Üniversitelerde "toplumsal cinsiyet eşitliği" dersi okutulacak
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "toplumsal cinsiyet eşitliği" dersinin, yükseköğretim programlarında, üniversitelerin yetkili kurullarının kararları doğrultusunda zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer almasının kararlaştırıldığını bildirdi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 7 Mayıs'ta, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi başkanları, kadın akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcilerinin katılımıyla "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı" düzenlendi.
Başkanlığa sunulmak üzere açıklanan çalıştay sonuç raporunda bulunan tavsiye niteliğindeki kararlar, dün Genel Kurul Toplantısı'nda ele alındı. Toplantıda alınan kararlara göre, "toplumsal cinsiyet eşitliği" dersi, bu kavramsal alanda aynı veya farklı adla, yükseköğretim programlarında,
üniversitelerin yetkili kurullarının kararları doğrultusunda zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer alacak ya da her yarıyıl bir bilimsel etkinlik düzenlenecek.
Bu kapsamda, "toplumsal cinsiyet eşitliği" dersinin programa dahil edildiği durumlarda, içerik oluşturulurken ilgili öğretim elemanlarının yanı sıra öğrencilerin görüşleri alınacak. Uzman öğretim elemanlarının bulunmaması durumunda, örgün eğitim kapsamında uzaktan öğretime dayalı "e-ders" olarak da okutulabilecek.
Yükseköğretim kurumlarındaki sağlık, kültür ve spor dairesi başkanlıklarındaki yapı, kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezilerinin de işbirliğiyle cinsel taciz ve saldırılara karşı ulaşılabilirlik, gizlilik ve güven esasına dayalı güçlendirilecek, tıbbi ve psikolojik destek verebilecek konuma getirilecek. Cinsel taciz ve cinsel saldırı konularında, yükseköğretim kurumlarında
farkındalık sağlayacak eğitim çalışmaları yapılacak.
Bu eğitimler, öğretim elemanları, öğrenciler, idari personel, alt işverenler, güvenlik görevlileri ve üniversitenin hizmet aldığı diğer kurum ve kuruluş çalışanlarına yönelik olacak. Dileyenler, bu konularda çalışan ve birikime sahip öncü üniversitelerce gerçekleştirilecek eğitici eğitimlerinden faydalanacak. Üniversite kampüs ve dersliklerinin, özellikle kız öğrencilerin güvenliğine yönelik düzenlenmesi, aydınlatılması ve haberleşme imkanı sunulması gibi konularda hassasiyet gösterilecek.
Rektörlükler kampüslere güvenli ulaşım için tedbir alacak
Rektörlükler, yerel yönetimlerin işbirliğiyle üniversite kampüslerine ulaşımın güvenli sağlanabilmesi için gerekli tedbiri alacak. Üniversitelerdeki kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezlerinin çalışma biçimi ve işlevsellikleri güçlendirilecek. Lisansüstü programlarda, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı çalışmalar teşvik edilecek.
Yönetmelik yeniden düzenlenecek
YÖK, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing gibi davranışlara yönelik yeni düzenleme yapılması için çalışma başlatacak. Özellikle yeni kız öğrenci yurtlarının, kampüse veya yakınına yapılması konusunda üniversitelerin Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumuyla işbirliği yapmaları tavsiye edilecek.
Toplumsal cinsiyet eşitliği algısının geliştirilmesi için üniversite ve topluma yönelik çalışmalar (kamu spotları, logo vb.) konusunda Yükseköğretim Kurulu, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak faaliyetler yapacak.
"Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi" kurulacak
YÖK bünyesinde, üniversitelerde cereyan eden kadın öğretim elemanlarına yönelik şiddet, mobbing, taciz gibi olayların değerlendirilmesi, bu öğretim elemanlarının statülerinin güçlendirilmesi, karşılaştıkları zorluklara karşı alınacak tedbirler konusunda çalışmalar yapılacak.
Mobbing ofisleri, kadın akademisyenler, kız öğrenciler ve kadın çalışanların sorunlarını doğrudan
iletebilecekleri bir kanal oluşturmak üzere, üniversitelerde üst düzey yöneticilik yapmış bir kadın öğretim üyesi başkanlığında "Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi" oluşturulacak.