buna göre, “Türkiye bira pazarının düşük tek haneli daralması” bekleniyor. Şirket, kendi hacimlerinin ise premium-üst segmentte artan pazar payından ötürü yatay kalacağını öngörüyor. Şirket ayrıca tüketici güveninin kötüleşmesinin hem yurtiçi hem de Rusya başta olmak üzere uluslararası pazarlarda risk oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
Turizm olumsuz etkilendi
Alkol tüketimini özellikle Rus turistlerin sayısındaki düşüş olumsuz etkiledi. Akdeniz ve Ege bölgelerinde satışları en çok etkileyen unsur olan turizme ilişkin kötü beklentiler bu yıl da devam ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü