hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin nükleer macerasında sona gelindi

    Türkiyenin nükleer macerasında sona gelindi
    expand

    Nükleer enerji yolunda hızla ilerleyen Türkiye'de, önümüzdeki günlerde nükleer santral ihalesi yapılacak. CNN TÜRK hafta boyunca, dünyada ve Türkiye'deki nükleer enerji tartışmalarını ekrana getirecek.

    Bölüm I: Türkiye'nin 50 yıllık nükleer macerası ve dünyadaki nükleer santrallerin durumu.
     
    Türkiye'nin nükleer enerji macerasının yaklaşık 50 yıllık bir geçmişi var. İstanbul Küçükçekmece'de 46 yıl önce açılışı yapılan nükleer araştırma reaktörü bir ilk niteliğinde.
     
    Nükleer enerjide sonraki yıllarda iptal edilen ihaleler, rafa kaldırılan projelerle büyük duraklamalar yaşandı, yaklaşık yarım asırdır yol alınamadı ancak Türkiye'nin nükleer macerası da sona ermedi.
     
    Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in 1961'de temelini attığı  Küçükçekmece reaktörünü, 6 yıl sonra ilk nükleer santral projesi izledi. Hedef 7 yıl içinde 300 megavatlık bir santral kurmaktı ama proje gerçekleşemedi.
     
    1974'te de Mersin Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına çalışıldı ancak bu da olmadı. 2000 yılına gelene kadar toplam 8 nükleer santral ihalesi iptal edildi.

    9 Kasım 2007 tarihinde Nükleer Santral Yasası'nın çıkarılmasıyla süreç yeniden başladı. 2015 yılında Türkiye'nin elektrik enerjisinin yüzde 7'sinden fazlasını nükleer santralden elde etmesi hedef olarak belirlendi.
     
    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleere olan gereksinimi, "Nükleer bizim için tercihin de ötesinde bir mecburiyet. Biz yenilenebilir ve diğer enerji konularında da gerekeni yapıyoruz. 3 binle 5 bin megavatlık bir paketi düşünüyoruz" sözleriyle açıkladı.
     
    ABD birinci sırada
     
    Dünyada nükleer santrallere bakıldığında, 31 ülkede 439 santralin kullanımda, 33 santralin de yapım aşamasında olduğu görülüyor. Dünya elektrik ihtiyacının yüzde 16'sı nükleerden karşılanıyor, her 6 ampülden 1'i nükleer enerji ile yanıyor.
     
    ABD 110 santralle nükleer enerjide birinci sırada. ABD'yi 59 santral ile Fransa, 55 santral ile Japonya, 31 santralle Rusya izliyor. 6.5 milyon nüfuslu İsviçre'de ise 5 nükleer santral bulunuyor.
     
    Fransa, Litvanya, Slovakya ve Belçika, elektriğinin yarısından fazlasını nükleer enerjiden karşılıyor.
     
    Türkiye ise enerjide yaklaşık yüzde 70 oranında dışa bağımlı ve Türkiye'nin enerji ihtiyacı her yıl 1.6 oranında artıyor. Elektrik üretiminin yarısı doğalgazdan sağlanıyor. Bu anlamda Türkiye doğalgaz vanasını elinde tutan ülkelere de bağımlı durumda.
     
    Prof. Şarman Gençay, "Türkiye'nin doğal kaynakları zengindir deniyorsa da zayıftır. Kaynak zengini değildir. Petrolü, doğalgazı olmayan, bağımlı olan bir ülkeye 'enerji kaynakları zengindir' demek doğru değil" diyor.

    Enerji güvenliği analisti Faruk Demir de, "Elektrik üretiminde nükleerin alternatifi yok" diyor.
     
    Ancak nükleer enerjide tartışma büyük. Tartışmaların geçmişi de, nükleer enerjinin geçmişi kadar geriye uzanıyor.
     
    Bölüm II: Nükleer enerjinin zararı, getirisinden büyük mü? (YARIN)
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow