Türkiye'de her 2 çocuktan biri çalışıyor
Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, tüm dünyada uygulanan yanlış politikalar sonucunda çocuk işçiliğinin artığını belirterek, "Çalışan çocuk sayısı Türkiye’de yaklaşık 1 milyona yaklaştı. Türkiye’de her iki çocuktan birisi çalışıyor. Özellikle şu anda sokakta çalışan çocukların yüzde 80'ini Suriyeli çocuklar oluşturuyor" dedi.
uolayısıyla İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, çocuk işçiliğinin insanın temel hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu söyledi. Dünyada uygulanan yanlış politikalar sonucunda çocuk işçiliğinin arttığı belirten Aslan, "Ülkemizde Çocuk Koruma Kanunu ve çocuk çalıştırılmasına karşı yükümlülüklerin ve imzalanmış olan Infografik Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) temel sözleşmelerinden olan 138 ve 182 sayılı sözleşmelerin mevcut olmasına rağmen bugün milyonlarca çocuk sokakta, tarımda ve sanayide tehlikeli ve ağır işlerde, yasa dışı işlerde sağlıklarını ve can güvenliklerini tehlike çalıştırılıyor. Çocuk işçiliği, çocuğun eğitimini aksatmasına, gelişimini olumsuz etkilemesine, çocuğun akranlarından akademik yönden geri kalmasına, çocuğun ailesinden uzaklaşmasına, zararlı alışkanlıklara bulaşmasına neden oluyor. Bu yüzden Birleşmiş Milletler (BM) 12 Haziran gününü Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak ilan etti. Burada amaç çocuk işçiliğine karşı bir bilinçlendirme oluşturmak, bir kamuoyu oluşturmak, farkındalık yaratmak, çocuk işçiliğini azaltmak. Türkiye’de bu sözleşmeyi imzaladı. Yasalar var ama uygulanmıyor. Avrupa’da bu çocuk işçiliği ile ilgili çok ciddi çalışmaların olmadığını görüyoruz. Çünkü orada çocuklar çalışmıyor. Bizim gibi ülkelerde çocuklar çalışıyor" diye konuştu.
"Türkiye'de her 2 çocuktan biri çalışıyor"
2000 yılından beri dernek olarak sokakta çalışan ve kalan çocuklara yönelik ciddi çalışmalarının olduğunu vurgulayan Aslan, "Geçmişte bir ara Mersin’e çok ciddi bir göç dalgası oldu. Bu göç dalgasından bir süre sonra sokakta çalışan çocuk 2 kat arttı. O göçün vermiş olduğu plansızlık, göçün verdiği işsizlik, yolsuzluktan dolayı çocuklar sokakta daha çok mendil satmaya, ayakkabı boyacılığına, çöp toplamaya başladılar. Hem bizim yoğun çalışmalarımız hem de devletin çalışmalarıyla çocukların sokakta çalışmaları baya azaltıldı. 2005 yılında Haydi Kızlar Okula kampanyasında bizde koordinatörlük görevi üstlendik. O dönem okula gitmeyen çocukları okullaştırmak amacıyla sokakta yaptığımız çalışmalarda 6 mahallede 6 bine yakın çocuğun sokakta çalıştığını tespit etmiştik. Akdeniz Bölgesi'nde özellikle 35 mahalle yoğun göçle oluşan bir bölge. 6 mahallede 6 bin çocuğun çalışıyor olması bizi şunu gösterdi ki diğer mahallelerde de o kadar çocuğun çalıştığını tahmin ettik. Bu çocuklar sadece Akdeniz Bölgesi'nde değil, kentin her alanında çalışıyorlardı. Her yıl 150-200 sokakta çalışan çocuğu tespit edip okula gitmesini sağlıyorduk. Yapılan çalışmalarla sokakta çalışan çocuk neredeyse kalmamıştı. Daha sonra ise özellikle son 3 senedir Suriyeli göçmenlerin çocukları çok yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 1 milyona yakın çocuk sokakta çalışıyor. Yani her 2 çocuktan biri çalışıyor. Bu çocukların yüzde 80'ini de Suriyeli çocuklar oluşturuyor" şeklinde konuştu.
"Suriyeli çocukların sorunlarını çözemiyoruz"
Suriyeli çocuklara yönelik çalışmalarda bir takım sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Aslan, "Dil bilmemenin, bu çocukların yaşam tarzlarının farklı olması, çok değişik bölgelerde yaşıyor olmaları bizim bu çalışmalarımız aksattı. Özellikle çocukların aileleri bizlere çok tepki gösteriyor. Aileler bizlere kapılarını açmıyor ve konuşmak istemiyor. O yüzden de bu sorunu çözmekte güçlük çekiyoruz. Bazı kurumlar ellerini taşın altına koymak istemiyor. Suriyeli çocukların çalışmalarını engellemek için çok ciddi çalışmalar gerekiyor. Mersin Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri şu anda çalışıyor. Onlarda mobil ekiplerle bir çalışma yürütüyor ancak onların da ellerinden gelenler az. Sadece onlar ve bizlerle bu iş olmaz. Biz çocuklara çok yardımcı olduğumuzu anlatsak bile bu çocukların aileleri kimseye güvenmiyor. O yüzden iletişim sorunumuz devam ediyor. Eylül ayında birkaç dernekle birlikte büyük bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Eğer ortam sağlanırsa, Mersin’de bir mobil ekip oluşturup bu çocukların özellikle ihtiyaçlarını karşılama konusunda kampanyalar başlatarak, bu çocukların sokaktan alınıp, okullara yerleştirme projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TSK'NIN GÖZBEBEĞİ: Bordo Bereliler'in hayat kurtaran eğitimi!
SON HABERLER | Rize'de yoğun yağmur denizin rengini değiştirdi!
Tarifsiz acı! Gözyaşlarına boğuldular
Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, doçent ve profesör maaşları ne kadar, kaç TL oldu?
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?