hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye yenilenebilir enerjide yükseldi… Dünyada ilk 11'e girdi!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklarla ürettiği elektrik ile hem ithalat önleniyor hem de 2053 net sıfır karbon hedefi peyder pey gerçekleştiriliyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı, 2023 istatistiklerine göre de Türkiye dünyada kurulu güç sıralamasına 11’inciliğe yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Enerjide dünya ilk 11’ine girdik, Avrupa’da 5’nciyiz” vurgusu yaptı.

    Türkiye, dünyada Yenilenebilir Enerji Kurulu gücünde bir sıra daha yükselerek 11’nci sıraya yerleşti.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar üretilen her kilowatt saat elektriğin ithal edilen doğalgazın, kömürün ve petrolün azalması anlamına geldiğinin de altını çizdi. Hedef ise 2035 yılına kadar 12 yıl boyunca toplam 60 bin MW'lık yeni kurulu güce ulaşmak ve iklim krizi ile mücadelede için önemli olan 2053’te net sıfır karbona ulaşmak. 

    Veriler, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’ndan kurul güç istatistiklerinde ilk sırada Çin, ABD ve Brezilya yer alıyor. Bu üçlüyü Hindistan, Almanya, Japonya, Kanada, İspanya, Fransa ve İtalya izliyor. Türkiye’de 58 bin 462 MW ile 11’nci sırada yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, son açıklanan istatistik ile ilgili değerlendirmede bulundu. Yenilenebilir Enerji Kurulu gücünde Türkiye’nin Avrupa’da 5’inci sırada olduğunu hatırlatarak “Türkiye; güneş kaynağını, rüzgârlarını, hidrolik kaynaklarını, jeotermal kaynaklarını bütün yenilenebilir kaynaklarını belli bir program dahilinde ekonomisine kazandırma hedefiyle hareket ediyor.” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow