Unakıtan: "Biz mal varlığımızı açıkladık"
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gazetecilerin 'mal varlığınızı açıklayacak mısınız?' sorusuna kesin bir yanıt vermedi.
AKP milletvekilleri Turan Çömez ile Fuat Geçen'in mal varlıklarını açıklamalarının ardından, gazetecilerin 'siz de mal varlığınızı açıklayacak mısınız?' sorusuna muhatap olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''açıkladık biz mal varlığımızı... Yazdık, verdik hepsini. Gerekli makamlara da verdik. Mal varlığını açıklamak, illa size açıklamak mı?'' şeklinde yanıt verdi.
'Mal varlığınızı açıklamaktan nasıl bir çekinceniz var?' sorusuna ise Unakıtan, ''benim hiçbir çekincem yoktur. Bana kanunlarda ne yükümlülük yüklemişlerse ben onu yerine getiririm'' cevabını verdi.
"Türk milletinin menfaatine yaptık"
Bir gazetecinin, ''Mehmet Kutman, açıklamasında, Ofer ile makamınızda yaptığınız görüşmelerde 'Galataport ve Tüpraş'ın gündeme gelmediğini, bazı enerji projelerinin gündeme geldiğini' söyledi. Bu doğru mu, spesifik olarak bir projeyi konuştunuz mu?'' sorusu üzerine Unakıtan, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen, ihalelere girmek isteyen herkesin gelip kendisinden bilgi aldığını söyledi.
Unakıtan, görüştüğü kişilerin, Türkiye'nin ekonomisini, özelleştirmedeki politikalarının ne olacağını sorduklarını; bu sorulara yanıt verdiğini söyledi.
Bakan Unakıtan, ''bu, benim makamımda da olur. Biz bazen sırf bunları anlatmak için yurtdışına gidiyoruz. Biz buralara çağırıp da onlarla görüşmeseydik, bu kadar fiyatları bulma imkanı olur muydu? Türk milletinin menfaatine en büyük özelleştirmeyi yaptık'' dedi.
Mal varlıklarını açıklayan siyasetçiler
AKP Balıkesir milletvekili Turan Çömez ile Hatay milletvekili Fuat Geçen, mal varlıklarını açıkladı.
Meclis’te ortak basın toplantısı düzenleyen Turan Çömez ve Fuat Geçen, "siyaset adamlarının zenginliği, Türk toplumunu rahatsız etmez. Önemli olan, bu zenginliğin vergilendirilmiş, helal ve ahlaki ölçülerde temin edilmiş olmasıdır'' diyerek şahsi mal varlıklarını açıkladı.
Siyaset dünyasında bugün, mal varlığıyla ilgili bir diğer açıklama da, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu dan geldi. Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Mumcu, mal varlığını ve siyasete atıldıktan sonra sattığı varlıkları açıkladı.
''Malvarlığı tartışmalarını başkaları değil, gözünüz gibi sakındığınız Kemal abiniz başlattı'' diyen Mumcu, bir liderin hesabıyla ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın söylediklerine karşı susmalarının beklenemeyeceğini söyledi.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise Yargıtay ve Meclis'e verdiği detaylı mal bildirimi formunu hafta sonunda kamuoyu ile paylaşacağını bildirdi.
Erdoğan'a 'açıkla' çağrısı
Muhalefet partilerinin Başbakan Erdoğan'a mal varlığını açıklaması yönündeki çağrıları ise sürüyor.
CHP lideri Deniz Baykal, mal varlığını 'gizlilik esası' gerekçesiyle açıklamayan Başbakan Erdoğan'a ''kişinin kendisinin yapacağı açıklamalar yasak değildir. Kaygı duymasın, başına birşey gelmez'' diyerek Başbakan'ı mal varlığını açıklamaya davet etti.
Başbakan Erdoğan'ı mal varlığını açıklamaması nedeniyle eleştiren Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu da, ''Başbakan 'biz bunu da tartışmaya hazırız' diyor. Hadi canım, tartışılacak ne var? Çıkarın meydana, her şey meydanda olsun'' dedi.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise Başbakan Erdoğan’ın mal varlığıyla ilgili açıklamalarını tatmin edici bulmadı ve “bu topu taca atmaktır” dedi. Mal varlığını açıklamamasını ‘dokunulmazlıklara’ bağlayan Başbakan Erdoğan’a yanıt veren Ağar, "sizi tutan mı var kaldırın hepsini” sözleriyle eleştirdi.
Kişisel mal varlığının 1.8 milyon YTL'ye yaklaştığı iddia edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün, servetini 'gizli' olduğu gerekçesiyle açıklamayı reddederek CHP'deki bazı isimleri 'densizlik'le suçlamıştı.
AVRUPA'DA FARKLI
Avrupa ülkelerinin çoğunda parlamentoya seçilen herkes, mal varlığını açıklamak zorunda.
Mal varlığının açıklanmasının zorunluğu olduğu ülkelerden ikisi İngiltere ve Yunanistan.
Milletvekilleri, bakanlar, başbakan ve cumhurbaşkanı her yılbaşında mal varlıklarını parlamentoya bildirmek zorunda. Bu bildirim internet üzerinden kamuoyuna da açıklanıyor.
İtalya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da ise siyasiler mal varlıklarını her yıl değil sadece parlamentoya seçildikleri zaman açıklamak zorundalar.
Hollanda bu konuda işleri özellikle sıkı tutuyor. Bir siyasetçinin günlük kazancı 35 euronun üstünde olursa bu kazancı günü gününe parlamentoya bildirmek zorunda.
Danimarka, İsveç ve Almanya'da ise mal varlığı açıklaması yasal bir zorunluluk değil. Ama bu ülkelerde de siyasiler yine de mal varlıklarını açıklamayı tercih ediyor.
Türkiye'deki uygulamalar ise Avrupa'dan farklı. Meclis'e girmeye hak kazanan siyasetçiler mal varlıklarını meclis başkanlığına açıklıyor.Ancak bu bilgiye ulaşmak oldukça güç.
Kişi kendi mal varlığını açıklamak istiyorsa buna bir engel yok ancak bunun dışında yetkili merciler dışında kimse bu bilgilere ulaşamıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Batman'da terör propagandasına tokat gibi cevap: Burası Türkiye!
İzmir için KRİTİK uyarı: Su seviyesi yüzde 10'ların altına inebilir!
EN SON HABER | Kayıp iş insanının cansız bedeni ormanda bulundu: Ortağı tutuklandı!
Henüz 17 yaşında 70 suçtan kaydı var: Defne Hakim 'Ah' ederek paylaştı!
SON DAKİKA | Abdulkadir Selvi yazdı: Yeni bir 'kara harekatı' yolda mı?