Üniversitede 'sahte doçent' krizi
Muğla'da Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyesi Dr. Nilgün Açık Önkaş'ın 2011 yılından beri sahip olduğu doçent unvanının sahte belgeyle elde edildiği ortaya çıktı. Üniversitelerarası Kurul'un doçentliğini iptal etmesiyle rektörlük de Önkaş'tan 6 yıl boyunca ödenen fazla ücreti geri istedi. Önkaş ise bazı kişilerin kendisine çamur atmaya çalıştığını savundu.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde şu sıralar "sahte doçent" şoku yaşanıyor. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nilgün Açık Önkaş 6 yıl önce doçent unvanı aldı. Ancak, Önkaş’ın doçentlik başvurusu esnasında sahtecilik yaptığı tespit edildi. Etik Kurul’un hazırladığı rapor, Üniversitelerarası Kurul’a gönderildi. Kurul, Önkaş’a verilen doçentlik belgesinin iptaline karar verdi.
Kurul kararının üniversiteye ulaşması sonrası rektörlük harekete geçti. Önkaş’a 6 yıl boyunca fazladan ödenen ücretin de iadesi gündemde. Konu ile ilgili görüşünü istediğimiz Önkaş’a ise, kendisine çamur atılmaya çalışıldığını öne sürdü.
2001 yılından beri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Nilgün Açık Önkaş (45) Ekim 2011’de doçentlik sınavına müracaat etti. 29 Kasım 2012’de yapılan sözlü sınavda, Önkaş’a doçentlik belgesi verildi.
'Etik ihlalde bulundu'
Önkaş, anılan tarihten sonra üniversitede doçent olarak derslere girmeye başladı. Önkaş’ın aldığı ücret de, ‘Dr.’ unvanı aldığı ücrete kıyasla bir miktar daha fazla oldu. Bu süreç 6 yıla yakın sürdü. Ancak, Önkaş hakkında, doçentlik başvurusu esnasında sunduğu evrakta sahtecilik yaptığı iddiası ile şikâyet başvurusu yapıldı. Şikâyeti, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite Etik Kurulu incelemeye aldı. Kurul, yaptığı inceleme sonrası, Önkaş’ın doçentlik başvurusu esnasında yanıltıcı beyanda bulunduğunu, indekslerde taranmayan bir dergiyi taranıyormuş gibi gösterdiğini tespit etti. Kurul, Önkaş’ın, etik ihlalde bulunduğu sonucuna vardı.
Doçentliği iptal edildi
Kurul durumu, Türkiye'de doçentlik sınavı jürisini oluşturan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanlığı’na bildirdi. Kurul’a bağlı Mevzuat Komisyonu da durumu incelemeye aldı. Komisyon, Önkaş’ın doçentlik başvurusuna ilişkin işlemin hukuksuz hale geldiğini, doçentlik unvanının da geri alınması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Komisyondan gelen rapor sonrası, ÜAK Yönetim Kurulu, geçen Haziran ayında, Önkaş’a verilen doçentlik belgesini geri alınmasına karar verdi. Kurul’un bu kararı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderildi.
Önkaş: Bana çamur atıyorlar
Rektörlük de, geçen Ağustos ayında, kararın işleme konulması için ilgili birimlere yazı yazdı. Önkaş’a verilen doçent unvanının iptali sonrası, 6 yıl boyunca ödenene fazla ücretin geri ödenmesi gündemde. Önkaş ise, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bazı kişilerin kendisine husumet beslediğini, çamur atılmaya çalışıldığını öne sürdü. Önkaş, Üniversitelerarası Kurul kararı ile ilgili ise herhangi bir açıklama yapmadı.
Öte yandan, Önkaş hakkında, üniversitede görevli bazı kişiler hakkında, asılsız ihbarda bulunduğu gerekçesi ile, iki ayrı ceza davası ve tazminat davalarının açıldığı da belirlendi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü