hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Urfi Çetinkaya yeniden yargılanacak

    Urfi Çetinkaya yeniden yargılanacak
    expand

    Yargıtay, Türk hukuk sistemine yeni giren gizli tanık uygulamasında emsal teşkil edebilecek bir karara imza attı. Uyuşturucu imal etmekten mahkum edilen Urfi Çetinkaya hakkındaki karar bozuldu.

    Yargıtay 10'uncu Dairesi, bozma kararı verirken Ergenekon soruşturmasında başvurulan gizli tanık uygulamasının sınırlarını da çizmiş oldu.

    Yargıtay 10'uncu Ceza Dairesi, İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 19 Nisan 2007'de karara bağlanan "Son Tango Operasyonu" davasına ilişkin, 14 sanık yönünden yapılan temyiz incelemesini tamamladı.

    İnceleme sonucu, sanıklardan Hüseyin Uysal, Mehmet Yılmaz, Mehmet Ali Yılmaz, Orhan Tekin, Seracettin Dinçer, Fuat Seyfi Şark, Sedrettin Çekici ve Necdet Kaya hakkında yerel mahkemece yapılan yargılamanın yasalara uygun olduğunu, delillerin gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığını ve vicdani kanının dosya içerisindeki belge ile bilgilerle uyumlu olarak, kesin verilere dayandırıldığını belirten yüksek mahkeme, bu sanıklara verilen ve 2 yıl 6 ay ile 18 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezalarını onadı.

    Hasan Çüter hakkındaki kararın bozulması yönündeki talebi kabul etmeyen 10'uncu Daire, Faruk Alpaslan hakkında mahkemece verilen "görevsizlik kararı"na ilişkin itiraz yerinin ise Cumhuriyet Savcılığı olduğunu belirterek, bu kararla ilgili temyiz talebini de reddetti. Yüksek Mahkeme, Muzaffer Dinçer hakkındaki beraat kararını da onadı.

    Daire, sanıklardan Urfi Çetinkaya, bacanağı Talip Doğan ve Enver Sarı hakkındaki 24'er yıllık hapis cezası kararının, "mahkeme aşamasında yöntemine uygun dinlenilmediği halde, kolluk kuvvetlerince soruşturma aşamasında 'gizli tanık' olarak dinlenen muhbirlerin beyanlarının hükme esas alınamayacağı dikkate alınarak, mevcut diğer delillere göre Çetinkaya'nın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiğinin" gözetilmediğini kaydetti.

    Yüksek Mahkeme, bu 3 sanığa lehe olan kanun belirlenerek bütün halinde uygulanması gerekirken eski TCK ile yürürlükteki yeni TCK'nın karma olarak uygulandığını ifade ederek, Çetinkaya, Doğan ve Sarı yönünden verilen hükmün bozulmasını kararlaştırdı.

    Çetinkaya, Doğan ve Sarı, önümüzdeki günlerde İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce yeniden yargılanacak.

    İstanbul'da 2003 yılının Kasım ayında düzenlenen "Son Tango" isimli operasyonda, o güne kadar yakalanan en yüklü miktar olan 507 kilogram eroin ele geçirilmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow