Türkiye'nin Nobel’i için geri sayım… İlim Yayma Ödülleri sahiplerini bulacak
50 yıldır ilmin yayılması gayesiyle hareket eden, öğrencilere burslar veren, akademik çalışmaları destekleyen, eğitim ve kültür alanında faaliyetler düzenleyen İlim Yayma Vakfı’nda çok büyük heyecan yaşanıyor. Türkiye'nin Nobel’i olarak adlandırılan vakfın düzenlediği İlim Yayma Ödülleri için geri sayım başladı. CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk detayları, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’a sordu.
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;
Tabi İlim Yayma Ödülleri’ni ilk 2019 yılında yaptık. 2017 yılında başlayan bir çalışmaydı. İlim Yayma Vakfı’nın 50 yılda mezun verdiği akademisyen arkadaşları bir araya getirdik ve İlim Yayma Vakfı olarak daha üst düzeyde ilmi çalışmaları, akademik çalışmaları destekleyecek ne yapabiliriz şeklinde bir düşüncenin sonucunda böyle büyük bir akademik ödülün yapılmasına karar verdik ve 2019 yılında ilk defa ödülleri yaptık. Bu ödül diğer akademik ödüllerden şu yönden farklı: 2 yılda bir yapıyoruz, 3 kategoride ödül veriyoruz tamam ama doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ve sosyal bilimlerde araştırmacılar, akademisyenler kendileri aday olabiliyorlar. Büyük ödülde ise rektörler, organize sanayi başkanları gibi belli özellikli olan insanlar buraya aday gösterilebiliyorlar. Daha sonra tabi adaylar gösterildikten sonra bunların çok ciddi bir 4 safhada devam eden bir inceleme süreci oluyor. Aslında yüzlerce akademisyen birbirinden haberdar olmadan başvuruları değerlendirip notluyorlar. Bilim Kurulu ayrı, okuyucular ayrı, değerlendiriciler ayrı. Çünkü herhangi bir aday geldiği zaman onu değerlendirebilecek salahiyette akademisyenlerin orada görevlendirilmesi gerekiyor. Ve bu uzun sürecin sonunda ciddi gizlilik içerisinde yürütüp sona erdiriyoruz.
3 ÖDÜL İÇİN 300’ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU
3 ödül için toplamda 300’ün üzerinde tamamlanmış başvuru değerlendirildi. Ve sadece Türkiye’de üretilen araştırmalara verilen bir ödül. Yani baktığınızda özellikle Türkiye’deki akademinin gelişimine katkı sağlamak için bunu yapıyoruz. Gerçekten özendirici bir yanı olduğunu düşünüyoruz. Yani ortaokulda, lisede ‘acaba ben ne yapsam, hangi üniversiteye gitsem, hayatımda hangi kararı alsam?’ diye düşünen çocuklarımız, ilmi çalışmanın olmasının da değer gördüğünü anlasın. İşte 150 cumhuriyet altını büyük ödül veriyoruz. Bunu gören gençler en azından bir akademik araştırmacı ne yapıyor diye bir araştırmaya teşvik ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!