Twitter'ın iki numarası Türkiye'de
Türkiye'ye gelen Twitter'ın iki numarası Colin Crowell, Türkiye'deki yetkililerle görüştü. Türkiye ve Twitter arasında iletişim ve muhataplık konusunda pozitif gelişmelerin olduğu, Twitter yetkililerinin mahkeme kararları konusunda daha hassas ve hızlı davranacağını söyledikleri öğrenildi.
Hükümetin temsilcilik açmasını ve Türkiye'de vergi mükellefi olmasını talep ettiği Twitter'ın yöneticileri, süreci değerlendirmek ve atılabilecek adımları konuşmak üzere Ankara'ya geldi.
Twitter'ın yöneticilerinin, süreci değerlendirmek ve atılabilecek adımları konuşmak üzere geldikleri Ankara'da Türk yetkililerle yaptıkları ilk toplantı sona erdi.
Reuters'a bilgi veren konuya yakın üst düzey bir yetkili, Twitter'ın üst yöneticilerinden Colin Crowell'ın yer aldığı ilk toplantının olumlu bir havada geçtiğini belirterek, "Twitter yöneticileri ile karşılıklı olarak durumlarımız daha iyi anlaşıldı. İlk etapta Türkiye için kritik öneme sahip bazı konulara Twitter yönetimi çok daha pozitif yaklaşıyor ve bazı hesapların kapatılması konusunda somut adım atmaya daha yakınlar" dedi.
Aynı yetkili, "Bu toplantının en büyük faydası muhataplık sorunun ortadan kalkması oldu. Daha da ileri adımlar atılması mümkün" dedi.
İkinci toplantı BTK'da
Görüşme öncesi bir açıklama yapan BTK Başkanı Tayfun Acarer, Twitter heyetiyle yapılacak görüşmede ağırlıklı olarak mahkeme kararları üzerinde durulacağını söyledi.
Acarer, görüşme ile ilgili olarak, "Özellikle mahkeme kararlarınının uygulanmasını istiyoruz. Sürekli dava konusu olan sorunlarla ilgili özellikle vatandaşların şikayetleri ile ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz. Twitter'dan 3 üst düzey yetkili gelecek. Bizim görüşlerimizi biliyorlar. Mahkeme kararlarının sonuçlanmasını istiyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de benzer sıkıntılar yaşanabilir. Bunun toptan çözülmesini istiyoruz. Twitter uygulamadığı 100'e yakın mahkeme kararı var. Ama onun dışında vatandaşlardan gelen talepler var" diye konuştu.
Twitter üst düzey yetkilileri, temaslarda bulunmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) geldi.
Twitter'ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Colin Crowell ve beraberindeki heyet, saat 14.00'te binaya kapalı otoparktan giriş yaptı.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, görüşmeye BTK ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile belki Başbakanlıktan da bir iki yetkilinin katılacağını belirterek, "Twitter yetkililerinden mahkeme kararlarının uygulanmasını isteyeceğiz" açıklamasında bulunmuştu.
Twitter yetkilileri BTK'dan ayrıldı
BTK'ya saat 14.00'da gelen Twitter'ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Colin Crowell ve beraberindeki heyet, saat 17.40'da kurumdan ayrıldı. Heyeti, BTK Başkanı Tayfun Acarer uğurladı.
Acarer, Twitter yetkililerini uğurlamasının ardından basın mensuplarının görüşmenin nasıl geçtiğine ilişkin sorularına, "İyi geçti" yanıtını verdi.
Başka bir soru üzerine Acarer, bugün görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmayacağını söyledi.
Twitter'ın Türkiye'de ofis açıp açmayacağına ilişkin soruyu ise Acarer, gülümseyerek, yanıtsız bıraktı.
Dört ana konuda ilerleme sağlandı
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, görüşmelerde dört ana husus konusunda ilerleme sağlandı.
Türkiye ve Twitter arasında ortak bir zemin bulundu. İletişim ve muhataplık konularında da olumlu gelişmeler yaşandı. Twitter yetkilileri, mahkeme kararları konusunda daha hassas ve hızlı davranacaklarını belirtti. Bunu göstermek için de heyetin Türkiye ziyareti öncesinde, beş mahkeme kararı yerine getirildi.
Görüşmede, Türkiye tarafından önerilen 2-3 farklı iletişim modeli de ele alındı. Twitter yetkilileri, bunları kendi mekanizmaları içinde değerlendireceklerini ve bilgi vereceklerini kaydetti.
Türkiye'de ofis açma konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Twitter yetkilileri, buna, "kategorik olarak karşı olmadıklarını", değerlendirmelerinin devam ettiğini ifade etti.
Erdoğan Twitter için "vergi kaçakçısı" demişti
Başbakan Tayyip Erdoğan hafta sonunda yaptığı açıklamada, "Bunlar Twitter, YouTube, Facebook uluslararası şirkettir. Bunlar kâr amacıyla kurulmuş, para kazanan şirketlerdir. Aynı zamanda Twitter vergi kaçakçısıdır, bunların da üzerine gideceğiz. Bu şirketler de her uluslararası şirket gibi gelecek, benim ülkemin anayasasına, yasalarına, vergi kurallarına uyacak" demişti.
Twitter'a erişim Mart'ta engellenmişti
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), çeşitli kullanıcıların hesaplarının askıya alınması yönünde farklı mahkemelerden alınmış kararları dikkate almadığı gerekçesiyle, Twitter'a erişimi Mart ayında engellemişti.
Anayasa Mahkemesi'nin, anayasada yer alan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle, Nisan ayı başında söz konusu kararın iptal edilmesine yönelik karar aldı; ardından erişim engeli kaldırıldı.
Türkiye ne istiyor?
Türkiye görüşmelerde Twitter'ın Türkiye'de temsilcilik açması, vergi ödemesi, ulusal güvenlik, özel hayatın gizliliği ve kişisel hakların ihlali niteliği taşıyan bazı mesajların kaldırılması ve ulusal güvenliği tehdit eden bazı hesapların IP adreslerinin verilmesini istiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı
SON DAKİKA! İzmir'de polislere kurşun yağdırıp 3 memuru yaralamıştı: İlk ifadesi ortaya çıktı!