Umut Vakfı: "2 ayda 81 kişi öldürüldü: 76'sı kadın cinayeti"
Umut Vakfı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı açıklamasında 2016 yılında 8 Mart'a kadar gerçekleşen kadına şiddet olaylarını değerlendirdi. Dünya Ekonomik Forumu'nun Cinsiyet Eşitliği Raporu'na da değinilen açıklamada, "2016 yılının ilk iki ayında 67'si silahlı 76 kadın cinayeti işlendi. Bazıları katliamlara varan bu cinayetlerde, 73'ü silahlarla toplam 81 kişi öldü, 19 kişi de yaralandı" deniyor.
8 Mart'a kadar yılbaşından bu yana toplam (İstanbul'da cinnet geçirdiği öne sürülen ikizlerini öldüren, karısını yaralayan adam olayı hariç) 75'i silahlı 84 kadın cinayeti yaşandı. Bu cinayetlerde, 84'ü silahlarla toplam 92 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı" denildi. Umut Vakfı'nın yayınladığı değerlendirme şöyle:
"Bir kadın hayattır aslında"
"Gazeteci-yazar Can Dündar, 'Bir kadın hayattır aslında' diyor ve şöyle devam ediyor:
'Çünkü hayatın içinde olan her şey ancak kadınlar olduğunda anlam kazanıyor. Yemek yemek, su içmek bile...
Can Dündar böylesine romantik sözler ede dursun Atatürk'ün tüm haklarını yasalarla eline verdiği Türk kadının bugün en büyük derdi 'şiddet.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği Raporu'na göre, Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 142 ülke arasında 125'inci sırada bulunuyor. Kadınlar Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısını (yüzde 49.8) oluşturuyor, ancak 23 milyon 244 bin 994'ü ilköğretimden sonra okula gitmedi veya gidemedi. 2 milyon 17 bin 566'sı hiç okuma-yazma bilmiyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitliği Raporu'na göre, Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 142 ülke arasında 125'inci sırada bulunuyor. Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu, 2015 yılında 74 bine yakın kadınla ilgili koruma, koruyucu ve önleyici tedbir kararları aldı. Rakamlar ne olursa olsun her gün şiddet gören, öldürülen, tacize ya da tecavüze uğrayan genç kız ve kadın sayısının arttığı bir gerçek ki, İstanbul'un göbeğinde bile bir genç kızın tecavüze uğramasını yaşadık.
2010-15 yılları arasında en az bin 134 kadının öldürüldüğünü belirten Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, çalışan kadınların daha fazla şiddete maruz kaldıklarına dikkat çekiyor: 'Çalışmayan kadınların şiddet görme oranı yüzde 38.7, çalışan kadınların şiddet görme oranı ise yüzde 40.7. Mali bir katkı sağlamasına rağmen çalışan kadın, çalışmayan kadın kadar şiddete maruz kalıyor.' Kılıç'a göre, şiddette ailenin refah düzeyi de çok önemli. Düşük refah düzeyinde yüzde 47, orta refah düzeyinde yüzde 38, yüksek refah düzeyinde de yüzde 26.7 kadına şiddet görülüyor."
2 ayda 81, 8 Mart'a kadar 92 kişi öldü
"Maalesef 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne de kadın cinayetleriyle girdik. Bildiğiniz gibi dün, İzmir Karşıyaka'da 55 yaşındaki bir emekli polis boşanmak üzere olduğu 50 yaşındaki eşini kurşun yağmuruna tuttu. İstanbul Ümraniye'de de bir adam, 31 yaşındaki eşini önce biber gazı sıkıp, ütüyle darp etti ve sonra da 50'den fazla bıçak darbesiyle öldürdü. Aydın'da da 20 yaşındaki bir genç, nikahsız yaşadığı ve ayrıldığı 17 yaşındaki kızı, kendisinden ayrıldıktan sonra hamile olduğunu öğrenip, çocuğunu aldırdığını ileri sürerek eski sevgilisini bıçakladı. Genç kız yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
2016 yılının 2 ayında 76 kadın cinayeti
Umut Vakfı olarak yaptığımız çalışmaya göre, 2016 yılının ilk iki ayında 67'si silahlı 76 kadın cinayeti işlendi. Bazıları katliamlara varan bu cinayetlerde, 73'ü silahlarla toplam 81 kişi öldü, 19 kişi de yaralandı. 8 Marta kadar ise yılbaşından bu yana toplam (İstanbul'da cinnet geçirdiği öne sürülen ikizlerini öldüren, karısını yaralayan adam olayı hariç) 75'i silahlı 84 kadın cinayeti yaşandı. Bu cinayetlerde, 84'ü silahlarla toplam 92 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. 8 Mart tarihine kadarki kadın cinayetlerinde 17 koca, eski koca veya sevgili de eşini, eski eşini ya da sevgilisini vurduktan sonra intihar girişiminde bulundu, 15'i öldü, ikisi yaralandı.
Yaralananlardan sonra ölüp olan olmadığını bilemiyoruz. Ki bu rakamlar az bile sanki. Çünkü bizim tuttuğumuz istatistiklerde bu yıl içinde Kocaeli'nde dört kadın cinayeti görülüyor, ancak günlük Kocaeli gazetesi bu yıl 6 kadın cinayetiyle İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız"
Umut Vakfı'nın yaptığı açıklamada Gezici Araştırma Şirketi'nin Dünya Kadınlar Günü kapsamında Birleşmiş Milletler için Türkiye genelinde kadın profili ve yaşam biçimi araştırmasına değiniliyor ve şöyle devam ediliyor: "38 il, 82 ilçe, 92 mahalle ve köyde, 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden 2 bin 864 kadınla görüşülerek yapılan araştırmaya göre, kadınlarımızın yüzde 71.9'u mutlu değil. Kadınların yüzde 44.7'si şiddet gördüğünü söylerken, evli kadınların yüzde 42.7'si eşlerinin psikolojik tedavi görmesi gerektiğini düşünüyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...
SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kandilli Rasathanesi açıkladı: Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...