Türkiye'den İsveç'e son uyarı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüştü. Görüşmede F-35 bağlamında yaşanan haksızlıkların, Türkiye’nin F-16 talebinde İsveç’in üyeliğiyle bağlı kılınması çabalarının, Türkiye’ye değil, esasen NATO’ya ve NATO’nun güvenliğine zarar verdiği vurgulandı.
NATO’un eski Sovyet ülkesi Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da düzenlecek Liderler Zirvesi öncesinde, İsveç’in üyeliğinin onayı konusundaki belirsizlik sürüyor. ABD ile batı ülkelerinin çoğunluğu İsveç’in NATO Zirvesi’nde 32. üye olarak kayda geçmesini istiyor. Onay için terörle mücadele konusunda somut adım bekleyen Türkiye ise İsveç’in yanı sıra NATO ve ABD ile de üç ayaklı bir diplomasi yürütmeyi sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; İsveç’in NATO üyeliğinin ele alındığı görüşmede, Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine karşı yapıcı tutumunun devam ettiği, ancak PKK/PYD/YPG yanlıları bu ülkede serbestçe eylem düzenledikçe, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığı ifade edildi.
Görüşmede, F-35 bağlamında yaşanan haksızlıkların, Türkiye’nin F-16 talebinde İsveç’in üyeliğiyle bağlı kılınması çabalarının, Türkiye’ye değil, esasen NATO’ya ve NATO’nun güvenliğine zarar verdiği vurgulandı.
Görüşmede Rusya’da yaşanan son gelişmeler de ele alındı. Rusya’daki gerilimin sona ermesinin, Ukrayna sahasında geri dönülmez insani felaketlerin önünü aldığı belirtilen görüşmede, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e, Rusya’daki gelişmelerin, Ukrayna’da adil barış yolunda yeni bir kilometre taşı olması temennisi iletildi.
İLERİ BİR TARİHE KALABİLİR
Öte yandan diplomatik çevrelerde ise İsveç’in NATO üyeliği konusunda üç seçenek üzerinde duruluyor. İlk seçenek; Türkiye’nin zirve öncesinde İsveç’in üyeliğiyle ilgili protokolü TBMM’den geçirerek onaylaması.
İkinci seçenek olarak zirve sırasında yapılacak görüşmeler marjında Türkiye’nin onayının açıklanması. Bu seçenek içinde üçlü muhtırayı güçlendirecek ve İsveç’in teröre karşı üyelikten sonra da tavrını sürdürmesi konusunda güvence vereceği ek protokol formülleri de konuşuluyor.
Üçüncü seçenek ise zirve sürecinde İsveç’in NATO üyesi olamaması. Bu durumda, üçlü muhtıra çerçevesinde daimi ortak mekanizma toplantılarının sürmesi ve İsveç’in üyeliğinin ileri bir tarihe kalması ihtimali ağırlık basıyor.
‘EL BEBEK GÜL BEBEK DİYEMEYİZ’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan gezisinden dönerken uçakta yaptığı açıklamada, “NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO’nun bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz” demişti.
Kaynak: Milliyet / Aydın Hasan
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ | Japon deprem uzmanı Moriwaki'den Türkiye için korkutan uyarı! "7.5 büyüklüğünde deprem..."
KGM İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı: Asil ve Yedek Listeler Yayında!
2025 MİLLİ PİYANGO BİLET FİYATLARI! Milli Piyango yılbaşı çeyrek, yarım, tam bilet ne kadar, kaç TL?
Kızını almaya okula gitti, aracında beklerken fenalaşıp öldü
İstanbullular dikkat! Kar kapıya dayandı! Peki ama yağış olacak mı?