hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye, Ortadoğu'nun en sevilen ülkesi

    Türkiye, Ortadoğunun en sevilen ülkesi
    expand

    TESEV'in 16 ülkede yaptığı "Ortadoğu'da Türkiye algısı" araştırmasına göre, Türkiye, Ortadoğu'da hakkında en olumlu düşünülen ülke. Ayrıca Türkiye, model ülke ve geleceğin en güçlü ekonomisi olarak görülüyor. Suriye'de ise Türkiye'ye duyulan sempati 1 yılda yarı yarıya azaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Türkiyenin Ortadoğu'daki rolü nedir?" Bu soru, Ortadoğu'da 16 ülkede yaşayan  2323 kişiye soruldu. Yanıtlar, Ortadoğu'daki Türkiye algısının olumlu bir tablo ortaya koyduğunu gösterdi.

    Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) "Ortadoğu'da Türkiye Algısı" araştırmasına katılanların yüzde 77'si, "Türkiyenin Ortadoğuda barışın sağlanmasında  olumlu etkisi var" dedi.

    Yüzde  70'i, "Türkiye son yıllarda Ortadoğu siyasetinde daha etkili oluyor" görüşünü beyan etti. Yüzde 75'lik bir kesim ise, "Türkiye, İsrail-Filistin sorununun çözümünde arabuluculuk rolü üstlenmelidir" görüşündeydi.

    Ankete katılanlardan yüzde 60'ın üzerindeki kesim, İslam ve demokrasinin başarılı bir bileşimi olarak gördükleri Türkiye için, "Ortadoğu'ya model olabilir" dedi.
     
    "Türkiye, Ortadoğu için neden model olabilir?" sorusuna katılımcıların yüzde 32'si, "Demokratik bir rejime sahip olduğu için", yüzde 25'i  "Ekonomisi güçlü olduğu için", yüzde 23'ü "Müslüman kimliğe sahip olduğu için", yüzde  17'si ise "Laik bir siyasi yapısı olduğu için" cevabını verdi.

    16 Ortadoğu ülkesinden 2323 katılımcıya, "Bölgenizdeki en önemli sorun ne?" diye de soruldu. Yanıtlar, bir numaralı sorunun "ekonomik sıkıntılar" olduğunu gösterdi.

    Ortadoğu'da "Halk hareketleri barışçıl olduğu sürece" destekleniyor. En büyük tehdit olarak da yine İsrail görülüyor.

    TESEV'in araştırmasında, hakkında en olumlu düşünülen ülke olarak gösterilen Türkiye'ye, en düşük sempati ise Suriye'den geldi.

    2009 ve 2010 yıllları arasında Suriyeliler, yüzde 87'den yüzde 93'e varan oranla Türkiye'ye olumlu bakarken, 2011'de Türkiye'ye olumlu yaklaşan Suriyelilerin oranı yüzde 44'e düştü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow