Türkiye'deki Suriyelilere çalışma izni
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi için yapılan çalışmanın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu belirterek; "Suriyelilere verilen bu çalışma izni, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir. Kendilerine ikamet ettikleri illerde ancak çalışma hakkına sahip olacaklar. Suriyeli mülteciler, çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 64'üncü Hükümetin 6'ıncı Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Kurtulmuş, toplantıda İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile ilgili yasal düzenlemenin, Ar-Ge çalışmaları ile ilgili reform paketinin ve Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi ile ilgili çalışmaların görüşüldüğünü açıkladı.
Kurtulmuş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun kurulması ile ilgili yasal düzenlemenin görüşüldüğünü belirterek; "İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi, ayrımcılıkla mücadele edilmesi ve işkencenin önlenmesi bu kurumun amaçlarıdır. Bu çerçevede, bu kurumun çalışmaları, düzenleyici bir kurumdur. Bu kurumun amacı yasamaya, yargıya müdahale etmek değildir, bir mahkeme değildir. Bir diğer konu, Ar-Ge reform paketiyle ilgili de gelişmeler gündeme geldi. Türkiye, hem nitelikli büyümeyi sağlamak hem orta gelir tuzağına düşmeyi ortadan kaldırmak için Ar-Ge'de devrim niteliğinde adımlar atmaya ihtiyaç vardır. 2023 hedefimiz Türkiye'nin Ar-Ge'ye ayırmış olduğu GSYİH içindeki payın yüzde 3 seviyesine çıkarılmasıdır. Bununla ilgili çok detaylı bir çalışma ortaya konulmuştur. Önemli bir Ar-Ge teşvik programı gündeme gelmiştir. 26 eylem planıyla çok önemli uygulamalar gündeme gelecektir" diye kaydetti.
Çalışma izni
Türkiye'de bulunan Suriyelilerin çalışma izni konusun gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş şöyle konuştu: "Yaklaşık 2 milyon 414 bin Suriyeli kardeşimiz ülkemize gelmiştir. 7 bin 351'ine çalışma izni verilmiştir. Daha önce Suriyelilere çalışma izni verilmesi için, önemli bir çalışma bugün Bakanlar Kurulu'nun önüne sunuldu. Öncelikli olarak, Suriyeli mültecilerin varlığı bizim milletimizin misafirverliğinin canlı uygulamalarından biridir. Burada bulunan Suriyelilerden, kayıtdışı çalıştırılanlarla ilgili, kötü şartlarda çalıştırılanlarla ilgili şikayetler olduğunu biliyoruz. Suriyelilere verilen bu çalışma izni, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir.
Bunun için çok iyi hazırlanmış yönetmenlik maddelerinden bazılarını sizinle paylaşıyorum; Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenlemesi tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecekler. Suriyeliler, Türkiye'nin herhangi bir yerinde çalışma iznine değil, İçişleri Bakanlığı'nın kendilerine ikamet ettikleri illerde ancak çalışma hakkına sahip olacaklar. Suriyeli mülteci kardeşlerimizin çalışmalarını kısıtlayan bir diğer unsur, çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek. Ancak buna bir istisna getiriliyor, başvuru tarihi itibariyle geriye dönük olarak 4 haftalık sürede açık bulunan işlerin kapatılmadığı iş yerinde bu kotanın dışına çıkmak mümkün olacak. Geçici tarım işçisi olarak çalışmalardan ise kotayı valilikler esnetebilecekler."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA HABERİ: Malatya'da zincirleme kaza: Ortalık savaş alanına döndü
Son Dakika! Isparta'da Yolcu Otobüsü Şarampole Devrildi: Ölü ve Yaralılar Var!
İş Yeri Sahibi Kovada Saklıyordu: Yangın 1 Milyon Lirayı Küle Çevirdi!
Antarktika değil, Türkiye! Geceleri eksi 20 dereye kadar düşüyor...
Beyoğlu’nda Masonlar Büyük Locası Derneği'nde yangın