TURMEPA Çanakkale Boğazı için düğmeye bastı
Deniz Temiz Derneği / TURMEPA bu kez Mitsui &Co., Ltd. hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle Çanakkale Boğazı için harekete geçiyor. Proje, Çanakkale Boğazı’nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için geliştirildi. Çanakkale merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 27 ay boyunca bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.
Çanakkale’de Türk Boğazlar Sistemi’nin önemini anlatan ve Çanakkale Boğazı içerisindeki biyolojik çeşitliliğin korunması için yetişkinler ve üniversite öğrencileriyle bilinçlendirme çalışmalarını kapsayan “Sürdürülebilir Türk Boğazlar Sistemi – Çanakkale Boğazı” projesi, Ocak 2016 – Mart 2018 tarihleri arasında yürütülecek.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, “TURMEPA 21 yıl önce temiz deniz hedefiyle yola çıktı. Kuruluşundan bu yana deniz ve su kaynaklarımızı korumak için farkındalık projeleri üreten, kıyı ve deniz temizliği etkinlikleriyle halkı bu mücadeleye ortak olmaya çağıran, eğitim faaliyetleriyle ülkemizin dört bir yanına uzanan TURMEPA, İstanbul Boğazı ve çevresinde sürdürdüğü deniz ve ekosistem bilinci oluşturma çabasını şimdi Çanakkale Boğazı’na taşıdı” dedi.
Akşit Özkural, Çanakkale Boğazı’nı korumak için geliştirilen projenin Mitsui & Co., Ltd. ve İÇDAŞ A.Ş. sponsorluğu ile yürütüldüğünü kaydederek şöyle konuştu: “Projeye destek veren Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediye Başkanlığı, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü, Garnizon Komutanlığı ve Çanakkale halkına da işbirlikleri için teşekkür ediyoruz.”
Japon desteği
TURMEPA’nın ikinci kez büyük projesine hibe desteği veren Mitsui & Co., Ltd. Europe Türkiye Temsilcisi Yuichi Aoki, “Japonya’da STK’ların dünya çapında yürüttükleri çevreci faaliyetlere yardımcı olan bir fonumuz bulunuyor. Mitsui Çevre Fonu, son 10 yılda 507 projeye 50 milyon dolar bağışlayarak destek verdi. Bu fonu Türkiye’de ilk olarak 2004 yılındaki çölleşme karşıtı program, sonrasında Mavi Kuşak Hareketi - İstanbul projesi için kullanmıştık. Şimdi ise TURMEPA’nın saygın destekçisi İÇDAŞ ile birlikte başını çektiği Çanakkale Boğazı projesine destek vermekten gurur duyuyoruz” dedi.
İÇDAŞ da bu dev projeye nefes veriyor
İÇDAŞ A.Ş. Genel Müdürü Bülend Engin, 15 yıldır TURMEPA üyesi olduklarını ve faaliyetlerini desteklediklerini belirtti. Bülend Engin, ağır sanayi alanında üretim yapan İÇDAŞ’ın ulusal ve uluslararası çapta toplam 17 çevre ödülüne layık görüldüğünü kaydederek şunları söyledi: “Ülkemizin önde gelen ağır sanayi kuruluşu olarak üretimlerimizde insana, çevreye ve doğaya saygılı metotları önemsiyoruz. Çanakkale’mizin doğasını, denizini geleceğe temiz bırakmak gibi bir misyonumuz var. Bu nedenle Çanakkalelilerle el ele TURMEPA’nın öncülüğünde verilecek bu eğitim faaliyetlerinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Çanakkale Boğazı’nın ve ekosisteminin sürdürülebilirliğinin ancak eğitimle mümkün olabileceğinin bilincindeyiz.”
Projenin başlaması öncesi Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu ziyaret edilerek, projeye desteklerinden dolayı plaket takdim edildi.
Çanakkale Boğazı ekosistemine dair geniş kapsamlı eğitim programı
Projenin temel amacı, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli geçiş yollarından biri olan Çanakkale Boğazı’nın karadan ve özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak.
Özellikle Boğaz’a doğrudan etkisi olan kişilere birebir uygulanması amaçlanan projenin hedef kitlesini üniversite öğrencileri, balıkçı kooperatifleri, yerel yönetimler, özel sektörden üst düzey isimler, turizm sektörü çalışanları oluşturuyor.
Bu çerçevede, projenin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ile Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi akademisyenlerinden oluşan Eğitim Danışma Kurulu, eğitim konseptlerinin mümkün olduğunca gerçek hayatı yansıtan bir formatta geliştirilmesi ve deniz ekosistemi ile su kirliliğinin getireceği sonuçların anlatılarak “bindiğin dalı kesme” mesajının verilmesi üzere eğitim seti geliştirme çalışmalarına başlıyor.
Yerinde eğitimler, toplu eğitimler ve kongreler şeklinde aşamalandırılan proje ile öğrenilenlerin içselleştirilmesini sağlamak hedefleniyor. Yetişkinlere uygulanacak eğitimlerin etkisinin belirlenmesi amacıyla, tüm katılımcılara ölçme ve değerlendirme testleri uygulanacak ve proje sonunda TURMEPA tarafından yayınlanacak.
Eğitim setleri; Çanakkale deniz ekosisteminin günümüzdeki durumu ile ilgili insanları aydınlatmak, yasak, yanlış ve aşırı avlanmanın insan yaşamına yapacağı olumsuz etkilere dikkat çekmek, atıkların doğru ve etkili bir şekilde ayrıştırılma yollarını öğretmek, temiz ve hijyenik bir deniz ve kıyı şeridinin turizm sektörüne getireceği olumlu etkileri göstermek gibi konuları kapsıyor. Bölgedeki eğitim döngüsü, öncelikli olarak Çanakkale’deki ilçelere projeyi tanıtmak, görseller sergileyerek ilgi toplamak ve bilinirlik oluşturmakla başlayacak. Eğitimler ise iş yerlerine ve hedef kitle mekânlarına gidilerek verilecek.
Proje kapsamında bir blog sayfası oluşturulacak, yerel medya ve yönetimler ile işbirliği yapılarak projenin ve DenizTemiz marka bilinirliğinin oluşturulması sağlanacak. Proje, etkinlik ve kampanyalar ile de desteklenecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD - KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Kabine Toplantısı saat kaçta? Kabine Toplantısı gündem maddeleri neler? Memur ve emekli zammı, 2025 asgari ücret zammı...
MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? 19 farklı alanda 50 uzman!
İşte 2024'ün Kelimesi: TDK ve Üniversite Oylamasına 1 Milyon Kişi Katıldı
Muğla'daki ambulans helikopter kazası... Gözyaşları yüreklerdeki yangına aktı! Hayatını kaybedenler için Antalya'da tören düzenlendi