Türkiye’nin doğası talan ekonomisine teslim
CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Türkiye’nin Çevre Tehdidi Haritası’nı paylaştı: Haritaya göre Türkiye’nin doğası rant tehdidi altında.
2015 “Dünya Çevre Performansı Endeksi” raporuna göre Türkiye son iki yılda 33 basamak birden geriledi. “Doğa ve Yaban Hayatı Koruma” kategorisinde 100 üzerinden 22,5 puan alarak 180 ülke içinde 177’nci oldu.
CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Türkiye’nin Çevre Tehdidi Haritası’nı çıkardı ve bir basın açıklaması düzenlendi.
Altıok’un, iktidarın yağma politikalarının yarattığı çevre tahribatına dikkat çektiği açıklaması şu şekilde:
Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve maalesef ülkemizde çevre adına kutlayabileceğimiz en ufak bir gelişme yok. Türkiye’nin doğası tam anlamıyla vahşi bir talan ekonomisine teslim edilmiş durumda.
Özellikle enerji, maden, ulaştırma ve inşaat sektörü Türkiye’yi yağmalıyor. Barajlarla ekosistem değişiyor, HES’lerle akarsular kuruyor, RES’lerle ormanlar kesiliyor, yollarla, havalimanlarıya, köprülerle Türkiye’nin doğası talan ediliyor. Yaban hayatı ve hayvan hakları adına Türkiye bir adım ilerlemiyor. Kanun tekliflerimiz raflarda duruyor hiçbir şekilde Meclis’te gündeme gelmiyor, getirilmiyor.
CHP'li Zeynep Altıok: 28 Mayıs ''Gezi Parkı, insan hakları ve çevre bayramı'' ilan edilsin
Türkiye iki yılda 33 basamak geriledi
Amerikan Yale Üniversitesi’nin 2015 “Dünya Çevre Performansı Endeksi” raporuna göre Türkiye son iki yılda 33 basamak birden geriledi. “Doğa ve Yaban Hayatı Koruma” kategorisinde 100 üzerinden 22,5 puan alarak 180 ülke içinde 177’nci oldu. Doğa ve yaban hayatının korunmasında Türkiye, iç savaş ve diğer felaketlerle mücadele eden Irak, Suriye, Libya ve Haiti’nin bile gerisinde kaldı.
Türkiye 1990 yılına göre iklim değişikliği ve küresel ısınmayı artıran karbondioksit emisyonlarını yüzde 125 artırdı. Üstelik bu artıştan çok daha fazlasını 2030’a kadar yapmayı taahhüt etti. Bu demektir ki daha fazla termik santral, daha fazla duble yol, daha fazla köprülerle hükümet iklimi daha çok değiştirecek. Türkiye iyi olan hiçbir şeyi yüzde 125 artıramazken, kötü olan sera gazı emisyonlarını son 24 (1990-2014) yılda yüzde 125 artırdı!
Türkiye’nin gerileme kaydettiği diğer ana kategori ise “Ormanlar” oldu. Uydu verileri, 14 yılda 178 bin hektar alanın ormanlaştığını, 333 bin hektarın orman kaybettiğini gösteriyor. Sadece İstanbul’da havaalanı, yol, köprü projeleri için kesilen ve kesilecek ağaç sayısı 3 milyon. Türkiye’nin akciğerleri yok ediliyor!
Türkiye artık alarm veriyor. İmar uygulamaları, rant ve talan için feda edilen çevre, kirlilik, yok edilen su kaynakları, çölleşme, karbondioksit emisyonu ile yarınlarımızı göremiyoruz.
Zeynep Altıok: ''Adliyeleri, adalet saraylarına dönüştürdüler''
CHP olarak Türkiye Çevre Tehdidi Haritasını çıkardık. Haritada da görüldüğü üzere Türkiye doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 200’e yakın çevresel tehditle karşı karşıya. Burada Ege Bölgesi ve İzmir’e özel bir vurgu yapmak gerekiyor. İzmir endüstriyel atıklar ve buna bağlı kirlilikten termik santrale, HES ve baraj projelerinden RES’lere ve ona bağlı orman ve çevre talanına; balık çiftliklerinde kirletilen su kaynaklarına kadar onlarca çevre tehdidi ile karşı karşıya.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?