hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uğur Mumcu'yu anıyoruz

    Uğur Mumcuyu anıyoruz
    expand

    Uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 22’nci yılında anıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TGC: Uğur Mumcu'yu özlemle anıyoruz

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

    Açıklamada "Uğur Mumcu'yu ölümünün 22. yılında özlemle anıyoruz. Meslektaşımızı öldüren tetikçileri azmettirenlerin hala ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı sayıyoruz" denildi.

    TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

    "Üyemiz araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993'te evinin önündeki arabasına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu öldürülmesinin üzerinden 22 yıl geçti. Dönemin iktidarının cinayeti çözmenin ve faillerini yakalamanın devletin namus borcu olduğunu söylediklerini üzüntüyle hatırlıyoruz.

    Aradan geçen uzun süre içinde cinayeti azmettirilenlerin ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı olarak düşünüyoruz. Bu ayıp Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi yeni gazeteci cinayetleri için de karanlık odakları cesaretlendiren bir örnek olarak karşımızda duruyor.

    Basın bir ülkenin hafızasıdır. Bu nedenle Türkiye'de halkın gerçekleri öğrenme hakkı için hizmet eden gazeteciler her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.

    Uğur Mumcu'yu ölümünün 22. yılında sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

    Evrensel gazetecilik normlarına göre basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler arasında yer alan Türkiye'de Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecilere duyulan ihtiyacın ne denli arttığını bir kez daha hatırlatıyoruz.
    Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına saygı gösterilmesini, gazetecilerin mesleklerini yapmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz."

    Tanrıkulu: "Mumcu'yu katleden karanlık eller ortaya çıkarsa..."

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, aradan 22 yıl geçtiği halde faillerinin ortaya çıkarılmamış olmasının şaşırtıcı gelmediğini belirtti.

    Mumcu'yu hedef alan karanlık güçlerin, bugüne kadarki tüm iktidarlar tarafından korunduğunu ileri süren Tanrıkulu, "Uğur Mumcu'nun failleri, Musa Anter'in de failleridir, Metin Göktepe'nin de, Doğan Öz'ün, Hrant Dink'in ve diğer tüm faili meçhul cinayetlerin de" ifadesini kullandı.

    Mumcu'nun, Türkiye'nin yetiştirdiği çok değerli bir entelektüel-gazeteci olduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Uğur Mumcu'yu katleden karanlık eller ortaya çıkarsa, öncesi ve sonrasındaki tüm faili meçhul cinayetlerin de aydınlatılabilmesi söz konusu olabilecektir" dedi.

    İZMİR

    Karşıyaka'da Ziya Gökalp Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkan Vekili Süha Barlak, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Mustafa Özuslu, meclis üyeleri ve yaklaşık bin vatandaş katıldı.

    Etkinlikte Ankara Ekin Tiyatrosu'nun sahnelediği, yönetmenliğini Murat Atak'ın üstlendiği iki perdelik, Mumcu'nun yazılarından derlenerek hazırlanan "Söz Meclisten İçeri" adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

    Oyunda, Nusret Çetinel, Koray Ergun, Tuncay Yığcı, Bilal Gürdere, Adnan Çelik, İhsan Ustaoğlu, Selim Kalıç ve Ercüment Güvenç yer aldı.

    Etkinlikte konuşan Karşıyaka Belediyesi Başkanvekili Süha Barlak, Uğur Mumcu'nun, yazıları, düşünceleri ve aydınlık Türkiye idealleri ile yollarına ışık tutmaya devam ettiğini söyledi.

    CHP İlçe Başkanı Mustafa Özuslu ise, "Mumcu'nun bedenini bizden aldılar ama yazılarını ve düşüncelerini yüreğimize kazımamıza engel olamadılar" dedi.

    Bornova'da Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Serdar Kızık, Sol Dergisi Yazarı Kemal Okuyan ile İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Avukatı Murat Ergün'ün konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlendi.

    "Özgür Basın ve Uğur Mumcu" söyleşisinde, konuşmacılardan Avukat Murat Ergün, gazetecilerin özgür olabilmesi için ülkenin de özgür olması gerektiğini, demokrasinin sigortasının basın olduğunu, ama ne yazık ki basının sigortasının ise olmadığını söyledi.

    Sol Dergisi Yazarı Kemal Okuyan da, "Türkiye'de, laik direncini test etmek amacıyla gazeteci ve aydınlar öldürüldü. Gazetecinin doğru soruyu sorma ve doğru yerde durma görevi var. Gerçeğe ulaşmak isteyen gazeteci taraf olmalıdır" dedi.

    Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Serdar Kızık ise, "Korkmak ve korkak olmak aynı şey değil. Uğur Mumcu, korkusuzca gerçeklerin üzerine gitti. Uğur Mumcu çok cesur bir insandı" dedi.

    Grup Dostlar'ın, müzik dinletisi sunduğu törende, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'da, anma töreninde kısa birer konuşma yaptı.

    Bayraklı Belediyesi, ölümünün 22. yıldönümünde araştırmacı-gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinlikle andı.

    Mumcu için düzenlenen anma gecesine CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İl yönetimi, Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper ve Buca eski Belediye Başkanı Ercan Tatı ile vatandaşlar katıldı.

    Gecede bir konuşma yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Bundan birkaç gün önce Şair Nazım Hikmet'i andık. Şimdi Uğur Mumcu. 6 Mayıs'ta Denizleri anacağız. Biz onları anıyoruz da acaba onlar bizi nasıl hatırlıyor. Yattıkları yer nur olsun. Geriye gidiyoruz gibi geliyor bana" dedi.

    Geceye katılan CHP İl Başkanı Serter, "Uğur Mumcu öldü ama arkasında yüz binlerce Uğur Mumcu bıraktı. Kalemden korkanların yürekleri o kadar zayıf ki kalem söz her şey demek. Atatürk'ten korkanların resimlerinden korkanların sırası geldi. Uğur Mumcu ve Cumhuriyet devrimcilerinin ruhu şad olsun" dedi.

    Daha sonra sahneye Ercan ve Gökhan Çağıran kardeşler çıktı. Sazlarıyla sahne alan İzmirli kardeşler söyledikleri şarkı ve türkülerle dinleyicileri duygu dolu anlar yaşattılar. Anma gecesinin ikinci bölümünde yine İzmirli sanatçı Efe Mete Aydemir orkestrasıyla birlikte sahneye çıktı.

    ANTALYA

    Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi öncülüğünde, Yavuz Özcan Parkı'nda toplanan çeşitli parti, sivil toplum kuruluşları ve dernekler, ellerindeki pankart ve çelenklerle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

    Atatürk Anıtı'na çelenk koyan 100 kişilik grup, daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

    ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, tarihi günlerden geçtiklerini söyledi. Daş, "Türk Milleti hem suçlu, hem güçlü olan bu işbirlikçilerin gerçek yüzünü artık görmeye başlamıştır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım'da bir araya gelen milyonlar bunun göstergesidir. 17 Aralık'ta ortaya saçılan ayakkabı kutuları, para sayma makineleri ile ilgili gerçekler ise 19 Ocak'ta TBMM'deki oylamada açıkça ortaya çıkmıştır" dedi.

    Cumhuriyetin savunucusu olan Uğur Mumcu'nun kendileri için bir meşale olduğunu belirten CHP İl Başkanı Cavit Arı, "İktidar laiklikle uğraşmakta, Cumhuriyeti değerleri ile uğraşmakta, işte bunlara karşı çıkan Uğur Mumcu o zamandan bugünleri gördüğü için katledildi" dedi.

    MERSİN

    Uğur Mumcu, öldürülüşünün 22. yılında Mersin'de düzenlenen programda türkülerle anıldı.

    Mersin Gazeteciler Cemiyeti, CHP Mersin İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşam Derneği ve sivil toplum kuruluşlarının temsilciliklerince Atatürk Parkı'ndaki Uğur Mumcu Anıtı önünde anma programı düzenlendi.

    Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, yaptığı konuşmada, Mumcu'nun önemi ve anlamının giderek daha da arttığını belirterek, "Hepimiz bir Uğur Mumcu olacağız. O derdi ki 'gazetecinin kalemi kılıçtan keskindir ve gazeteci muhabirdir' derdi. Muhabirliği hiçbir zaman elinden bırakmazdı" dedi.

    CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit de Uğur Mumcu'nun çok önemli bir gazeteci olduğunu ve kamuoyunun bilinçlenmesine büyük katkı sağladığını anlattı.

    Bu arada, programa katılanlar "Uğurlar olsun" adlı şarkıyı söyleyerek Mumcu'yu andı. Bazı kişilerin ise şarkı sözlerini karıştırması üzerine cep telefonu ve yazılı metinden okumaları dikkati çekti.

    Anma etkinliğine katılanların ellerindeki karanfilleri anıta bırakmasıyla program sona erdi.

    ADANA

    Adana'da demokratik kitle örgütleri, 22 yıl önce katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu için yürüyüş düzenledi.

    Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) çağrısıyla merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatürk Parkı'nda toplanan yaklaşık 200 kişi, 1 kilometre uzaklıktaki Uğur Mumcu Meydanı'na dek yürüdü.

    Uğur Mumcu'nun fotoğraflarını ve sözlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyan grup, 'Uğurlar olsun', 'Özgür basın susturulamaz' ve 'Devrim şehitleri ölümsüzdür' sloganları attı.

    Yürüyüşün ardından konuşan ADD Adana Şube Başkanı Mehmet Göl, Türkiye'de çok sayıda gazetecinin ülkenin aydınlık geleceği için yaşamını yitirdiğini söyledi.

    Uğur Mumcu'nun unutulmayacağını belirten Göl, "Uğur Mumcu gibi cesur kalemlere bugün daha çok ihtiyacımız var" dedi.

    Yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup dağıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow