Türkiye'de günde 5 kişi öldürülüyor
Türkiye’de 2016'da ülke genelinde 1.948 kişi öldürüldü. Cinayet sebeplerinde para ve namus ilk sırayı alırken, en çok can alan suç aletleri ise ateşli silahlar oldu. Töre cinayetleri ise tutanaklara hiç yansımadı.
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı rakamlarına göre, Türkiye'de 2016'da polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinde toplam 1.948 kişi cinayete kurban gitti. Güvenlik birimlerinin saptamalarına göre, alacak-verecek (para) ve namus cinayetleri ilk sıralarda yer aldı.
Türkiye'de polisin kontrol ettiği ve başta büyükşehirler, nüfusun yüzde 86'sının yaşadığı bölgelerde, 2016 yılında 1.562 kişi öldürüldü.
Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine göre, işlenen bu cinayetlerin yüzde 93'ü aydınlatılırken, yüzde 7'si faili meçhul kaldı. Jandarma sorumluluk bölgesinde ise 386 kişi cinayete kurban giderken, bu cinayetlerin yüzde 92'sinin failleri yakalandı. Bu istatistiklere göre, polis ve jandama sorumluluk bölgelerinde, geçen yıl, her gün 5 kişi öldürüldü.
Büyükşehirlerde arttı
Rakamlar göz önüne alındığında, nüfusun yoğun olduğu, kontrolsüz göç alan büyükşehirlerde cinayet olaylarının arttığı, nüfus bakımından küçük il ve ilçelerde, az göç alan bölgelerde ise azaldığı belirlendi. Cinayetlerde İstanbul ilk sırada yer alırken, bu kenti, Adana, Ankara, İzmir izledi.
Cinayetlerin nedenlerine bakıldığında para alışverişi (alacak-verecek, anlaşmazlık, gasp) ilk sırada, namus gerekçeleri (aldatma, eş, kız kardeşe tecavüz, taciz, terk etme gibi) ise ikinci sırada yer aldı.
Polis ve jandarmanın tespitine göre, diğer cinayet nedenleri şöyle sıralandı: "Aile içi şiddet, husumet (düşmanlık), kıskançlık, cinsel taciz, cinsel saldırı veya cinsel istismar, anlık gelişen olaylar, trafik tartışmaları, kumar, alkol kullanımına bağlı kavgalar, arazi anlaşmazlığı ve miras kavgaları."
Töre cinayeti yansımadı
Türkiye'nin bir dönem kanayan yarası olan töreye bağlı cinayetler ise 2015 ve 2016 yıllarında polis ve jandarma tutanaklarına hiç yansımadı.
Cinayetlerin işleniş şekilleri incelendiğinde de ateşli silahlar ön plana çıktı. Buna göre Türkiye'de işlenen cinayetlerin yüzde 67'si tabanca, pompalı tüfek ve benzeri ateşli silahlarla işlendi. Ardından kesici, delici aletlerlerle (bıçak, çakı, şiş, tornavida) işlenen cinayetler gelirken, bunları boğma, asma, yüksekten atma, sert cisimle (odun, sopa, demir çubuk gibi) darp ederek öldürme takip etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü